7. Sınıf Matematik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 166 Koza Yayınları

7. Sınıf Matematik Ders Kitabı Cevapları Koza Yayınları Sayfa 166 çözümleri 2018 – 2019 – 2020 yılları için yanıtlarını bu yazımızda bulabilirsiniz arkadaşlar.

Soru: 1200 g peynirin %35’i kaç gramdır?

Cevap: basit bir % problemi sorulmuş.

1200.35/100 sadeleştirirsek

12.35 bu işleminde sonucu 420 gramdır.

 

Soru: Bir bahçedeki elma ve armut ağaçlarının toplam sayısı 80’dir. Bu ağaçların %30’u armut ağacıdır. Elma ağaçlarının sayısı kaçtır?

Cevap: %30 u armut ağacı ise %70 i de elma ağacıdır. O halde

80.70/100 işleminin sonucu bize cevabı verecektir.

bu işleminde sonucu 56 kg olarak cevabı buluruz.

 

Soru: %24’ü 288 kg olan kömürün tamamı kaç kilogramdır?

Cevap: Kömürün tamamına a diyelim. O halde

a.24/100=288 olarak denklemi kurarız.

a/100=12

a=1200 kg olarak cevabı buluruz.

 

Soru: Bir çiftlikteki tavukların %21’i 63 tavuktur. Bu çiftlikte kaç tavuk vardır?

Cevap: Çiftlikteki tavuk sayısına a diyelim O halde

a.21/100=63 olarak denklemi kurarız.

a/100=3

a=300 tavuk olarak cevabı buluruz.

 

Soru: Ege’nin kumbarasındaki paranın %24’ü 72 TL’dir. Ege’nin kumbarasındaki paranın tamamı kaç Türk lirasıdır?

Cevap: %24 ü 72 lira ise

%100 ne a lira diyelim. O halde

100.72=24.a

100.3=a

a=300 lira olarak cevabı buluruz.

 

Soru: Bir iş yerindeki 260 işçinin %40’ı kadındır. Kadın işçilerin sayısını önce tahmin ediniz, sonra işlem yaparak bulunuz. Bulduğunuz sonuç ile tahmininizi karşılaştırınız.

Cevap: İlk önce sonucu tahmin edelim.

25 ile 4 değerini çarpmak gerek. Çünkü her iki sayıda bulunan 0 değerleri 100 ile sadeleşmiş olur. O halde tahmini cevabımız

25.4=100 tür.

Gerçek değeri ise

240.40/100 = 104 olarak buluruz.

 

Soru: Can, bisiklet almak için para biriktirdi. Can, bisikleti alabilmek için parasının %180’i kadar daha para biriktirmesi gerektiğini öğrendi. Biriktirdiği para 160 TL olan Can’ın almak istediği bisikletin fiyatı kaç Türk lirasıdır?

Cevap: Can’ın parası 160 tl olarak verilmiş.

Bu değerin %180 lik kısmını bulalım.

160.180/100 = 288 liradır.

Bu durumda bisikletin fiyatı 288 + 160 = 448 tl dir.

 

Soru: İçinde 200 L benzin bulunan varilin kapağı açılınca benzinin %0,2’si buharlaştı. Varilde kalan benzin kaç litredir?

Cevap: 200 litrenin %0,2 lik kısmını bulalım.

200.(0,2)/100 = 0,4 olarak buluruz. Bu buharlaşan kısım.

Varilde kalan benzin ise

200 – 0,4 = 199,6 litredir.

 

Soru: Bir otomobil, 240 km yolun 60 km’sini gitmiştir. Otomobilin gittiği yol, tüm yolun yüzde kaçıdır?

Cevap: 240 km yolun % a lık kısmını gittiğinde 60 km yol gitmiş diyelim.

Buradan yola çıkarak denklemi kuralım.

240.a/100 = 60

24.a=600

a=25 olarak buluruz.

Yani cevabımızı %25 olarak buluruz.

 

Soru: Bir manav 400 kg domatesin 140 kg’ını sattı. Manavın sattığı domatesler, tüm domateslerin yüzde kaçıdır?

Cevap: 400 kg domatesin % a lık kısmı 140 kg olsun. Buradan

400.a/100 = 140

4.a=140

a = 45 tir.

Yani cevabımız %45 tir.

