Sihirli Matematik Soruları ve Cevapları

TRT Çocuk ekranlarında çocuklar için sorulan sihirli matematik sorularını sizler için araştırdık ve sitemizde açıklayarak paylaşıyoruz.

İlk örneğimiz de 3 basamaklı bir sayının kendisinden tersini çıkardığımız da sonucu sadece son basamağının söylenmesi sonrası bulma

Sayımız mesela 401 olsun. Bu sayının tersi 104 olur.

Her iki sayıyı birbirinden çıkardığımız da

sonuç = 401 – 104 = 297 olur.

Şimdi gelelim bu sorudaki püf noktaya.

Sadece birler basamağının kaç olduğunu istiyoruz, onlar ve yüzler basamağını da biz tahmin ederek cevabı buluyoruz.

Birler basamağı 7 olarak söylendi diyelim.

Onlar basamağı her zaman 9 dur.

Yüzler basamağı ise = birler basamağı ile toplamları 9 olmalıdır. Birler basamağı 7 olduğuna göre, yüzler basamağı da 9-7=2 olur.

Böylece cevabı sadece birler basamağını sorarak kendimiz de bulabiliriz.

Başka bir örnek yapmak gerekirse.

sayımı 614 olsun. Bu sayının tersi 416 dır.

Her ikisinin farkı = 614 – 416 = xx8 olur.

Şimdi, ne demiştik, onlar basamağı her zaman 9 dur.

O halde sayımızın son hali x98 olur.

Birler basamağı ile yüzler basamağının toplamı 9 olacağına göre

yüzler basamağını 9-8=1 olarak buluruz.

O halde cevabımızı da 198 olarak buluruz.

Tartma Problemleri

Matematik 2. Sınıf, 3. Sınıf, 4. Sınıf ve 5. Sınıfa ait tartma problemleri ile karşınızdayız sevgili öğrenciler.

Sizlere kolayda zora doğru tartma soruları ile ilgili güzel bir çalışma hazırladık. Hem de detaylıca anlatımlı haliyle birlikte.

1 –  Bir keçi günde  60  g  yem  yiyor.  Buna göre  5  keçi  7 günde  kaç  g  yem  yer?

Cevap: 1 adet keçi 1 günde 60 g yem yiyorsa

7 günde yiyeceği yem miktarı 7 x 60 = 420 gramdır.

Toplam 5 adet keçi olduğuna göre

5 x 420 = 2100 g yem yer.

 

2 –  Yarım  kilosu  23  TL  olan cevizin  4  kilosu  kaç liradır ?

Cevap: Yarım  kilosu  23  TL ise 1 kilosu 23 x 2 = 46 tl dir.

1 kilosu 46 tl ise 4 kilosu

4 x 46 = 184 tl olarak yanıtı buluruz.

 

3 –  Ahmet’in kütlesi  42  kg’dır. Melek’in  kütlesi ise  Ahmet’in kütlesinden  7  kg  az olduğuna göre , ikisinin kütleleri toplamı kaç kg’dir ?

Cevap: Melek in kütlesi = 42 – 7 = 35 kg dır.

Her ikisinin kütle toplamı ise ;

42 + 35 = 77 kg olarak bulunur.

 

4 –  3  kg’ı   15  TL   olan  çileğin  15  kg’ı  kaç TL’ dir?

Cevap: 3  kg’ı   15  TL ise 15 kg mı

15 x 3 = 45 TL olarak bulunur.

 

6 –  Yarım kilogram buğday  25 g’ lık  poşetlere konuluyor. Kaç poşet buğday olur  ?

Cevap: Yarım kilogram buğday = 500 kg buğdaydır.

25 g’ lık  poşetlere konulduğuna göre

500/25 = 20 poşet buğday olur.

Matematik Öğretmeni Maaşı 2019

İlköğretim, orta öğretim, lise ve üniversite de matematik öğretmenliği maaşları bir çok genç tarafından merak edilmektedir.

