8. Sınıf Matematik Dönüşüm Geometrisi Çözümlü Soruları

8. Sınıf Matematik Dönüşüm Geometrisi Çözümlü Soruları, Problemleri, Testleri ile ilgili cevaplı örneklerin olduğu bu yazımızda Yansıma, Öteleme, Görüntü ve Simetri Doğrusu konularıyla ilgili örnek sorular paylaşacğaız.

Sorulara geçmeden çnce dilerseniz. 8. Sınıf Matematik Dönüşüm Geometrisi Konu Anlatımı yazımızı inceleyebilirsiniz.

 

Soru 1: Aşağıdaki ABCD dörtgeninin 6 br sola ötelenmesi sonucunda oluşan görüntüsünü çizelim.

Cevap: Şekil 6 birim sola ötelenirse dörtgen üzerindeki her bir nokta aynı yönde ötelenir.

Dörtgenin köşe noktalarını aynı yönde 6 birim sola ötelediğimizde:
A → A’ B → B’ C → C’ D → D’
noktalarına gelir ve ABCD dörtgenine eş A’B’C’D’ dörtgeni oluşur.

 

Soru 2: A(1, 5) noktasının 3 br sola, B(3, −2) noktasının 2 br yukarı, C(−3, −3) noktasının 3 br sağa, D(−1, 4) noktasının 6 br aşağı ötelenmesi sonucu oluşan görüntülerinin koordinatlarını bulalım. Bulduğumuz koordinatları koordinat sisteminde gösterelim.

Cevap: A noktası 3 br sola ötelendiğinden 1. bileşen 3 br azalır.
A'(1 − 3, 5) = A'(−2, 5)
B noktası 2 br yukarı ötelendiğinden 2. bileşen 2 br artar.
B'(3, − 2 + 2) = B'(3, 0)
C noktası 3 br sağa ötelendiğinden 1. bileşen 3 br artar.
C'(−3 + 3, −3) = C'(0 , −3)
D noktası 6 br aşağı ötelendiğinden 2. bileşen 6 br azalır.
D'(−1, 4 − 6) = D'(−1, −2) olur.

 

Soru 3: Aşağıdaki şeklin k doğrusuna göre yansıma altındaki görüntüsünü çizelim.

Cevap: A ve A’ noktasının k doğrusuna uzaklığı 6 br
B ve B’ noktasının k doğrusuna uzaklığı 6 br
C ve C’ noktasının k doğrusuna uzaklığı 2 br
Ç ve Ç’ noktaları simetri doğrusu üzerinde
D ve D’ noktasının k doğrusuna uzaklığı 2 br’ dir.

A’, B’, C’, Ç’ ve D’ noktaları birleştirildiğinde ABCÇD şeklinin yansıma altındaki görüntüsü A’B’C’Ç’D’ olur.

 

Soru 4: Aşağıda y eksenine göre yansıma altındaki görüntüsü verilen ABCÇ karesini bulalım.

Cevap: Yansıma altındaki görüntüsü verilen şekli bulmak için köşe noktalarının koordinatlarını belirleyelim.

A'(2, 2)  ⇒  A(–2‚ 2)
B'(4‚ 0) ⇒  B(–4‚ 0)
C'(6‚ 2) ⇒  C(–6‚ 2)
Ç'(4‚ 4) ⇒  Ç(–4‚ 4) olur.

Bu noktalar birleştirildiğinde ABCÇ karesini elde ederiz.

 

Soru 5: Aşağıdaki koordinat sisteminde verilen noktaların y eksenine göre yansımalarını bulalım.

Cevap: Noktanın ve yansıma altındaki görüntüsünün simetri doğrusuna (y ekseni) uzaklıkları eşit olmalıdır.

O noktasının yansıma sonucu oluşan görüntüsü y eksenine 3 br uzaklıktaki O’ noktasıdır. O ve O’ noktaları simetri doğrusuna diktir.

U noktasının yansıma sonucu oluşan görüntüsü y eksenine 4 br uzaklıktaki U’ noktasıdır. U ve U’ noktaları simetri doğrusuna diktir.

K noktasının yansıma sonucu oluşan görüntüsü y eksenine 2 br uzaklıktaki K’ noktasıdır. K ve K’ noktaları simetri doğrusuna diktir.

 

Soru 6: Aşağıdaki koordinat sisteminde verilen ABCÇ dörtgenini 7 br sağa ve 6 br aşağı öteleyerek oluşan şeklin görüntüsünü çizelim.

Cevap: ABCÇ dörtgenini 7 br sağa ötelediğimizde A’B’C’Ç’ dörtgeni oluşur.
Oluşan A’B’C’Ç’ dörtgenini 6 br aşağıya ötelediğimizde ise A”B”C”Ç” dörtgeni oluşur.

 

Soru 7: Aşağıdaki koordinat sisteminde verilen şekli 6 birim sola öteledikten sonra oluşan görüntünün x eksenine göre yansıma altındaki görüntüsünü çizelim.

Cevap: Verilen şekli 6 birim sola ötelediğimizde 1 numaralı görüntüyü elde ederiz. 1 numaralı görüntüyü x eksenine göre yansıttığımızda 2 numaralı görüntü oluşur.

 

Soru 8: Aşağıda verilen şekli 5 birim sola öteleyelim. Oluşan şekli 10 birim sola öteleyerek yeni bir şekil oluşturalım.

Cevap: Verilen şekli 5 birim sola ötelediğimizde yandaki şekil oluşur.

Elde ettiğimiz şekli 10 birim sola ötelediğimizde oluşan şekil ise yandaki gibi olur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.