2. Sınıf Tam, Yarım ve Çeyrek Saati Öğrenelim

2. Sınıf Tam, Yarım ve Çeyrek Saati Öğrenelim Etkinliği ile ilgili problemler, çözümlü sorular ve konu anlatımı nın olacağı yazımıza hoş geldiniz sevgili öğrenciler.

Bir bütün iki eş parçaya ayrıldığında eş parçaların her birine yarım denir.

Bir bütün dört eş parçaya ayrıldığında eş parçaların her birine çeyrek denir.

Bir bütün, dört çeyrekten oluşur. Dört çeyrek bir bütün eder.

Bir yarım, iki çeyrekten oluşur. İki çeyrek, bir yarım eder.

Çözümlü Sorular

1) 8’in yarısının 5 fazlası kaç eder ?

Cevap: 8’in yarısı 8/2 = 4 eder.

5 fazlası da 4 + 5 = 9 olur.

 

2) 4’ün çeyreğinin  1 deste fazlası kaçtır ?

Cevap:  4’ün çeyreği 4/4 = 1 eder. 1 deste te 10 adet olduğuna göre

1 + 10 = 11 olur.

 

3) 9’un  2 eksiğinin 4 katı kaçtır ?

Cevap: 9 – 2 = 7 eder.

Bunun da 4 katı 4 x 7 = 28 olur.

 

4) 15’in  22 fazlasının  2 düzine eksiği kaçtır ?

Cevap: 15’in  22 fazlası 15 + 22 = 37 eder.

2 düzene de 2 x 12 = 24 olur.

37 – 24 = 13 olarak bulunur cevap.

 

5) Günde 3 elma yiyen biri, bir haftada kaç elma yer ?

Cevap: 1 haftada 7 gün olduğuna göre

3 x 7 = 21 adet elma yer.

2. Sınıf Karışık Problemler ve Çözümleri

2. Sınıf Karışık Problemler ve Çözümleri için siz sevgili öğrencilerimize özenle seçilmiş soruları ve detaylıca anlatımlı çözümlerini paylaşacağız.

Aşağıda paylaşacağımız karışık problemler testi ni çalışma kağıdı üzerinde sizlerde yaparak derslerinizde daha başarılı olmanızı sağlayabilirsiniz.

Sorular ve Çözümleri

1) Bir çıkarma işleminde çıkan 54 ,kalan 38 ise eksilen sayı kaçtır?

Cevap: Eksilen sayıyı bulmak için çıkan sayı ile kalan sayıyı toplamamız gerekiyor. O halde

54 + 38 = 92 olarak eksilen sayıyı bulmuş oluruz.

2) Bir çıkarma işleminde eksilen 78 ,kalan 39 ise çıkan sayı kaçtır?

Cevap: Çıkan sayıyı bulmak için eksilen sayıdan kalan sayıyı çıkarmamız gerekiyor. O halde

78 – 39 = 39 olarak çıkan sayıyı bulmuş oluruz.

3) Ege’nin 25 lirası vardı. Annesi 45 lira babası da 60 lira verdi. Ege’nin kaç lira parası oldu?

Cevap: Ege’nin toplam parasını bulmak için babasının ve annesinin Egeye verdiği paraları da toplamamız gerekiyor.

Yani 25 + 45 + 60 = 130 lira olarak Ege’nin toplam parasını bulmuş oluruz.

4) Bir kova 3 sürahi su almaktadır. Sürahi ise 4 bardak su almaktadır.Kova kaç bardak su ile doldurulabilir?

Cevap: 1 adet sürahi 4 bardak su aldığına göre

3 adet sürahi 3 x 4 = 12 bardak su alır.

1 kova 3 adet sürahi aldığına göre ve 3 adet sürahinin yukarıda 12 bardak su aldığını bulduğumuza göre

1 adet kova 12 bardak su alır.

5) Bir sürahi 4 su bardağı su almaktadır. Ayşe misafirlerine 2 sürahi su ikram ettiğine göre kaç bayrak su ikram etmiştir?