Çünkü gelecek planlaması yapan gençlerimizin ileride ne kadar maaşa çalışacaklarını şimdiden öğrenmek istiyorlar.

Aşağıda 2019 yılı için açıklanan matematik öğretmenleri maaşlarını hizmet yıllarına ve derecelerine göre görebilirsiniz.

Hizmet Yılı Maaş Lira
27 4120 TL
26 4118 TL
25 4111 TL
24 4108 TL
23 4088 TL
22 4066 TL
21 4045 TL
20 3988 TL
19 3966 TL
18 3934 TL
17 3895 TL
16 3860 TL
15 3885 TL
14 3785 TL
13 3741 TL
12 3730 TL
11 3710 TL
10 3690 TL
9 3685 TL
8 3670 TL
7 3660 TL
6 3650 TL
5 3640 TL
4 3625 TL
3 3610 TL
2 3600 TL
1 3594 TL
0 3590 TL

Yukarıdaki ücretlere aile yardımı gibi ek ücretler dahil değildir.

3. Sınıf Matematik Çarpma İşlemi Problemleri

3. Sınıf Matematik Çarpma İşlemi Problemlerini çözümlü olarak sizlerle paylaşacağız. Aklınıza takılan bir konu olursa yorum bölümünden sorularınızı iletebilirsiniz.

Sorular ve Detaylı Çözümleri;

1) 12 doğal sayısının 2 katının 65 fazlası kaçtır?

Cevap: İlk önce verilen sayının 2 katını bulalım.

2 x 12 = 24 olur. Bu sayının da 65 fazlasını bulalım.

24 + 65 = 89 olarak cevabı buluruz.

 

2) Bir çarpma işleminde çarpan sayı 33, çarpılan sayı 5 ise çarpım kaçtır?

Cevap: Çarpma işleminin formülü, çarpan X çarpılan = çarpım dır.

Formülde verilen değerleri yerine koyarsak

33 x 5 = çarpım olur.

Bu işlemin sonucunu da 165 olarak buluruz.

 

3) 4 eş kenarlı bahçenin bir kenarına 3 metre arayla 25 ağaç dikilmiştir. Bahçenin uzunluğu kaç metredir?

Cevap: İlk önce bahçenin bir kenar uzunluğunu bulalım.

bir kenarına 3 metre arayla 25 ağaç dikiliyor ise

1 kenar uzunluğunu 3 x 25 = 75 metre olarak buluruz.

Toplam da 4 adet kenarı olduğuna göre

Bahçenin kenar uzunluk toplamı 75 x 4 = 300 metre olarak bulunur.

 

4) İrem 10 yaşında, ablası ise İrem’den 5 yaş büyüktür. Babasının yaşı ise ablanın yaşının 2 katından 4 fazladır. Babanın yaşı kaçtır?

Cevap: İlk önce İrem’in yaşından ablanın yaşını, sonra da ablanın yaşından babanın yaşını bulmalıyız.

İrem 10 yaşında, ablası ise İrem’den 5 yaş büyük olduğuna göre

Abla nın yaşı = 10 + 5 = 15 tir.

Babasının yaşı, ablanın yaşının 2 katından 4 fazla olduğuna göre

15 x 2 = 30

30 + 4 = 34 olarak babanın yaşını bulmuş oluruz.

 

5) Yüzler basamağı 3, birler basamağı 5 olan 3 basamaklı sayının 5 katı kaçtır?

Cevap: Sayımız 3 basamaklı olarak verilmiş.

Soruda onlar basamağı verilmediğine göre 0 olarak kabul etmeliyiz.

Yüzler basamağı 3, birler basamağı 5 olduğuna göre

sayımızı 305 olarak buluruz.

Bu sayının da 5 katı >> 305 x 5 = 1525 tir.

 

6) Bir çiftlikte 4 tavuk, 6 eşek, 36 keçi vardır. Bu çiftlikteki hayvanların ayaklarının toplamı kaçtır?

