7. Sınıf Matematik 2. Dönem 2. Yazılı Soruları ve Cevapları

7. Sınıf Matematik 2. Dönem 2. Yazılı Sorularının ve Cevaplarının olduğu makalemizde örnek yazılı sorularını çözümleri ile birlikte paylaşmaya çalışacağız arkadaşlar.

Yazılı sorularını 2019 2020 dönemi ve sonrası güncel dönemler için bakıp çalışabilirsiniz.

Soru 1: Bir düzgün onikigenin bir iç açısının ölçüsü kaç derecedir?

Cevap: Çokgenin iç açılar toplam formülü (n-2).180 dir. N değeri burada çokgenin kenar sayısıdır. Çokgenimiz onikigen olduğuna göre

(12-2).180 = 10.180 = 1800 derece yapar. Bunu da 12 ye bölersek

1800/12 = 150 olur. O halde düzgün onikigenimizin bir iç açısının ölçüsü 150o dir.

 

Soru 2: Yedi arkadaşın yaşları toplamı 217 dir.Bu yedi arkadaşın yaşlarının aritmetik ortalaması kaçtır?

Cevap: Yaşları toplamı 217 olduğuna göre, aritmetik ortalamayı bulmak için yaşları toplamını, kişi sayısına bölmemiz gerekiyor

217/7 ) 31 olarak aritmetik ortalamayı buluruz.

 

Soru 3: Aritmetik ortalaması 35 olan 20 sayı içerisindeki 73 sayısı çıkarılırsa kalan ondokuz sayının aritmetik ortalaması kaç olur?

Cevap: 20 sayının toplamı 35.20 = 700 yapar.

700 den de 73 sayısını çıkartırsak 700 – 73 = 627 olur.

Şimdi de kalan 19 sayının aritmetik ortalamasını bulalım.

627/19 = 33 olarak ortalamayı buluruz.

 

Soru 4: Bir bahçenin bir noktasına 5m uzunluğundaki iple bağlanan inek en çok kaç metrekarelik alana ulaşır?π değerini 3 alınız.

Cevap: İnek, bağlı olduğu ip ile daire yarıçapı 5 metre olan bir çember çizecektir.

Bizde bu çemberin alanını bulmamız gerekiyor.

Çemberin alan formülü π.r2 ydi. O halde değerleri formülde yerine yazarsak.

3.52 = 3.25 olur buradan da alanı 75 metrekare olarak buluruz.

 

Soru 5:  Düzgün bir sekizgenin bir dış açısının ölçüsü kaç derecedir?

Cevap: İlk önce düzgün çokgenin iç açı formülünden iç açısını bulalım. (n-2).180

(8-2).180 = 6.180 bu da 1080 yapar. Bunu da kenar sayısına bölelim.

1080/8 = 135 derece olarak iç açısını buluruz.

Dış açısını bulmak için de 180 dereceden iç açıyı çıkartmamız gerek

180 – 135 = 45 derece olarak dış açısını bulmuş oluruz.

 

Soru 6: Beş sayının aritmetik ortalaması 15 tir. Sayılardan birincisi 7, ikincisi 12, üçüncüsü 20, dördüncüsü 26 olduğuna göre beşinci sayı kaçtır?

Cevap: Beşinci sayı değerine x diyelim ve aritmetik ortalama işlemini yapalım.

(7+12+20+26+x)/5 = 15 olur.

 

Soru 7: 4x + 5 = 7x – 28 olduğuna göre x değeri kaçtır?

Cevap: Bilinmeyen değerler ile bilinen değerleri bir arada toplarsak

5+28 = 7x – 4x olur

33 = 3x ten x = 11 olarak bulunur.

 

Soru 8: Yarıçap uzunluğu 7m olan dairenin alanı kaç m2dir.(π=3 alınız.)

Cevap: Dairenin alan formülü π.r2 olduğuna göre değerleri yerine koyduğumuzda

3.72 = 3.49 yapar. Bu da 147 metrekareye eşittir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.