3. Sınıf Matematik Hız Problemleri ve Çözümlü Sorular

3. Sınıf öğrencilerimizden gelen yoğun talep üzerine 10 adet hız problemleri ile ilgili çözümlü sorular hazırladık. 5 adeti zor, 5 adeti de basit seviyede. Matematik dersinin basit ve zevkli konularındandır hız problemleri. Hız problemleri konusunu çalışırken online test niyetine, konuyu pekiştirmek amaçlı çalışabileceğiniz sorular aşağıda. Okulda sınavlarda yada yazılıda çıkabilecek tarzda sorular olarak da görebilirsiniz.

 

Ama öncesinde hız problemleri konusu ile alakalı bazı kuralları, formülleri hatırlayalım, konu anlatımı kısa özet geçelim.

Kolay gelsin.

 

– Yol  X  ile gösterilir. Hız  V ile gösterilir. Zaman T ile gösterilir.

– Yolu bulmak için hız ve zaman çarpılır.  X = V*T

– Hızı bulmak için yolu zamana böleriz. V = X / T

– Zamanı bulmak için yolu hıza böleriz. T = X / V

 

Soru 1 : Saatteki ortalama hızı 60 km olan bir otomobil 4 saatte kaç km yol alır ?

Çözüm 1 : Yolu bulmak için hız ve zamanı çarpmamız gerekli.  hız : 60 km, zaman 4 saat. O halde;

60 *4 = 240 km yol alır.

 

Soru 2 : 3 saatte 210 km yol alan bir kamyon 2 saatte kaç km yol alır ? 

Çözüm : Soruyu çözebilmek için ilk öncelikle kamyonun hızı kaç km sorusuna cevap bulmamız gerekli. hızı bulmak için Alınan yolu zaman bölüyorduk.

Alınan yol : 210 km   – Zaman : 3 saat  O halde ;

Hız = 210 / 3 = 70 km dir aracın hız.

Şimdi sorunun ikinci kısmına gelelim. 2 saatte alınan yolu soruyor.

Yol = Hız * Zaman  => 70 * 2 = 140 km.

 

Soru 3: Saatteki ortalama hızı 48 km olan bir traktör 5 saatte kaç km yol gider ?

Çözüm: Hız problemlerinde yolun formülü hız * zaman.

Hız : 48 km  –  Zaman = 5 saat  –  Yol = ?

Yol =   48 * 5 = 240 km.

 

Soru 4: Ahmet’in evi ile okulu arası 1.500 metredir. Ahmet bu yolu 10 dk da gittiğine göre Ahmet’in hızı kaç metre/saniye dir ?

Çözüm : Hız = Yol / Zaman dı.

Yol = 1.500 metre  – Zaman = 10 dk. – Hız = ?

Hız = 1.500 / 10 =  150 metre / dakika.

 

Soru 5 : Murat okula bisiklet ile gidip gelmektedir. Her gün okula gidip gelmek için 20 dk. bisiklet kullanmakta. bisikletin hızı ise 200 mt/dk dır. Murat’ın evi ile okulu arası kaç metredir ? 

Çözüm : Yol = Hız * Zaman

Hız = 200  –  Zaman = 20 dk  – Yol = ?

Yol = 200 * 20 = 4000 metre. Bitti mi ? Hayır. Çünkü bu bulduğumuz gidiş ve gelişte aldığı yol miktarı. Okul ile ev arasındaki uzaklık bunun yarısı kadardır yani 2000 metre.

 

Soru 6: Bir otomobil gideceği yere 80 km hızla 5 saatte gitmektedir. Aynı yolu geri dönerken 4 saatte alması için hızını ne kadar artırmalı ? 

Çözüm : Öncelikle otomobilin gittiği yolu bulalım. Yol = Hız * Zaman

Hız = 80 km  – Zaman = 5 saat – Yol =  ?

Hız = 80 * 5 = 400 km.

Şimdi bu yolu 4 saatte alabilmesi olması gereken hızı bulalım.

400 / 4 = 100 km olmalı hızı. Yani 80 km den 100 km artırmalı hızını.

 

Soru 7 : 4 km uzunluğundaki bir pistte koşan atlet dakikada 200 metre koşabilmektedir. Bu atlet yarışı kaç dakikada bitirir ?