Cevap: Tavuk 2 ayaklıdır. O halde 4 x 2 = 8 ayak eder toplamda

Eşek 4 ayaklıdır. O halde 6 x 4 = 24 ayak eder toplamda

Keçi 4 ayaklıdır. O halde 36 x 4 = 144 ayak eder toplamda

Hepsinin toplamı ise 8 + 24 + 144 = 176 ayak eder.

 

7) Aytaç, 8 düzine kırmızı kalem ile 11 deste mavi kalem aldı. Aytaç toplam kaç kalem almıştır?

Cevap: 1 düzine 12, 1 deste ise 10 dur. O halde

8 x 12 = 96

11 x 10 = 110

Toplamları ise 96 + 110 = 206 olarak bulunur.

 

8)  A X 5 = 85 Yandaki çarpma işlemine göre A değerini sonucu kaçtır?

Cevap: 85 değerini 5 e bölersek A değerini buluruz.

O halde 85/5 = 17 olarak A nın değerini buluruz.

 

9) Yarısı 12 olan sayının 7 katının 10 fazlası kaçtır?

Cevap: Sorudaki  bilinmeyen sayıya A diyelim.

A nı yarısı yani A/2=12 olduğuna göre A yı 24 olarak buluruz.

24 sayısının da 7 katının 10 fazlası sorulmuş. O halde

24 x 7 = 168 yapar.

168 + 10 = 178 olarak cevabı buluruz.

 

10) Kerem’in bir adımı 24 santimetredir. Kerem, evden okula 50 adımda geldiğine göre Kerem’in evi ile okulu arası kaç santimetredir?

Cevap: Kerem’in 1 adımı 24 santim olarak verilmiş.

50 adımının  toplamı  ise 50 x 24 = 1200 santimetredir.

Çarpma İşlemi Konu Anlatımı 2. Sınıf Matematik

Bugün ki dersimizde çarpma işleminin nasıl yapıldığı, çarpma işlemi ile ilgili basitten zora doğru örnekler ve çarpma işleminin mantığından bahsedeceğiz.

Çarpma işareti x ile gösterilir.

Çarpma işleminde birbiri ile çarpılan sayılara çarpan, işlemin sonucuna ise çarpım denir.

Çarpma işlemi, toplama işlemi ile yakından ilgilidir.

Örneğin;  3 + 3 + 3 işleminin sonucu 9 yapar.

Bu işlemi çarpma işlemi ile göstermek istersek

3 x 3 olarak gösterilir ve bu işlemin de sonucu 9 yapar.

Diğer bir örneğe geçmek istersek te

2 sayısından 4 adet olsun diyelim. O halde bunları toplarsak

2 + 2 + 2 + 2 olur. Gördüğünüz üzere 4 adet 2 sayısı yazık ve bunları topladığımız da sonuç 8 eder.

Şimdi bu işlemi çarpma işlemi ile yapalım.

Sorudaki sayımız 2.. Peki bu 2 sayısından kaç tane var? 4 tane

O halde 2 x 4  olarak gösterim yaparız ve bu işlemin sonucu da 8 dir.

Yani burada demek istiyoruz ki 2 sayısından 4 adet olursa sonuç kaç olur?

Kesirler Konu Anlatımı 4. Sınıf

Değerli öğrenciler, Bugün ki dersimizde basit kesirler, bileşik kesirler ve tam sayılı kesirler hakkında konu anlatımı yapacağız.

İlk önce kesirleri kısaca tanıyalım.

Basit Kesirler

Bir bütünden daha küçük olan kesirler basit kesirlerdir. Diğer bir deyişle de payı, payda dan küçük olan kesirlere basit kesir denir.

Örneğin (2/5, iki bölü beş) kesrinde pay kısmı, payda kısmından daha küçüktür.

