3. Sınıf Toplama İşlemi Problemleri

3. Sınıf Matematik Toplama İşlemi Problemleri, Soruları ve Çözümlerinin olacağı bu yazımızda zorluk ve kolaylık derecelerine göre ayrılmış örnek test sorularını paylaşacağız sevgili öğrenciler. Sorulara geçmeden önce 3. Sınıf Toplama İşlemi Konu Anlatımı yazımızı inceleyebilirsiniz.

 

Soru 1: Aşağıdaki toplama işlemlerini inceleyelim. Sonucun değişmediğini görelim.

 

Soru 2: Ayşe, Cumartesi günü 45 sayfa, pazar günü 32 sayfa kitap okudu. Ali ise Cumartesi günü 32 sayfa, pazar günü 45 sayfa kitap okudum. Ali ile Ayşe’nin iki günde okudukları sayfa sayılarını bulalım.

Cevap: Ali ve Ayşe nin okuduğu kitaplatı toplayıp karşılaştıralım arkadaşlar. Aşağıdaki durumda görüşleceği üzere sayılar yer değiştirsede toplamlarda bir değişiklik olmuyor.

 

 

Soru 3:  Talha’nın sınıfında 17 erkek, 19 kız öğrenci vardır. Talha’nın sınıfındaki toplam öğrenci sayısını, onluk ve birliklerine ayırararak zihinden bulunuz.

Çözüm:  Sınıfta 17 erkek öğrenci varmış. Bunları birlik ve onluklarına ayıralım.

10, 7

19 da kız öğrenci varmış. Bunları da birlik ve onluklarına ayıralım.

10, 9

Bu şekilde zihinden bulabiliriz.

 

Soru 4:  Nevzat amca, bahçesinden topladığı elmaların 357 kilogramını satıyor. Geriye 184 kilogram elması kalıyor. Nevzat amca, bahçesinden toplam kaç kilogram elma toplamıştır?

Çözüm:  Nevzat amcanın bahçesindeki toplam elma sayısı bizden isteniyor.

Bahçedeki elmaların 357 kilogramını satıyor. Geriye ise 184 kg kalıyormuş. Biz bu iki değeri toplarsak bahçedeki elma sayısını bulmuş oluruz.

357 + 184 = 541 olarak bahçedeki elma sayısını bulmuş oluruz.

 

Soru 5:  Okulumuzda düzenlenen trafik kuralları ile ilgili seminere 285 kız, 278 erkek öğrenci katılmıştır. Seminere katılan toplam öğrenci sayısı kaçtır?

Çözüm:  Seminere katılan toplam öğrenci sayısı isteniyor. Katılan erkek ve kızların sayısı bize verilmiş. O halde

285 + 278 = 563 kişi olarak doğru cevabı bulmuş oluruz.

 

Soru 6: Bir okuldaki spor kulübünde 86 kız öğrenci vardır. Bu kulüpteki erkek öğrencilerin sayısı, kız öğrencilerin sayısından 43 fazladır. Buna göre okulun spor kulübünde kaç öğrenci vardır?

Çözüm:  Soruda bize kız öğrenci sayısını direk vermiş. Nedir? 86

Erkek sayısını ise kız sayısı üzerinden vermiş. Yani erkeklerin sayısı kızların sayısından 43 fazlaymış. O halde

86 + 43 = 129 olarak erkek sayısını bulmuş oluruz.

Spor kulübündeki toplam öğrenci sayısı ise

86 + 129 = 215 olarak cevabımızı bulmuş oluruz.

 

Soru 7: Nur, yakın arkadaşı Nuray’a bileklik yapmak için 162 tane boncuk kullandı.
Bileklik Nuray’ın bileğine dar geldiği için bilekliğe 8 tane daha boncuk ekledi.
Nur’un yaptığı bileklikte toplam kaç tane boncuk kullandığını sayı çifti
yöntemini kullanarak zihinden işlem yaparak bulalım.

Nur, bileklik yapmak için toplam 170 tane boncuk kullanmıştır.

 

Soru 8: Babam 67 liraya pantolon, 98 liraya ceket almıştır. Babam toplam kaç lira ödemiştir?

Çözüm:  67 + 98 = 165 lira ödemiş olur.

 

Soru 9: Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası’nda Ezgi 26, Emre 47 fındık getirdi. Toplam kaç fındık oldu?

Çözüm:  Ezgi 26 fındık getirdi. Emre 47 fındık getirdi. Toplam fındık sayısı isteniyor. İkisinin getirdiği fındıkları toplayarak toplam fındık sayısını bulalım.

26 + 47 = 73 Ezgi ile Emre’nin fındıklarının toplamı.

 

Soru 10: Bir fırında sabah 212 tane, öğlen 147 tane ekmek satıldı. Bu fırında sabah ve öğlen satılan ekmek sayısı kadar da akşam ekmek satıldı. Fırında gün boyu toplam kaç tane ekmek satıldı?

Çözüm:  Akşam satılan ekmek sayısını bulmak için sabah ve öğlen satılan ekmek sayılarını toplayalım.
212 + 147 = 359 ekmek

Sabah, öğle ve akşam satılan ekmek sayısını toplayarak problemi çözelim.
212 + 147 + 359 = 718 ekmek
Fırında gün boyu 718 tane ekmek satılmıştır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.