3. Sınıf Çevre Problemleri

3. Sınıf Matematik Çevre Ölçme Problemleri nin çözümlü sorular eşliğinde siz değerli öğrencilerimiz için kolay, orta ve zor seviye de hazırlanmış soruları paylaşıyoruz. Sorulara geçmeden önce de çevre ölçme konu anlatımı yazımızı inceleyebilirsiniz arkadaşlar.

1) Uzun kenarı 10 cm , kısa kenarı da, uzun kenarının yarısı olan dikdörtgenin çevresi kaç cm dir?

Cevap: kısa kenarı da, uzun kenarının yarısı olduğuna göre

10/2 = 5 cm olarak kısa kenarı buluruz.

Dikdörtgenin çevresi ise 5 + 5 + 10 + 10 = 30 cm dir.

 

2) Mahallemizdeki futbol sahasının çevresi  146 m’dir.  Sahanın kısa kenarı  28 m  olduğuna göre uzun kenarı kaç metredir ?

Cevap: Futbol sahası bildiğiniz üzere dikdörtgen şeklindedir.

kısa kenarı 28 verilmiş, uzun kenarına x dersek

28 + 28 + x + x = 146 olmalıdır.

2x + 56 = 146

2x = 90

x= 45 olarak uzun kenarı buluruz.

 

3) Dedem ,kenar uzunluğu  46 m  olan kare şeklindeki tarlasının etrafına çit döşetmek istiyor. Çitin metresi 23  TL  olduğuna göre toplam kaç lira ödemesi gerekir ?

Cevap: İlk önce karenin çevresini bulalım.

46 + 46 + 46 + 46 = 184 m olarak buluruz.

Çitin metresi 23  TL  olduğuna göre

184 x 23 = 4232 TL olarak cevabı buluruz.

 

4) Kenar uzunlukları  98 m  ve   77 m  olan dikdörtgen şeklindeki bahçenin  etrafına  10 m  aralıklarla fidan dikilecektir. Kaç fidan gereklidir ?

Cevap: Dikdörtgen şeklindeki bahçenin çevresini bulalım.

98 + 98 + 77 + 77 = 350 m olarak buluruz.

10 m  aralıklarla fidan dikileceğine göre

350/10 = 35 adet fidan gereklidir.

 

5) Bir kenarı 50 m olan kare şeklindeki tarlamızın çevresi kaç metredir?

Cevap: Karenin çevresi 4 kenarının toplamına eşittir.

O halde 50 + 50 + 50 + 50 = 200 m olarak buluruz.

 

6) Dikdörtgen şeklindeki kalem kutusunun çevresi 70 santimetredir. Kalem kutusunun uzun kenarı 22 santimetre olduğuna göre kısa kenarı kaç santimetredir?

Cevap: Dikdörtgenin dört kenarı bulunmaktadır.

uzun kenarı 22 cm ise, diğer uzun kenar ile birlikte 22 + 22 = 44 cm yapar.

70 – 44 = 26 cm de iki kısa kenarın uzunlukları toplamıdır.

Bunu da 2 ye bölersek 26/2 = 13 cm olarak kısa kenar uzunluğunu bulmuş oluruz.

 

7)Aşağıdaki şekilde dikdörtgenin uzun kenarı 14 santimetre, kısa kenarı 6 santimetredir. Kare ile dikdörtgenin çevre uzunluğu eşittir. Buna göre karenin bir kenar uzunluğunu bulunuz.

Cevap: Dikdörtgenin çevre uzunluğu

14 + 14 + 6 + 6 = 40 cm olur.

Karenin de bir kenar uzunluğunu bulmak için toplam uzunluğu 4 e bölersek

40/4 = 10 cm olarak karenin bir kenar uzunluğunu bulmuş oluruz.

 

8) Yandaki şekil bir kenarı 9 santimetre olan karelerden oluşmaktadır. Buna göre şeklin çevresinin kaç santimetre olduğunu bulunuz.

Cevap: Şeklin çevresinde toplam 10 kenar uzunluğu vardır.

Bir kenarı 9 cm olduğuna göre

10 kenar uzunluğu 10×9 = 90 santimetre olur.

 

9) Dikdörtgen şeklindeki bir okul bahçesinin etrafına ikişer metre aralıklarla fidan dikilecektir. Bahçenin kısa kenarı 40 metre, uzun kenarı 80 metredir. Kaç tane fidan alınması gerekir?

Cevap: İlk önce dikdörtgen bahçenin çevre uzunluğunu bulalım.

40 + 40 + 80 + 80 = 240 metre yapar.

2 metre aralıklar ile fidan dikileceğine göre

240/2 = 120 adet fidan alınması gerekmektedir.

“3. Sınıf Çevre Problemleri” için bir yanıt

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.