Çözüm : Soruda verilen birimler birbirinden farklıdır. Öncelikle buna dikkat etmek gerek ve birimleri birbirine çevirmek gerekli. Atletin hızı metre cinsinden verildiği için pistin uzunluğunu da metre cinsine çevirmek gerek.

4 km = 4.000 metre

Zaman = Yol / Hız

Zaman = 4.000 / 200  = 20 dakikada koşar.

 

Soru 8 : İstanbul – Ankara arası tren ile 500 km dir.  Saat 16.00 da Ankara’dan kalkan tren ortalama 100 km hızlar gidersen İstanbul’a saat kaçta varır ?

Çözüm : Zaman = Yol / Zaman

Zaman = 500 / 100   = 5 saat.

16.00 da hareket ettiğine göre 5 saat sonra saat 21.00 olur.

 

Soru 9 : A ve B şehirleri arası 600 km dir. A şehrinden 90 km hızla, B şehrinden 60 km hızla birbirlerine doğru hareket eden iki araç kaç saat sonra karşılaşırlar ?

Çözüm : Birbirlerine doğru geldikleri için saatte alınan yol ikisinin hızları toplamı kadardır. Yani ;

90 km + 60 km = 150 km.

Zaman = Yol / Hız

Zaman = 600 km / 150 km = 4 saat sonra karşılaşırlar.

 

Soru 10 :  Aynı yerden birbirlerine zıt yönde hareket eden iki araçtan birinin hızı 45 km, diğerinin hızı 65 km dir. 5 saat sonra aralarında uzaklık kaç km olur ?

Çözüm : Zıt yönde gittikleri için aralarındaki mesafe bir saatte ikisinin hızı kadar açılır. Yani;

45 + 65 = 110 km  (saatteki aralarındaki mesafe)

5 saat için aralarındaki mesafe = 110 km * 5 = 550 km

3. Sınıf Matematik Çarpma İşlemi Problemleri, Çözümlü Sorular

3. Sınıf matematik çarpma işlemi ders konusu için problemler, sorular ile birlikte detaylı çözümlü cevaplar içeren 5 – 10 arası kolay, zor soru hazırladık öğrencilerimiz için. İçlerinde anlaşılamayan bir kısım olursa yorum olarak sorabilirsiniz. En kısa zamanda daha anlaşılır halde çözelim. Bu arada sizin çözemediğiniz sorular olursa gönderin onları da çözelim.
3. sınıf çarpma işlemi soruları

 

Tüm soruları çözmeyeceğiz. bir kısmını çözüm gerisiniz sizlere bırakacağız. Çarpma işleminin mantığı basit. bir iki tanesini yaptıktan sonra hepsini yapabilirsiniz.

 

Çözüm 1:

24

16                            ilk yapacağımız 6 ile 24 ü çarpmak. sonra 1 ile 24 ü çarp

——–

144                            6 * 24 ün sonucu

24                             1 ile 24 ün çarpımı. yazarken 1 basamak sola kayarak yaz.

——-

384    sonuç.

 

Çözüm 2:

56

87

———

392                 7 ile 56 nın çarpımı

448                  8 ile 56 nın çarpımı. toplayalım

———

4872     sonuç

 

 

Makasın oluşturduğu açıların çeşitleri

Açıların çeşitlerini 3. sınıf derslerinde anlatılmıştı. Açı çeşitlerinden örnekler verirken pencerelerin, kapıların açılıp kapanırken yaptığı açıları örnek vermiştik. Bu seferde açıların çeşitlerini anlatırken makasın oluşturduğu şekilleri kullanacağız. Makasları kullanırken oluşan açı çeşitleri için alttaki resimleri inceleyebilirsiniz.

 

Dar açı makas örneği;

Dar açı makas

 

Dik – 90 derece açı makas örneği;

Dik - 90 derece açı makas

 

Geniş açı makas örneği;
Geniş açı makas

Hangi cismin bütün yüzleri ile aynı düzlemsel şekil çizilebilir?

