10. Sınıf Trigonometrik Fonksiyonların Grafikleri Konu Anlatımı

Trigonometrik Fonksiyonların Grafikleri
Trigonometrik Fonksiyonların Grafikleri

Dünyamızın uydusu ay kendinden ışık vermez ve güneşten aldığı ışığı yansıtır. Bu yüzden ayın dünyadan görünen kısmı güneşten aldığı ışığa göre belli bir kısmı aydınlık diğer yüzeyi ise karanlık görülür. Ayın dünyadan görülen evreleri yeniay, ilk dördün, dolunay ve sondördün dür. Ay yeniay konumunda göründükten bir hafta sonra ilkdördün konumuna girer. İki hafta sonra dolunay, 3 hafta sonra son dördün ve dört hafta sonra tekrar yeniay konumuna döner. Ay bu döngüsünü toplamda 29,5 günde tamamlar, sonra aynı aşamaları tekrarlar. Diğer bir deyişle ayın dünya etrafında dönüşünün periyodu 29,5 gündür.
Basit sarmal periyodik bir hareket sergiler ve tam salınımını belli bir sürede gerçekleştirir.
Lunaparklarda bulunan dönme dolap da periyodik hareket eder.
Dünyanın uydusu ay döngüsünü ve dönme dolap bir tam turunu belli bir zamanda gerçekleştirir ve bu hareketleri tekrar eder.
Matematikte ise bazı fonksiyonlar belirli aralıklarla aynı değerleri alır. Bu fonksiyonlara periyodik fonksiyonlar denir.
.
.

Sinüs ve kosinüs fonksiyonlarının aldığı değerler incelendiğinde bunların belli aralıklarla tekrar ettiği görülür. Her iki fonksiyonun da aldığı değerler 360 derecede bir tekrar eder. O hale bu fonksiyonların periyodu 360 derece yani 2 pi dir.
.
.

Sinüs ve kosinüs fonksiyonlarının grafiklerinden de görebileceğiniz gibi fonksiyonlar 2 pi aralıklarla aynı değeri almaktadır.
sinüs fonksiyonu
sinüs fonksiyonu

kosinüs fonksiyonu
kosinüs fonksiyonu

“10. Sınıf Trigonometrik Fonksiyonların Grafikleri Konu Anlatımı” için 0 yanıt

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Insert math as
Block
Inline
Additional settings
Formula color
Text color
#333333
Type math using LaTeX
Preview
\({}\)
Nothing to preview
Insert