15 litre sütten 2,5 kg peynir elde eden Fatma teyze, bu peynirlerin kilogramını 5,75 liraya

Soru:  15 litre sütten 2,5 kg peynir elde eden Fatma teyze, bu peynirlerin kilogramını 5,75 liraya satmaktadır. Buna göre Fatma teyze:

a) 450 litre sütten kaç kg peynir elde eder?
b) 86,25 lira kazanmak için kaç kg peynir satmalıdır?

Çözüm:   İlk etapta a şıkkının çözümünü sağlayalım.

450 litre sütten ne kadar peynir elde edileceği sorulmuş.

15 litre sütten 2,5 kg peynir elde ediliyorsa

450 litre sütten ne kadar elde edilir işlemini yapalım.

450 x 2,5 = 1125

1125 / 15 = 75 kg peynir elde edilir.

b şıkkının çözümüne geçelim.

1 kilogram peynirden 5,75 kşra kazanılıyorsa

kaç kilo peynir satmalıyım ki 86,25 lira kazanayım?

86,25 / 5,75 = 15 kilogram peynir satılması gerekli.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.