Bir cismin tüm yüzeyleri ile aynı düzlemsel şeklin çizilebilmesi için tek şart “tüm yüzeylerinin birbirine eşit” olması gerekir. Düzlemsel şekillerde tanımlarımızı hatırlarsak sadece küpün bütün yüzeyleri birbirine eşitti. O halde aradığımız düzlemsel şekil küp olmalı.

Alttaki resimimizde tüm yüzeyleri eşit düzlemsel şekil küpü ve küpün açılmış halini de görebilirsiniz.

 

kupun-acilmis-hali

Geometrik Şekiller Alıştırma Soruları

3. sınıf öğrencileri için geometrik şekiller ile alakalı basit ve hızlı cevap verilebilecek tarzda bazı soruları sorup cevaplıyoruz.

 

Soru : Köşem ve açım yok. Ben hangi geometrik şekilim ? Ya da diğer bir ifade ile köşesi ve açısı olmayan geometrik şekil aşağıdakilerden hangisidir ?

kare-ucgen-daire

 

Cevap : Tabi ki daire. Karenin 4 köşesi ve 4 dik açısı vardır. Üçgenin 3 köşesi ve 3 açısı vardır.

Soru : 4 kenarım var hepsi aynı uzunlukta. Tüm açılarım dik açıdır. Özellikleri verilen geometrik şekil hangisidir ?

 

kare-ucgen-daire

Cevap : Soruda bahsedilen şekil karedir. Karelerin tüm kenarlarının uzunlukları birbirine eşittir.

 

Soru : Üç kenarım ve  üç köşem var. Köşelerimde dik, geniş veya dar açı olabilir. Hangi geometrik şekil olabilir ?

kare-ucgen-daire

Cevap:  Soruda bahsedilen şekil üçgendir.

 

Yandaki şekilde kaç tane üçgen vardır?

Yanda verilen şekilde kaç tane üçgen vardır tarzında sorular kafa karıştıran soruların başında gelir. İlkokul seviyesindeki sorularda üçgenleri saymak kolaydır. Ama lise seviyelerindeki sorularda ise hiçte kolay değildir. Olasılıklar, doğru üzerindeki noktaları saymalar, 3 noktadan üçgen oluşur, paralel üç nokta üçgen oluşturmak diye düşünüp zor hesaplar yapılır. Bu konuda 3. sınıf bir öğrencimizin gönderdiği bir resimdeki üçgenleri inceleyeceğiz.

 

sekildeki-ucgen-sayisi

Üstteki şekilde görünürde olan üçgenler için 1 den 4 e kadar numaralar verilmiş. Tabiki bitmedi. En çok yapılan hata büyük üçgeni saymamak. Şekil 4 üçgene bölünmüş tabi birde tüm şeklin kendisininde bir üçgen olduğunu görmek gerek. O halde yandaki şekilde toplam 5 üçgen vardır diyebiliriz.

Tangram parçalarının numaralarından yararlanarak soruları cevaplayınız

Çözelim öğrenelim sorularını çözemeye devam ediyoruz. 93. sayfadaki sorulardan 3. soruda “Tangram parçalarının numaralarından yararlanarak soruları cevaplayınız.” sorulmaktadır. Soruda sorulan 3 şıkkı da tek tek çözelim.

tangrem-parcasi

 

 

A şıkkında; Üçgen çizebilece¤iniz parçalar hangileridir? diye sormakta. Üçgen bildiğiniz gibi 3 kenarı olan geometrik şekildi. Tangram parçasına baktığımızda ise 3, 6 ve 7 numaralı şekillerin 3 kenarlı olduğunu görüyoruz.

 

B şıkkında; Kare çizebilece¤iniz parçalar hangileridir? diye sormakta. Kare; 4 kenarıda eşit uzunlukta olan geometrik şekildi. Tangram parçasında sadece 5 numaralı şekil bu kurala uymakta.

 

C şıkkında; Hangi parçaları bir araya getirerek dikdörtgen çizebilirsiniz? Tangramla deneyerek bulunuz. diye sormakta. 3,5 ve 7 numaralı 3 parçayı bir araya getirdiğimizde bir dikdörtgen oluşturabiliriz. 3,4 ve 7 numaralı parçalar bir araya geldiğinde de bir dikdörtgen elde edilir.