Bileşik Kesirler

Bir bütüne eşit ya da daha büyük olan kesirler bileşik kesirlerdir. Diğer bir deyişle de payı, payda ya eşit ya da daha büyük olan kesirlere bileşik kesir denir.

Örneğin (7/2, yedi bölü iki) kesrinde payda kısmı, pay kısmından daha küçüktür.

Tam Sayılı Kesirler

Bir ya da birden fazla bütün ile basit kesirlerden oluşan kesirler tam sayılı kesirlerdir.

Örneğin 3.4/7, (3 tam 4 bölü 7) burada 3 adet bütün vardır, yanında da basit kesir vardır.

Kesirlerde toplama ve çıkarma işlemleri

Kesirli sayıları birbirleri ile toplamak ya da çıkarmak için payda kısımlarının eşit olması gerekiyor.

Eğer payda kısımları eşit değil ise, eşit olabilecek sayıda kesirli sayıları genişletip bu şekilde işlem yapmalıyız.

Örneğin, 2/3 ve 1/4 kesirlerini birbiri ile toplayalım.

İki kesirdeki payda kısımları 3 ve 4 olarak verilmiş. Payda değerleri aynı olmadığı için bu sayıların ortak bir noktada bulaşabilecekleri sayıya genişletmemiz gerekiyor

3 ve 4 sayıları en yakın olarak 12 sayısında ortak noktada birleşirler.

O halde 2/3 kesrini 4 ile, 1/4 kesrini de 3 ile genişletirsek

8/12 ve 3/12 olarak sayılarımız son halini alır.

Bu iki kesri de birbiri ile toplarsak

8/12 + 3/12 = 11/12 olarak cevabı buluruz.

Aynı durum çıkarma işlemi için de geçerlidir.

Sayıları benzer şekilde genişletiyoruz ve

birbirinden çıkardığımız da 8/12 – 3/12 = 5/12 olarak cevabı buluruz.

Arkadaşlar, kesirler ile ilgili anlamadığınız ve ya aklınıza takılan farklı bir konu olursa yorum kısmına yazıp bize iletebilirsiniz.

Yorumlarınız bizim için değerlidir.

3. Sınıf Kesirlerle İlgili Problemler ve Çözümleri

3. Sınıf Kesirlerle İlgili Problemler ve Çözümleri

3. Sınıf Kesir Problemleri ve Çözümleri için siz değerleri öğrencilerimize özenle seçilmiş soruları ve detaylıca anlatımlı çözümlerini paylaşacağız.

Aşağıda paylaşacağımız kesirler testi ni çalışma kağıdı üzerinde sizlerde yaparak anlam olarak kafanızda daha fazla pekişmesini sağlayabilirsiniz.

Sorular ve Çözümleri

1) 60 sayfalık çizgi roman kitabının 2/5 ‘ini okudum.Bu durumda toplam kaç sayfa kitap okumuşumdur.

Cevap: Toplam sayfa sayısını 5 e bölüp 2 ile çarparsak cevabı bulmuş oluruz.

60/5 = 12 olur.

12 x 2 = 24 sayfa kitap okumuşum.

 

2) Bir yumurtası, 100 adet yumurtanın  3/20 ‘sini sattı. Bu durumda kaç yumurta satmıştır?

Cevap:  100/20 = 5 olur.

5 x 3 = 15 adet yumurta satılmıştır.

 

3) 24 litre sütün 3/8 ’i satıldı. Geriye kaç litre süt kalmıştır?

Cevap: İlk önce satılan süt  miktarını bulalım.

24/8 = 3

3 x 3 = 9 litre süt satılmıştır.

Geriye ise 24 – 9 = 15 litre süt kalmıştır.

 

4) 64 sayfalık kitabın  5/8 ‘ini okudum. Okumadığım kaç sayfa kaldı?

Cevap: İlk önce okunan kitap sayfa sayısını bulalım.

64/8 = 8 yapar.

8 x 5 = 40 sayfa kitap okumuşum.

Okumadığım sayfa sayısı ise 64 – 40 = 24 sayfadır.

 

5) 36 adet cevizin 2/9‘ u kaç ceviz eder?

Cevap: 36/9 = 4 yapar.

4 x 2 = 8 adet ceviz olarak yanıtı buluruz.

 

6) Ahmet, Mustafa ve Mehmet 8 dilimli bir pizzayı hep beraber yiyorlar.Ahmet pizzanın 1/4‘ünü, Mustafa 1/8 ‘ini. Mehmet te  5/8 ‘ ini yemiştir. Pizzayı en fazla yine kişi kimdir?

Cevap: Soruda verilen kesirli ifadelerin paydalarını ortak bir sayıda eşitleyelim. Sonra da pay kısmı büyük olan, daha fazla pizza yemiştir.

1/4 , 1/8, 5/8 değerlerinin payda kısımları 8 de eşitlenir. O halde 1/4 kesrini 2 ile genişletirsek kesirlerimizin son hali

2/8, 1/8, 5/8 olur.

Bu kesirli ifadeler de pay kısmı en yüksek olan 5/8 dir. 5/8 olan kişi Mehmet olduğuna göre en fazla pizzayı Mehmet yemiştir.

 

7) Ayşe ,marketteki 42 elmanın 3/7 ‘sini aldı.Ayşe kaç elma almıştır?

Cevap: 42/7 = 6 yapar.

6 x 3 = 18 adet elma almıştır Ayşe

 

8) Kardeşimin boyu şuan da 35 cm dir. 3 ay sonra boyunun  3/7 ‘si kadar uzadı. Kardeşimin boyu uzadıktan sonra kaç cm olmuştur?

Cevap: 35 cm in 3/7 si kaç yapar onu bulalım önce

35/7 = 5 olur.

5 x 3 = 15 cm yapar.

Bunu da başlangıç boyu ile toplarsak

Kardeşimin 3 ay sonraki boyu 35 + 15 = 50 cm olur.

 

9) Bir poğaçanın fiyatı 50 kuruş’ tur. Bir ekmeğin fiyatı poğaçanın fiyatının  1/5 ‘inin 10 katına eşittir. Ekmeğin fiyatı ne kadardır?

Cevap: Poğaçanın fiyatının 1/5 i;

50/5 = 10 kuruş yapar.

10 kuruşun da 10 katı 10 x 10 = 100 kuruşu yapar.

Bu durum da ekmeğin fiyatı 100 kuruştur.

 

10) Hasan 36 lirasının  5/6 ‘ sını oyuncak almak için ayırdı. Sonra kalan parasının yarısını annesine verdi. Hasan’ın kaç lirası kaldı?

Cevap: 36 liranın 5/6 sını bulalım

36/6 = 6 olur.

6 x 5 = 30 lira olarak buluruz.

Geriye 36 – 30 = 6 lira kalmıştır.

kalan paranın yarısını da annesine verdiğine göre

Geriye 6/2 = 3 lira parası kalmıştır.

Birim Kesir Konu Anlatımı

Birim kesirler konusu, 3. sınıf ve 5. sınıfta çokça işlenen konulardan biridir.

Siz değerler öğrencilerimize bu yazımızda birim kesir nedir? birim kesir örnekleri gibi soruların cevaplarını paylaşacağız.

Birim Kesir, bir bütünden ayırdığımız eş parçalardan her birine birim kesir denir.

Birim kesir de pay kısmı her zaman 1 olmalıdır.

Örneğin; 1/4  , 1/3  , 1/8 gibi pay kısmı her zaman 1 dir.

Örneğin, aşağıda 4 eş parçaya ayrılmış bir çubuk bulunmaktadır. Bu çubukta birim kesir 1/4 tür. 4 adet eş parçaya ayrılmış.

Bu sefer de 6 eşit parçaya ayrılmış bir çubuk örneği,

Burada ki birim kesir 1/6 dır.