6. Sınıf Matematik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 188

6. Sınıf Matematik Ders Kitabı Cevapları MEB Yayınları Sayfa 188 çözümlerini 2018, 2019, 2020 yılları için detaylıca yanıtlanmış biçimde bu yazımızda bulabilirsiniz sevgili arkadaşlar.

Soru: Çevresi 20,92 cm olan karesel bölgenin alanını bulunuz.

Cevap: Soruda karesel bölgenin alanını sormuşlar.

Karenin alanı nasıl hesaplanıyoru onu bir hatırlayalım.

Karenin bir kenarına a diyelim. Alanı ise a x a olur.

Karenin çevresi ise a+a+a+a = 4a dır.

Karenin çevresi 20,92 verilmiş. O halde

20,92 = 4a buradan da a değerini 5,23 buluruz.

Alan a x a dı. O halde

5,23 x 5,23 = 27,3529 olarak buluruz.

 

Soru:  Aşağıda adımları arasındaki farkın sabit olduğu bir örüntü verilmiştir. Bu örüntünün 5. terimini bulunuz.
4,1 5,35 6,6 7,85 ……

Cevap: Dikkat ederseniz her bir sayı 1,25 kadar artmış.

Örneğin 5,35 – 4,1 = 1,25 fark var

6,6 – 5,35 = 1,25 fark var.

O halde 7,85 ten sonraki sayı da 1,25 fark kadar olmalıdır.

7,85 + 1,25 = 9,1 olarak 5. terimi bulmuş oluruz.

 

Soru: Ceren iki arkadaşı ile birlikte dolmuşa biniyor. Kişi başı 2,25 TL olan dolmuş ücreti için şoföre 20 TL ödeyen Ceren, para üstü olarak kaç TL alır?

Cevap: Ceren iki arkadaşı ile birlikte dolmuşa bindiğine göre toplam da 3 kişi dolmuşa binmiştir.

1 kişi için 2,25 lira ödendiğine göre, 3 kişi için ödenen para

3 x 2,25 = 6,75 lira olur.

Şoföre 20 lira vermişti. O halde

20 – 6,75 = 13,25 lira geriye para üstü alır.

 

Soru: Burak 10 kg toz şeker almak için markete gider. Rafta 0,5 kilogram, 1 kilogram ve 2,5 kilogramlık paketler hâlinde toz şeker bulunmaktadır. Her çeşit paketten en az bir adet almak zorunda olan Burak:

a) En az kaç paket alabilir?
b) En çok kaç paket alabilir?

Cevap: İlk önce a şıkkını çözelim.

Her paketten en az 1 adet alması gerektiğine göre

0,5 + 1 + 2,5 = 4 kg yapar. (toplamda 3 paket almış oldu.)

2 tane 2,5 kg dan 1 tane de 1 kg dan alırsa

4 + 2,5 + 2,5 + 1 = 10 kg yapar ve toplamda 6 paket almış oldu.

Yani en az 6 paket almış olur.

B şıkkında ise tam tersi olan en çok kaç paket alır demişler.

Her paketten yine alacak

0,5 + 1 + 2,5 = 4 kg yapar. (toplamda 3 paket almış oldu.)

Geriye kalan 6 kg ı da 0,5 kg paketlerden alırsa en çok paketi almış olur.

6 x 0,5 = 12 paket yapar. 3 pakette başlangıçta almıştıl

Toplamda 12 + 3 = 15 paket yapar.

 

Soru: Sabit hızla 8 saatte 540 km yol alan bir aracın yarım saatte kaç km yol alabileceğini bulunuz.

Cevap: 8 saat içerisinde 540 km yol alıyorsa yarım saatte aldığı yolu bulalım.

540 / 16 = 33,75 km yol almış olur.

Bir cevap yazın