 

Soru: Bir okulda 620 öğrenci vardı. Yeni eğitim öğretim yılında öğrenci sayısı %5 artmıştır. Bu okulda yeni eğitim öğretim yılında kaç öğrenci eğitim öğretim görmektedir?

Cevap: Öğrenci sayısı verilmiş. O halde bu sayının %5 değerini bulalım.

620.5/100 = 31 öğrenci yapar. Demek ki 31 öğrenci kayıt olmuş.

620 + 31 = 651 kişi olarak okuldaki öğrenci sayısını buluruz.

 

Soru: Satış fiyatı 380 TL olan bir kadın elbisesi sezon sonunda %12 indirimle satıldı. Elbisenin satış fiyatı kaç Türk lirasıdır?

Cevap: 380 liranın %12 lik kısmını almamız gerekiyor.

380.12/100 buradan da 38.12/10 = 45,6 yapar.

Demek ki 45,6 liralık indirim yapılmış.

380 – 45,6 = 334,4 liradan satılmıştır elbise

 

Soru: Bir otomobilin deposu 48 L benzin almaktadır. Bu otomobil için alınan benzin, deponun %75’ini doldurdu. Otomobil belli bir süre yol alınca benzinin %25’ini tüketti. Otomobilin deposunda kaç litre benzin kalmıştır?

Cevap: Alınan benzin sonrası deponun %75 lik kısmı dolmuş. Yani 48 litrenin

%75 lik kısmı dolmuş. Şİmdi bu orandan ne kadar benzin alındığını bulalım.

48.75/100 = 136 litre yapar. Demek ki benzin alındıktan sonra depoda 36 litre benzin olmuş.

Bu benzinin de %25 lik kısmı tüketilince.

36.25/100 = 9 litre yapar. Geriye

36 -9 = 27 litre benzin kalmıştır.

 

Soru: Murat Bey, bir takım elbise alıp elbisenin fiyatının %25’ini peşin, geri kalanını da 4 eşit taksitte
ödedi. Murat Bey’in peşin olarak ödediği para 170 TL olduğuna göre;
a. Takım elbisenin fiyatı kaç Türk lirasıdır?
b. Bir taksitte ödenen para kaç Türk lirasıdır?

Cevap: 

A şıkkında Murat Bey in ödediği peşin para oranı %25 ve bu oranda 170 liraya eşitmiş. O halde elbisenin fiyatına f lira dersek

f.25/100 = 170 lira olur.

f= 680 lira olarak elbisenin fiyatını bulmuş oluruz.

B şıkkında ise bir adet taksit miktarı sorulmuş.

680 -170 = 510 lira olarak 4 adet taksit miktarını buluruz.

1 adet taksit miktarı ise 510/4=127,5 lira olarak bulunur.

 

Soru: Portakal suyu 350 ml
Vişne suyu 150 ml
Elma suyu 250 ml
Ananas suyu 100 ml
Limon Suyu 50 ml
Berrin Hanım, aşağıdaki tabloda verilen meyve sularını karıştırarak meyve suyu kokteyli yaptı.
Meyve suyu kokteylinin %40’ını bir sürahiye koyarak 2 çocuğuna ikram etti.
Buna göre;
a. Çocukların içtiği meyve suyu kokteyli kaç mililitredir?
b. Kokteyl yapılırken kullanılan ananas suyu miktarı elma suyu miktarının yüzde kaçıdır?
c. Kokteyl yapılırken kullanılan limon suyu miktarı, vişne suyu miktarının yüzde kaçıdır?

Cevap: a. Çocukların içtiği meyve suyu kokteyli kaç mililitredir?

Hepsinin toplayıp çıkan sonucun %40 ını almak gerekiyor.

150 + 250 + 100 + 50 = 550 ml yapar.

550.40/100=220 ml olarak cevabı buluruz.

b. Kokteyl yapılırken kullanılan ananas suyu miktarı elma suyu miktarının yüzde kaçıdır?

Ananas suyu 100 ml, elma suyu da 250 ml miş. O halde

100/250= %40 olarak cevabı buluruz.

c. Kokteyl yapılırken kullanılan limon suyu miktarı, vişne suyu miktarının yüzde kaçıdır?

Limon suyu miktarı 50 ml, vişne suyu miktarı 150 ml miş O halde

50/150=1/3 ü kadardır.

KategorilerGenel

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir