4.Sınıf Açılarla İlgili Problemler

4.Sınıf Açılarla İlgili Problemler ve çözümlü sorular ın olduğu bu yazımızda sizler için seçilmiş kolay, orta ve zor seviyedeki örnek test sorularını paylaşacağız. Sorulardan önce dilerseniz 4. Sınıf Matematik Açılar Konu Anlatımı yazımızı inceleyebilirsiniz.

4. Sınıf Matematik Açılar Test sorularının olduğu bu yazımızda açılar ile ilgili çözümlü örnek etkinlikler paylaşacağız.

Örnek: Kareli kâğıtta verilen açıların ölçülerini açıölçer (iletki) yardımıyla bulalım. Açıların çeşitlerini belirleyelim.

Cevap: ABC açısının ölçüsü 45° dir. ABC, dar açıdır.

 

DEF açısının ölçüsü 135° dir. DEF, geniş açıdır

 

KLM açısının ölçüsü 90° dir. KLM, dik açıdır.

 

NOP açısının ölçüsü 180° dir. NOP, doğru açıdır.

 

Örnek: Aşağıdaki gönyeleri kullanarak ölçüsü 30°, 60°, 90° ve 45° olan açıları çizelim.

Cevap:  Birinci gönyeyi kullanarak ölçüsü 30°, 60° ve 90° olan açıları çizelim.

 

İkinci gönyeyi kullanarak ölçüsü 45° ve 90° olan açıları çizelim.

Ölçüsü 45° olan açıların duruşları farklıdır ama ölçüleri eşittir.

 

Örnek: Aşağıdaki açıölçeri (iletki) kullanarak ölçüsü 50° olan bir dar açı çizelim.

Cevap: 5 adım da açıyı çizelim arkadaşlar.

1. adım: İlk olarak, bir nokta işaretleyip noktayı isimlendirelim.

 

2. adım: Başlangıcı, işaretlediğimiz nokta (A noktası) olan istediğimiz yönde bir ışın çizelim.

 

3. adım: Açıölçerin merkezini, A noktasının üzerine yerleştirelim.

 

4. adım: Açıölçerin üzerindeki 50° lik açıyı belirten noktayı işaretleyelim

 

5. adım: İşaretlediğimiz nokta ile A noktasını birleştiren ve başlangıcı A noktası olan ışını çizelim.

 

Diğer Sorular

1) Bir dik açının 22 derece fazlası kaç derecelik bir açıdır?

Cevap: Dik açı 90 derecedir. Bunun da 22 fazlası

90 + 22 = 112 derece yapar.

 

2) Bir doğru açının 60 derece eksiği kaç derecelik bir açıdır?

Cevap: Doğru açı 180 derecedir. Bunun da 60 eksiği

180 – 60 = 120 derece yapar.

 

3) En büyük dar açının 12 derece fazlası kaç derecelik bir açıdır?

Cevap: En büyük dar açı 89 derecedir. Bunun da 12 fazlası

89 + 12 = 101 derece yapar.

 

4) 57 derecelik bir açıyı dik açıya tamamlamak için kaç derece büyütmeliyiz?

Cevap: Dik açı bildiğiniz üzere 90 derecedir. O halde

90 – 57 = 33 derece büyütmeliyiz.

 

5) En küçük geniş açının 47 derece fazlası kaç derecelik bir açıdır?

Cevap: En küçük geniş açı 91 derecedir. Bunun da 47 fazlası

91 + 47 = 138 derece eder.

 

6) Bir doğru açıyı bir dik açı kadar küçültürsen kaç derecelik bir açı bulurum?

Cevap: Doğru açı 180 derecedir. Dik açı da 90 derecedir.

O halde 180 – 90 = 90 derece olarak yanıtı buluruz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.