3. Sınıf Matematik Çarpma İşlemi Problemleri

3. Sınıf Matematik Çarpma İşlemi Problemlerini çözümlü olarak sizlerle paylaşacağız. Aklınıza takılan bir konu olursa yorum bölümünden sorularınızı iletebilirsiniz.

Sorular ve Detaylı Çözümleri;

1) 12 doğal sayısının 2 katının 65 fazlası kaçtır?

Cevap: İlk önce verilen sayının 2 katını bulalım.

2 x 12 = 24 olur. Bu sayının da 65 fazlasını bulalım.

24 + 65 = 89 olarak cevabı buluruz.

 

2) Bir çarpma işleminde çarpan sayı 33, çarpılan sayı 5 ise çarpım kaçtır?

Cevap: Çarpma işleminin formülü, çarpan X çarpılan = çarpım dır.

Formülde verilen değerleri yerine koyarsak

33 x 5 = çarpım olur.

Bu işlemin sonucunu da 165 olarak buluruz.

 

3) 4 eş kenarlı bahçenin bir kenarına 3 metre arayla 25 ağaç dikilmiştir. Bahçenin uzunluğu kaç metredir?

Cevap: İlk önce bahçenin bir kenar uzunluğunu bulalım.

bir kenarına 3 metre arayla 25 ağaç dikiliyor ise

1 kenar uzunluğunu 3 x 25 = 75 metre olarak buluruz.

Toplam da 4 adet kenarı olduğuna göre

Bahçenin kenar uzunluk toplamı 75 x 4 = 300 metre olarak bulunur.

 

4) İrem 10 yaşında, ablası ise İrem’den 5 yaş büyüktür. Babasının yaşı ise ablanın yaşının 2 katından 4 fazladır. Babanın yaşı kaçtır?

Cevap: İlk önce İrem’in yaşından ablanın yaşını, sonra da ablanın yaşından babanın yaşını bulmalıyız.

İrem 10 yaşında, ablası ise İrem’den 5 yaş büyük olduğuna göre

Abla nın yaşı = 10 + 5 = 15 tir.

Babasının yaşı, ablanın yaşının 2 katından 4 fazla olduğuna göre

15 x 2 = 30

30 + 4 = 34 olarak babanın yaşını bulmuş oluruz.

 

5) Yüzler basamağı 3, birler basamağı 5 olan 3 basamaklı sayının 5 katı kaçtır?

Cevap: Sayımız 3 basamaklı olarak verilmiş.

Soruda onlar basamağı verilmediğine göre 0 olarak kabul etmeliyiz.

Yüzler basamağı 3, birler basamağı 5 olduğuna göre

sayımızı 305 olarak buluruz.

Bu sayının da 5 katı >> 305 x 5 = 1525 tir.

 

6) Bir çiftlikte 4 tavuk, 6 eşek, 36 keçi vardır. Bu çiftlikteki hayvanların ayaklarının toplamı kaçtır?

Cevap: Tavuk 2 ayaklıdır. O halde 4 x 2 = 8 ayak eder toplamda

Eşek 4 ayaklıdır. O halde 6 x 4 = 24 ayak eder toplamda

Keçi 4 ayaklıdır. O halde 36 x 4 = 144 ayak eder toplamda

Hepsinin toplamı ise 8 + 24 + 144 = 176 ayak eder.

 

7) Aytaç, 8 düzine kırmızı kalem ile 11 deste mavi kalem aldı. Aytaç toplam kaç kalem almıştır?

Cevap: 1 düzine 12, 1 deste ise 10 dur. O halde

8 x 12 = 96

11 x 10 = 110

Toplamları ise 96 + 110 = 206 olarak bulunur.

 

8)  A X 5 = 85 Yandaki çarpma işlemine göre A değerini sonucu kaçtır?

Cevap: 85 değerini 5 e bölersek A değerini buluruz.

O halde 85/5 = 17 olarak A nın değerini buluruz.

 

9) Yarısı 12 olan sayının 7 katının 10 fazlası kaçtır?

Cevap: Sorudaki  bilinmeyen sayıya A diyelim.

A nı yarısı yani A/2=12 olduğuna göre A yı 24 olarak buluruz.

24 sayısının da 7 katının 10 fazlası sorulmuş. O halde

24 x 7 = 168 yapar.

168 + 10 = 178 olarak cevabı buluruz.

 

10) Kerem’in bir adımı 24 santimetredir. Kerem, evden okula 50 adımda geldiğine göre Kerem’in evi ile okulu arası kaç santimetredir?

Cevap: Kerem’in 1 adımı 24 santim olarak verilmiş.

50 adımının  toplamı  ise 50 x 24 = 1200 santimetredir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.