5. Sınıf Temel Geometrik Kavramlar ve Çizimler Testi ve Soruları

5. Sınıf Matematik Temel Geometrik Kavramlar ve Çizimler Testi, Soruları, Problemleri, Çalışma Kağıdı ve Etkinliklerin olacağı bu yazımızda Doğru, Doğru Parçası ve Işın, İki Noktanın Birbirine Göre Konumu, Eşit Uzunluktaki Doğru Parçaları, Açılar ve Doğruya Dik Çizme ile ilgili çzöümlü örnekler hazırladık.

Soru 1: a) A noktasından kaç tane doğrunun geçebileceğini bulalım.
b) B ve C noktalarından birlikte geçen kaç tane doğru olduğunu bulalım.

Cevap: a şıkkı için arkadaşlar; A noktasından geçen istediğimiz kadar doğru çizebiliriz.

b şıkkı için ise; B ve C noktalarından geçen yalnız bir doğru çizebiliriz.

 

Soru 2:  Aşağıdaki d doğrusunun üzerinde farklı iki nokta belirleyelim.
Bu iki nokta ve arasında kalan kısmı inceleyelim.

Cevap: d doğrusunun üzerindeki K ve L noktaları ile arasında kalan kısım doğru parçasıdır.

 

Soru 3: Aşağıda verilen e doğrusunun üzerindeki Y noktasının solunda bulunan kısmını bir kâğıt yardımıyla kapatarak kalan şekli belirleyelim.

Cevap: e doğrusunun üzerindeki Y noktası ve sağındaki kısmı ışındır.

 

 

Soru 4: Aşağıda kareli kâğıtta verilen AB ile CD, KL ile MN, PR ile ST, EF ile YZ doğrularının birbirlerine göre durumlarını belirleyelim.

Cevap: AB ile CD, paralel doğrulardır.
KL ile MN, O noktasında kesişen doğrulardır.
PR ile ST, U noktasında dik kesişen doğrulardır.
EF ile YZ, çakışık doğrulardır.

 

Soru 5: Yandaki noktalı kâğıtta verilen RS doğrusuna paralel bir doğru çizelim.

Cevap: Noktalı kâğıtta verilen bir doğruya paralel bir doğru çizmek için doğrunun, noktaların üzerinden geçtiği herhangi bir kısmına dikkat etmemiz bize yardımcı olacaktır. Kırmızı ile gösterilen üçgene dikkat edersek iki kenar uzunluğu 2 birim ve 4 birim olan bir dik üçgendir.

Kırmızı üçgen ile aynı kenar uzunluklarına ve duruşa sahip mavi üçgeni oluşturduğumuzda RS doğrusuna paralel KL doğrusunu çizmiş oluruz.
Bunu RS // KL şeklinde gösteririz.

 

Soru 6: Kareli kâğıtta verilen K ve L noktalarının birbirlerine göre konumlarını belirleyelim.

Cevap: K noktası, L noktasının 4 birim solunda ve 3 birim yukarısındadır.

L noktası, K noktasının 3 birim aşağısında ve 4 birim sağındadır.

 

Soru 7: İlker’in evinin, okulunun ve parkın konumu yandaki kareli kâğıtta gösterilmiştir. Buna göre İlker’in evinin, okula ve parka göre konumunu belirleyelim.

Cevap: İlker’in evi
• Okulunun 4 birim yukarısındadır.
• Parkın 5 birim sağında ve 4 birim yukarısındadır.

 

Soru 8: Yandaki kareli kâğıtta dört arkadaşın ve otobüs durağının konumu gösterilmiştir. Otobüs durağının kişilere göre olan konumlarını bulalım.

Cevap: Otobüs durağı;

* Bora’nın 2 birim aşağısında ve 2 birim sağındadır.
• Cenk’in 2 birim aşağısındadır.
• Deniz’in 2 birim sağında ve 1 birim yukarısındadır.
• Ayaz’ın 1 birim yukarısında ve 3 birim solundadır.

 

Soru 9: Yandaki kareli kâğıtta verilen AB doğru parçasına eşit uzunlukta bir doğru parçası çizelim.

Cevap: AB doğru parçasının uzunluğu 2 birimdir. Aynı uzunluktaki üç doğru parçasını aşağıda çizelim.

IABI = ICDI = IEFI = IKLI = 2 birimdir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.