4. Sınıf Yarıyıl Tatil Ödevi ve Kitabı

4. Sınıf Yarıyıl Tatil Ödevi ile ilgili konumuzda sömestre tatilinizi genel tekrar dersleriyle gün gün geçirebileceğiniz güzel bir çalışma hazırladık.

Soru: Defne ve Berkay, kumbaralarındaki paraları saydılar. Defne’nin parası, Berkay’ın parasının 6 katı çıktı. Defne’nin 96 lirası olduğuna göre ikisinin paralarının toplamı kaçtır?

Çözüm:  Defne ve Berkay’ın birer kumbarada paraları varmış. Kumbarayları açtıktan sonra Defne’nin parası 96 liraymış ve Berkay’ın parasının da 6 katına eşitmiş.

O halde 96 lirayı, 6 ya bölersek Berkay’ın parasını bulmuş oluruz.

96 / 6 =16 olarak sonucu bulmuş oluruz.

 

Soru: Benim yaşım, babamın yaşının 1/7 ’i kadardır. Babam 35 yaşında olduğuna göre benim yaşım kaçtır?

Cevap: Babam 35 yaşında olduğuna göre

Benim yaşım 35/7= 5 olarak bulunur.

 

Soru: Bir dikdörtgenin uzun kenarı 12 cm, kısa kenarı 4 cm’dir. Bir kenarı 7 cm olan karenin alanı ile bu dikdörtgenin alanının farkını bulunuz.

Cevap: Dikdörtgenin alanı 12×4 = 48 cm karedir.

Karenin alanı ise 7×7 = 49 cm karedir.

Karenin alanı ile bu dikdörtgenin alanının farkı ise 49 – 48 = 1 cm karedir.

 

Soru: Bir okulda derslerin başlama saati 08.40’tır. Her ders 40 dakika sürmektedir. Teneffüs araları ise 10 dakikadır. Buna göre 3. ders saat kaçta başlayacaktır?

Cevap: 1. ders saat 08:40 ta başlamıştır.

40 dakika ders sonrası saat 09:20 olur. 10 dakikada teneffüs olunca saat 09:30 olur ve

2. ders 09:30 da başlamış olur. 40 dakika ders sonrası saat 10:10 olur. 10 dakika teneffüs sonrası saat 10:20 olur

ve 3. ders 10:20 de başlamış olur.

 

Soru: 22 metre uzunluğundaki kurdele topundan 6 metre 75 cm kullanılırsa geriye kaç cm kurdele kalır?

Cevap: Kullanılan miktarı, toplam uzunluktan çıakrtmamız gerekiyor arkadaşlar.

İlk önce metre kısmını çıkartalım.

22 – 6 = 16 metre kalmış olur. Şİmdi de 16 metre de 75 cm miktarını çıkartalım.

1 metre den yani 100 cm den, 75 cm miktarını çıakrtırsak

100 – 75 = 25 cm kalır.

O halde yanıtımız da 15 metre 25 cm olur.

 

Soru: Bir çiftlikte bulunan 128 hayvanın 3/8’ü koyundur. Bu çiftlikte bulunan koyunların sayısını verilen şekil üzerinde göstererek bulunuz.

Cevap: İlk önce 128 i 8 e böleceğiz. Sonrada çıkan sonucu 3 ile çarpacağız.

128/8 = 16 olur.

16×3 = 48 adet koyun vardır.

 

Soru: Bir basketbol turnuvasında Zehra 45 asist (pas) yapmıştır. Kübra, Zehra’nın attığı pas sayısının 4/9’ü kadar asist yaptığına göre Kübra’nın yaptığı asist sayısını bulunuz. (İşlemlerinizde şekillerden yararlanmayı unutmayınız.)

Cevap: İlk önce 45 i 9 a böleceğiz. Sonrada çıkan sonucu 4 ile çarpacağız.

45/9 = 5 olur

5×4 = 20 adet asist yapmıştır Kübra

 

Soru: Bir tiyatro salonundaki koltukların önce 5/18’i sonra 11/18’i seyirciyle dolmuştur. Bu tiyatro salonundaki koltukların kaçta kaçının seyirciyle dolduğunu bulunuz.

Cevap: Verilen her iki kesri birbiri ile toplamamız gerekiyor.

5/18 + 11(18 = 16/18 olur. Bunu da sadeleştirirsek 2 ile

8/9 olarak koltukların seyirci ile dolu olduğunu bullmuş oluruz.

 

Soru: Hangi sayının yarısı, 36’nın 10 katına eşittir?

Cevap: 36’nın 10 katı, 36×10 = 360 tır.

Bu durumda bulmamız gereken sayının yarısı 360 a eşittir.

Bunu 2 ile çarparsak bulmamız gereken sayıyı bulmuş olur.

360×2=720 olarak yanıtı buluruz.

 

Soru: Bir hayvanat bahçesindeki fillere ve zürafalara verilen ot miktarı eşittir. 22 filin her birine beşer kilogram ot verilmiştir. 11 zürafanın her birine kaçar kilogram ot verileceğini bulunuz. İşlemi matematiksel eşitlik şeklinde yazınız ve çözünüz.

Cevap: 22 filin her birine beşer kilogram ot verildiğine göre

Toplamda 22×5 = 110 kg ot verilmiştir.

fillere ve zürafalara verilen ot miktarı eşit olduğuna göre, zürafalarada verilen ot miktarı 110 kg dır. 11 adet zürafa olduğuna göre

110/11 = 10 kg ot verilecektir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.