Uzunluk ölçüleri ile ilgili problemler

Uzunluk ölçüleri ile ilgili problemler – sorular ve cevapları – çözümlü sorular istekleri üzerine bir miktar çözümlü soru yayınlıyoruz.

 

Öncelikle bir miktar uzunluk ölçüleri ile ilgili çevirme soruları ile başlayalım.

 

– 1 metre = 100 cm

– 1 km = 1000 metre

– 3 metre + 5 dm = 350 cm

– 2 metre + 45 cm = 2450 mm

– 4 metre + 67 cm = 4670 mm

 

1 – Metresi 120 kr olan kurdelenin 450 cm ne kadardır?

Çözüm:  1 metre 100 cm idi. Basit bir orantı;

100 cm si  120 kr ise

450 cm         ? kr   den   120*450 / 100 = 540 kr.

 

2- Metresi 50 tl olan yünlü kumaştan 20 cm alıyorum. Karşılında kaç tl öderim?

Çözüm: 20 cm bir metrenin 5 te 1 i kadardır. O halde ödeyeceği tutarda 1 metre fiyatının 5 te 1 i kadar olmalı.

50 / 5 = 10 tl öder.

 

3- Metresi 48 tl olan kumaştan 3,25 m alan bir kişi kumaş için kaç türk lirası öder ?

Çözüm:  48 ile 3.25 m yi çarpmamız gerekli.

48 * 3.25 = 156 tl

 

4- Metresi 14 tl olan kumaştan 2.5 m, metresi 20 tl olan kumaştan 150 cm alan bir kişi kumaşçıya kaç tl öder?

Çözüm: 150 cm = 1.5 m yapar.

– 14 tl * 2.5 = 35 tl

– 20 * 1.5 = 30 tl

30 + 35 = 65 tl toplam öder.

 

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir