3. Sınıf Kesir Problemleri ve Çözümleri

3. Sınıf Kesir Problemleri ve Çözümlerinin olacağı yazımıza hoş geldiniz sevgili öğrenciler. Soru çözümlerini her öğrencinin anlayabileceği şekilde hazırladık.

1) Ayşe ,marketteki 42 elmanın 3/7 ‘sini aldı.Ayşe kaç elma almıştır?

Cevap: 42/7 = 6 yapar.

6 x 3 = 18 adet elma almıştır Ayşe

 

2) Bir yumurtası, 100 adet yumurtanın  3/20 ‘sini sattı. Bu durumda kaç yumurta satmıştır?

Cevap:  100/20 = 5 olur.

5 x 3 = 15 adet yumurta satılmıştır.

 

3) 24 litre sütün 3/8 ’i satıldı. Geriye kaç litre süt kalmıştır?

Cevap: İlk önce satılan süt  miktarını bulalım.

24/8 = 3

3 x 3 = 9 litre süt satılmıştır.

Geriye ise 24 – 9 = 15 litre süt kalmıştır.

 

4) 64 sayfalık kitabın  5/8 ‘ini okudum. Okumadığım kaç sayfa kaldı?

Cevap: İlk önce okunan kitap sayfa sayısını bulalım.

64/8 = 8 yapar.

8 x 5 = 40 sayfa kitap okumuşum.

Okumadığım sayfa sayısı ise 64 – 40 = 24 sayfadır.

 

5) 36 adet cevizin 2/9‘ u kaç ceviz eder?

Cevap: 36/9 = 4 yapar.

4 x 2 = 8 adet ceviz olarak yanıtı buluruz.

 

6) Ahmet, Mustafa ve Mehmet 8 dilimli bir pizzayı hep beraber yiyorlar.Ahmet pizzanın 1/4‘ünü, Mustafa 1/8 ‘ini. Mehmet te  5/8 ‘ ini yemiştir. Pizzayı en fazla yine kişi kimdir?

Cevap: Soruda verilen kesirli ifadelerin paydalarını ortak bir sayıda eşitleyelim. Sonra da pay kısmı büyük olan, daha fazla pizza yemiştir.

1/4 , 1/8, 5/8 değerlerinin payda kısımları 8 de eşitlenir. O halde 1/4 kesrini 2 ile genişletirsek kesirlerimizin son hali

2/8, 1/8, 5/8 olur.

Bu kesirli ifadeler de pay kısmı en yüksek olan 5/8 dir. 5/8 olan kişi Mehmet olduğuna göre en fazla pizzayı Mehmet yemiştir.

 

7) 60 sayfalık çizgi roman kitabının 2/5 ‘ini okudum.Bu durumda toplam kaç sayfa kitap okumuşumdur.

Cevap:Toplam sayfa sayısını 5 e bölüp 2 ile çarparsak cevabı bulmuş oluruz.

60/5 = 12 olur.

12 x 2 = 24 sayfa kitap okumuşum.

 

8) Kardeşimin boyu şuan da 35 cm dir. 3 ay sonra boyunun  3/7 ‘si kadar uzadı. Kardeşimin boyu uzadıktan sonra kaç cm olmuştur?

Cevap: 35 cm in 3/7 si kaç yapar onu bulalım önce

35/7 = 5 olur.

5 x 3 = 15 cm yapar.

Bunu da başlangıç boyu ile toplarsak

Kardeşimin 3 ay sonraki boyu 35 + 15 = 50 cm olur.

 

9) Bir poğaçanın fiyatı 50 kuruş’ tur. Bir ekmeğin fiyatı poğaçanın fiyatının  1/5 ‘inin 10 katına eşittir. Ekmeğin fiyatı ne kadardır?

Cevap: Poğaçanın fiyatının 1/5 i;

50/5 = 10 kuruş yapar.

10 kuruşun da 10 katı 10 x 10 = 100 kuruşu yapar.

Bu durum da ekmeğin fiyatı 100 kuruştur.

 

10) Hasan 36 lirasının  5/6 ‘ sını oyuncak almak için ayırdı. Sonra kalan parasının yarısını annesine verdi. Hasan’ın kaç lirası kaldı?

Cevap: 36 liranın 5/6 sını bulalım

36/6 = 6 olur.

6 x 5 = 30 lira olarak buluruz.

Geriye 36 – 30 = 6 lira kalmıştır.

kalan paranın yarısını da annesine verdiğine göre

Geriye 6/2 = 3 lira parası kalmıştır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.