Cevap: 1 adet sürahi 4 bardak su aldığına göre

2 adet sürahi 2 x 4 = 8 bardak su alır.

Demek ki Ayşe misafirlere 8 bardak su ikram etmiş.

6) Bir trende 48 yolcu var. İstasyonda 27 yolcu bindi. 55 yolcu indi. Trende kaç yolcu oldu?

Cevap: İstasyonda 27 yolcu binince son durumda

48 + 27 = 75 yolcu olur. Bundan sonra da 55 yolcu indiğine göre

75 – 55 = 20 yolcu kalmıştır tren de.

7) Cemil’in 56 misketi vardı. Mete’nin misketleri Cemil’in misketlerinden 18 azdırMete’nin kaç misketi vardır?

Cevap: Mete’nin 18 adet daha az misketi olduğuna göre

Mete’nin misket sayısı 56 – 18 = 38 adettir.

8) Alperen 18 yaşındadır. Ablası Alperen’den 7 yaş büyüktür. Ablasının yaşı kaçtır?

Cevap: Ablası Alperen den 7 yaş büyük olduğuna göre

Ablasının yaşı, 18 + 7 = 25 tir.

9) Serkan 48 fındığın 13 tanesini Esma’ya, 11 tanesi de Lale’ye verdi. Serkan’ın geriye kaç tane fındığı kaldı?

Cevap: 13 tanesini Esma’ya verince geriye 48 – 13 = 35 adet fındık kalır.

11 tanesini de Lale’ye verince 35 – 11 = 24 adet fındık kalır.

10) Bahçemizdeki çam ağacının boyu geçen yıl 43 santimetreydi. Bu yıl 70 santimetre oldu. Çam ağacı kaç santimetre uzadı?

Cevap: 70 – 43 = 27 cm çıkar.

Demek ki çam ağacı 27 cm uzamıştır.

Çarpma İşlemi Konu Anlatımı 2. Sınıf Matematik

Bugün ki dersimizde çarpma işleminin nasıl yapıldığı, çarpma işlemi ile ilgili basitten zora doğru örnekler ve çarpma işleminin mantığından bahsedeceğiz.

Çarpma işareti x ile gösterilir.

Çarpma işleminde birbiri ile çarpılan sayılara çarpan, işlemin sonucuna ise çarpım denir.

Çarpma işlemi, toplama işlemi ile yakından ilgilidir.

Örneğin;  3 + 3 + 3 işleminin sonucu 9 yapar.

Bu işlemi çarpma işlemi ile göstermek istersek

3 x 3 olarak gösterilir ve bu işlemin de sonucu 9 yapar.

Diğer bir örneğe geçmek istersek te

2 sayısından 4 adet olsun diyelim. O halde bunları toplarsak

2 + 2 + 2 + 2 olur. Gördüğünüz üzere 4 adet 2 sayısı yazık ve bunları topladığımız da sonuç 8 eder.

Şimdi bu işlemi çarpma işlemi ile yapalım.

Sorudaki sayımız 2.. Peki bu 2 sayısından kaç tane var? 4 tane

O halde 2 x 4  olarak gösterim yaparız ve bu işlemin sonucu da 8 dir.

Yani burada demek istiyoruz ki 2 sayısından 4 adet olursa sonuç kaç olur?

2. Sınıf Matematik Ders Kitabı Cevapları

Değerli arkadaşlar, 2. Sınıftaki Milli Eğitim Bakanlığı (MEB 1, MEB 2)  kitaplarındaki sayfalarda bulunan tüm matematik sorularının detaylıca çözümlenmiş yanıtlarını sitemizde paylaştık.

Sitemizin kategoriler kısmındaki 2. Sınıf Bölümünde tüm soruların cevaplarını bulabilirsiniz.

https://www.matematikogretmenleri.net/category/2-sinif/

Aklınıza takılan bir durum soru olursa yorum kısmından sorularınızı bizimle paylaşabilirsiniz.