3. Sınıf Çıkarma İşlemi Problemleri

3. Sınıf Matematik Çıkarma İşlemi Problemleri, Soruları ve Çözümlerinin olacağı bu yazımızda zorluk ve kolaylık derecelerine göre ayrılmış örnek test sorularını paylaşacağız sevgili öğrenciler. Sorulara geçmeden önce 3. Sınıf Çıkarma İşlemi Konu Anlatımı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Soru 1: Bahar Hanım, bankadaki 322 TL’sinin 135 TL’sini çekmiştir. Bahar Hanım’ın bankada kaç lirasının kaldığını bulalım.

Çözüm:  322 – 135 işlemini taban bloklarıyla modelleyerek yapalım.

2 birlikten 5 birlik çıkmayacağı için 1 onluk bozduk. 12 birlikten 5 birliği çıkardık, 7 bulduk.

1 onluktan 3 onluk çıkmayacağı için 1 yüzlük bozduk. 11 onluktan 3 onluğu çıkardık, 8 bulduk.

Kalan 2 yüzlükten 1 yüzlüğü çıkardık 1 bulduk.
Bahar Hanım’ın bankada 187 lirası kalmıştır.

 

Soru: 2  6 yüzlük, 4 onluk, 2 birlikten oluşan sayıdan; 2 yüzlük, 5 birlikten oluşan sayı çıkarılırsa kalan kaç olur?

Çözüm:  İlk başta  elimizde 6 yüzlük, 4 onluk, 2 birlik varmış.

2 yüzlük çıkarılmak istenmiş . O halde elimizde
4 yüzlük, 4 onluk, 2 birlik kalır.
Sonra 5 birlik çıkarılmak istenmiş.

Son durumda elimizde
4 yüzlük, 3 onluk, 7 birlik kalmış olur.

 

Soru 3: Ayşe ve Hasan’ın toplam 125 lirası vardır. Hasan’ın 60 lirası olduğuna göre Ayşe’nin kaç lirası vardır?

Çözüm:  Ayşe ve Hasan’ın toplamda 125 lirası varmış. Hasan’ın ne kadar parası olduğu bilgisi verilmiş. 60 liraymış. O halde Ayşe’nin parasını bulmak için

125 – 60 = 65 lira olarak Ayşe’nin parasını bulmuş oluruz.

 

Soru 4: Bir pazarcı, pazara getirdiği 362 yumurtanın 179’unu kırık olduğu için ayırdı. Satılacak kaç yumurta kaldığını bulalım.

Çözüm:  362 – 179 işlemini adım adım yapalım.

 

Soru: 5  Bir ağaçta 84 kuş vardır. Kuşlardan 36 tanesi uçup gitmiştir. Ağaçta kaç kuş kaldığını tahmin ediniz. Gerçek sonuç ile tahmininizi karşılaştırarak aradaki farkı bulunuz.

Çözüm:  Arkadaşlar, burada 2 farklı sonuç istenmiş bizden. Birincisi gerçek sonuç, yani soruda verilen sayıları kullanarak bulduğumuz sonuç,

İkincisi ise soruda verilen sayılardan yola çıkarak sayıları tam sayıya yuvarlayıp kafadan hesaplamamız istenmiş.

Gerçek sonuçlu çözümü yapalım.
Bir ağaçta 84 adet kuş varmış. Bunlardan 36 tanesi uçup giderse Geriye
84 – 36 = 48 adet kuş kalır.

Tahmin sonuçlu çözümü yapalım;
Ağaçta 84 kuş varmış. Biz bu sayıya 80 diyelim. En yakın ondalıklı sayıya yuvarladık.
Uçan kuş sayısı da 36 imiş. Buna da 40 diyelim. En yakın ondalıklı sayıya yuvarladık.

O halde; 80 – 40 = 40 olarak kafamızdan tahmin edebiliriz.
Gelelim şimdi de sorumuzun sonucuna; Bizden gerçek sonuç ile tahmin sonucu arasındaki fark sorulmuş.
48 – 40 = 8 olarak sorumuzun cevabını bulmuş oluruz.

 

Soru 6:  Bir tiyatro salonunda toplam 245 koltuk vardır. Tiyatroyu 115 erkek ve 105 kadın izlediğine göre kaç tane koltuk boş kalmıştır?

Çözüm:  Bir tiyatro oyunu yapılıyor ve kaç adet boş koltuk olduğu sorulmuş.

Toplamda 245 adet koltuk varmış. Bu toplam koltuk sayısından sırasıyla erkek ve kadın izleyicileri çıkartalım.

245 – 115 = 130 kaldı, şimdi de kadın izleyicileri çıkartalım.

130 – 105 = 30 adet boş koltuk kalmış oldu.

 

Soru 7:  İzmir’den Van’a Ankara aktarmalı giden uçakta, 185 yolcu vardır. Ankara’daki aktarmada 92 yolcu uçaktan indi, 88 yolcu uçağa bindi. Uçak, Van’a kaç yolcu ile gitmiştir?

Çözüm:  Çözümü yaparken adım adım ilerleyelim. Başlangıçta uçakta 185 yolcu varmış. Ankaradaki aktarma sonrası 92 yolcu uçaktan inmiş.

185 – 92 = 93 yolcu kalmış oldu.
Sonra, 88 yolcu uçağa binmiş.
93 + 85 = 178 yolcu olmuş oldu uçakta.

Van’a da bu yolcularla gideceğine göre cevabımız 178 dir.

 

Soru 8:  Saadet Hanım’ın banka hesabında 640 lirası vardır. Hesabından 290 lirasını çekince geriye kaç lirası kalır?

Çözüm:  Saadet Hanım’ın bankasında 640 lirası varmış. 290 lirasını çekince ne olur?

640 – 290 = 350 lirası kalmış olur.

 

Soru 9:  Boyum 143 cm’dir. Kardeşim ise benden 18 cm daha kısadır. Kardeşimin boyu kaç cm’dir?

Çözüm:  Benim boyum 143 cm miş. Bizden kardeşimin boyu ne kadardır o isteniyor. Kardeşim benden 18 cm kısa olduğuna göre;

143 – 18 = 125 olarak sorumuzun cevabını bulmuş oluruz.

 

Soru 10: Ağaç dikme şenliğinde 3/D sınıfınca dikilen 78 çam fidanından 50 tanesi tutmuştur. Tutmayan fidanların sayısını zihinden bulalım.

Çözüm:  78 – 50 işleminin sonucunu üzerine ekleme yöntemini kullanarak zihinden bulalım.

78 + 2 = 80  ⇒ 78 sayısına 2 ekledik.
80 – 50 = 30  ⇒  80 sayısından 50’yi çıkardık.
30 – 2 = 28  ⇒  Bulduğumuz sayıdan, eklediğimiz 2 sayısını çıkardık.

 

Soru 11: 500 – 70 işlemini zihinden yapalım.

Çözüm:  500 – (70 + 30)  ⇒  70 sayısına 30 ekledik.
500 – 100 = 400
400 + 30 = 430  ⇒  500’den fazladan çıkardığımız 30’u, 400’e ekledik.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.