2.Sınıf Matematik Saat Problemleri

2.Sınıf Saat Problemleri ve çözümleri ile ilgili örnek soruların, testlerin ve etkinliklerin olacağı yazımıza hoş geldiniz arkadaşlar. İlk önce kısa bir konu anlatımı ile başlayıpve sonrasında çözümlü sorulara geçeceğiz.

Tam Saatler;

Saat üzerindeki Akrep saati, yelkovan ise dakikayı gösterir arkadaşlar. Aşağıdaki görselde akrep ve yelkovanı görerek ne demek istediğimizi daha net anlayabilirsiniz.

Yukarıdaki saatte akrep 11, yelkovan 12’ nin üzerindedir. Saat on biri gösterir.

Yelkovanın 12’den başlayıp yine 12’ nin üzerine gelişine kadar geçen süre bir tam saattir.

Yarım Saatler;

Yarım saat 30 dakikadır. Yelkovan 6’nın üzerinde ve akrep iki sayının arasında ise saatleri buçuk olarak okuruz. Aşağıdaki saatte akrep 2 ve 3’ün arasında, yelkovan ise 6’nın üzerindedir. Saat iki buçuktur.

Çeyrek Saatler;

Yelkovan 3’ün üzerinde ise saati çeyrek geçiyor şeklinde okuruz.  Aşağıdaki görsel örneğinde saat, beşi çeyrek geçiyor. Çeyrek saat 15 dakikadır

 

Yelkovan 9’un üzerinde ise saati çeyrek var şeklinde okuruz.  Aşağıdaki görselde saat, beşe çeyrek var.

 

Kısa Notlar;

Akrep ve yelkovan gece saat 12’nin üzerine geldiğinde 1 gün biter. 24 saat tamamlanmış olur. Yeni gün başlar. Akrep ve yelkovan gündüz 12’nin üzerine geldiğinde öğle olur.

Gündüz saat 12’den önceki zaman dilimine öğleden önce, 12’den sonraki zaman dilimine öğleden sonra denir.

Bir gün 24 saat olduğu için öğleden sonraki zaman dilimi saat üzerinde “13, 14, 15 …” şeklinde okunur.

Çözümlü Sorular ve Problemler

Soru: Sabah saat 07.35’ da kalktım. 1 saat hazırlık yaptım ve evden ayrıldım. Evden saat kaçta ayrıldım?

Çözüm:     07: 35 te uyandığı saat

1: 00  hazırlık yaptı

Topladığımız da ise 08:35 de evden ayrılmış oldu.

 

Soru: Ankara– Bolu arası 2 saat 15 dakikadır. Ankara’dan saat 15.30’da hareket

eden bir araba saat kaçta Bolu’ya varır?

Çözüm:     15:30 başlangıç saatiymiş. Bunun üzerine 2 saat 15 dk eklersek

Cevabımız 17:45 olarak bulunur. Demek ki araba 17:45 te Bolu’ya varır.

Soruyu kolay yol dan çözmek için ise şunu deneyebilirsiniz.

İlk önce saat kısmını ekleyin. Sonra da çıkan sonuca dk kısmını ekleyin.

 

Soru: Bursa–İstanbul arası 2 saat 45 dakikadır. Bursa’dan saat 11.40’da hareket eden bir otobüs saat kaçta İstanbul’a varır?

Çözüm:     11:40 başlangıç saatiymiş. Bunun üzerine 2 saat 45 dk eklememiz lazım. İlk önce saat kısmını ekleyelim. 11 e 2 eklersek

saat 13:40 olur. Geriye 45 dk daha eklememiz gerekiyor.

13:40 + 45 dk Buraya 20 dk eklersek saat 14:00 olur.

45 ten ise geriye 45-20=25 dk kalır.  Bu 25 dk yı da eklersek

14:00 + 25 = 14:25 olarak cevabı buluruz.

 

Soru: Öğleden sonra akrep 1 ile 2 arasında, yelkovan ise 7’ nin üzerindedir. 2 saat 12 dakika sonra saat kaç olur?

Çözüm:     Öğleden sonra akrep 1 ile 2 arasında, yelkovan ise 8’in üzerinde olduğuna göre saatimi 13:35 tir.

Bunun üzerine 2 saat 12 dk eklersek

13:35 + 2 saat 12 dk = 1547 olarak cevabı buluruz.

 

Soru: Deneme öğleden sonra on ikiyi beş geçe başladı. Bir buçukta bitti. Sınav kaç saat sürmüştür?

Çözüm:     öğleden sonra on ikiyi beş geçe başladığına göre saatimi 12:05 tir.

Bir buçukta bittiğine göre saatimiz 13:30 dur.

Bu iki saat arasındaki fark ise

13:30 – 12:05 = 1 saat 25 dk dır.

 

Soru: Bir analog saati 03.00’ten 05.00’e ayarladığınızda akrebin ve yelkovanın hareketlerini belirtiniz. Konumlarındaki değişimi anlatınız.

Cevap: Akrebin yeri 3 rakamından 5 rakamına doğru gelir.

Yelkovanın yeri ise değişmez arkadaşlar. Yine 12 rakamının üzerinde kalır.

 

Soru: Tekneyle tura çıkacak bir aile 2 hafta sonra geri dönecektir. Bu ailenin turunun kaç gün süreceğini bulunuz.

Cevap: 1 hafta içerisinde 7 gün olduğuna göre

2 hafta içerisinde de 2×7 = 14 gün vardır.

O halde ailenin tatil turu 14 gün sürecektir.

 

Soru: Bugün nisan ayının 9. günü olduğuna göre,

a) 3 hafta sonra hangi ayın hangi günü olur?
b) 22 gün sonra hangi ayın hangi günü olur?

Cevap: a şıkkında, 1 hafta içerisinde 7 gün olduğuna göre

3 hafta içerisinde 3×7=21 gün vardır.

9 + 21 = 30. gün olarak yanıtı buluruz.

b şıkkında ise Nisan ayı 30 gün çekmektedir.

9 + 22 = 31 yapar. Yani 1 gün sonraki aya kayar

ve yanıtımız 1 mayıs olur.

 

Soru: 97 saat kaç gün ,kaç saattir?

Cevap: 1 gün 24 saat olduğuna göre, 97 saat için de kaç tane 24 var onu bulalım.

97/24 = 4 olur ve kalan da 1 olur.

O halde cevabımız 4 gün 1 saattir.

 

Soru: Ayın 5’ i Pazartesi günü ise 15’ i hangi gündür?

Cevap: 1 hafta içerisinde 7 gün olduğuna göre

5 + 7 = 12 gün de Pazartesi olur.

13. gün salı, 14. gün çarşamba ve 15. günde perşembe olur.

 

Soru: 20 dakika kaç saniyedir?

Cevap: 1 dakika 60 saniye olduğuna göre

20 dakika da 20 x 60 = 1200 saniyedir.

 

Soru: Amasya’dan 19.00’da hareket eden bir otobüs, saat 06.30’ da Bayburt’ a varıyor. Otobüs bu yolu kaç saatte gitmiştir?

Cevap: 19.00 dan gece 24.00 a kadar 24-19 = 5 saat vardır.

Gece 24.00 dan sabah 06:30 a da 6 buçuk saat vardır.

Toplamda ise 5 + 6,5 = 11,5 saatte gitmiştir otobüs.

 

Soru: 225 dakika kaç saat,kaç dakikadır?

Cevap: 60 dk 1 saat olduğuna göre

225 dakika içerisinde 225/60 = 3 tane atmış vardır. 180 e kadar.

225-180 = 45 kalır.

O halde cevabımız 3 saat 45 dakikadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.