3. Sınıf Çevre Problemleri

3. Sınıf Matematik Çevre Ölçme Problemleri nin çözümlü sorular eşliğinde siz değerli öğrencilerimiz için kolay, orta ve zor seviye de hazırlanmış soruları paylaşıyoruz.

1) Uzun kenarı 10 cm , kısa kenarı da, uzun kenarının yarısı olan dikdörtgenin çevresi kaç cm dir?

Cevap: kısa kenarı da, uzun kenarının yarısı olduğuna göre

10/2 = 5 cm olarak kısa kenarı buluruz.

Dikdörtgenin çevresi ise 5 + 5 + 10 + 10 = 30 cm dir.

2) Mahallemizdeki futbol sahasının çevresi  146 m’dir.  Sahanın kısa kenarı  28 m  olduğuna göre uzun kenarı kaç metredir ?

Cevap: Futbol sahası bildiğiniz üzere dikdörtgen şeklindedir.

kısa kenarı 28 verilmiş, uzun kenarına x dersek

28 + 28 + x + x = 146 olmalıdır.

2x + 56 = 146

2x = 90

x= 45 olarak uzun kenarı buluruz.

3) Dedem ,kenar uzunluğu  46 m  olan kare şeklindeki tarlasının etrafına çit döşetmek istiyor. Çitin metresi 23  TL  olduğuna göre toplam kaç lira ödemesi gerekir ?

Cevap: İlk önce karenin çevresini bulalım.

46 + 46 + 46 + 46 = 184 m olarak buluruz.

Çitin metresi 23  TL  olduğuna göre

184 x 23 = 4232 TL olarak cevabı buluruz.

4) Kenar uzunlukları  98 m  ve   77 m  olan dikdörtgen şeklindeki bahçenin  etrafına  10 m  aralıklarla fidan dikilecektir. Kaç fidan gereklidir ?

Cevap: Dikdörtgen şeklindeki bahçenin çevresini bulalım.

98 + 98 + 77 + 77 = 350 m olarak buluruz.

10 m  aralıklarla fidan dikileceğine göre

350/10 = 35 adet fidan gereklidir.

5) Bir kenarı 50 m olan kare şeklindeki tarlamızın çevresi kaç metredir?

Cevap: Karenin çevresi 4 kenarının toplamına eşittir.

O halde 50 + 50 + 50 + 50 = 200 m olarak buluruz.

4 İşlem Problemleri, Dört İşlem Problemleri Çözümlü

Sevgili öğrenciler, 4, dört İşlem Matematik Problemleri genellikle, 2. sınıf, 3. sınıf,, 4. sınıf ve 5.sınıf derslerinde görülen bir konudur.

4 İşlem Problemleri ile ilgili sizler için seçtiğimiz karışık çözümlü soruları bu yazımızda paylaşacağız.

1) Bir sayının 3 katı 48 ise sayının kendisi kaçtır?

Cevap: Sayımıza x dersek,

3.x = 48 olur. Buradan da x = 48/3

x= 16 olarak cevabı buluruz.

2) Banu 260 sayfalık kitabının 197 sayfasını okudu. Kalan sayfaları bir haftada bitirmek isteyen Banu günde kaç sayfa okumalıdır?

Cevap: İlk önce okunmayan sayfa sayısını bulalım.

260 – 197 = 63 sayfa okunmamış.

Bir haftada 7 gün olduğuna göre

63 / 7 = 9 olur.

Bu durumda günde 9 sayfa okumalıdır.

3) Babam maaşından 185 lirayı elektrik faturasına, 750 lirayı kiraya, 300 lirayı da markete harcadı. Babam maaşından toplam kaç lira harcamış oldu ?

Cevap: Soruda verilen tüm harcamaları toplamamız gerekiyor.

185 + 750 + 300 = 1235 TL olarak cevabı buluruz.

4) 62 sayısının yarısının 9 katı kaç eder ?

Cevap: 62 sayısının yarısı 62/2 = 31 eder.

31 x 9 = 279 olarak cevabı buluruz.

5) Sınıfımızda 30 öğrenci vardır. Öğretmenimiz her öğrenciye birer deste kalem dağıttı. Öğretmenimiz toplam kaç kalem dağıtmış oldu?

Cevap: 1 adet deste 10 olduğuna göre

30 x 10 = 300 olur.

Demek ki öğrencilere dağıtılan kalem sayısı 300 adettir.

6) Annem ile alışveriş yapmaya gittik. Tanesi 60 liradan 3 tane tişört ve tanesi 150 liradan 2 tane kaban aldık. Bu alışverişte kaç lira harcamış olduk ?

Cevap: Tanesi 60 liradan 3 tane tişört 60 x 3 = 180 TL yapar.

Tanesi 150 liradan 2 tane kaban 150 x 2 = 300 TL yapar.

Toplamda ise 180 + 300 = 480 TL harcama yapmış olduk.

2.Sınıf Matematik Bütün Yarım Çeyrek Soruları

2.Sınıf Matematik Bütün Yarım Çeyrek Soruları, problemleri, ve testleri nin olacağı bu yazımıza hoş geldiniz.

Bu konuda okulda görülen konu Bütün, Yarım ve Çeyreği Öğrenelim Etkinliği dir. Hemen çözümlü  sorularımıza geçelim arkadaşlar.

1) Yarım deste kalemin 8 fazlası kaç kalemdir?

Cevap: Bir deste 10 tanedir. yarım deste ise 10/2 = 5 tanedir.

Bununda 8 fazlası 5 + 8 = 13 eder.

 

2) 60 sayısının yarısının 5 fazlası kaçtır?

Cevap:  60 sayısının yarısı 60/2 = 30 yapar.

30 unda 5 fazlası 30 + 5 = 35 eder.

 

3) 32 sayısının çeyreğinin 9 fazlası kaçtır?

Cevap: Bir sayının çeyreği demek o sayının 4 e bölümü demektir.

O halde 32 sayısının çeyreği 32/4 = 8 dir.

8 in de 9 fazlası 8 + 9 = 17 dir.

 

4) Çeyrek düzine kalem, yarım düzine kalemden kaç tane azdır?

Cevap: Bir düzine 12 adettir.

Çeyrek düzine kalem = 12/4 = 3 eder.

yarım düzine kalem = 12/2 = 6 eder.

O halde 6 – 3 = 3 adet azdır.

 

5) Yarısı 24 olan fındığın tamamı kaç fındıktır?

Cevap: Yarısı 24 ise tamamı 24 x 2 = 48 adettir.

3.Sınıf Saatlerle İlgili Problemler

3.Sınıf Saatlerle İlgili Problemler ve çözümleri nin olduğu yazımıza hoş geldiniz.

Bu yazımızda saatlerle ilgili sorular ve testlere yer vereceğiz.

Saatler bildiğiniz üzere 01.00 ile 00.00 arasını kapsamaktadır ve toplamda 24 saat birimi vardır.

Yarım, çeyrek, kala, geçe gibi de saat terimleri vardır. Şimdi bunlarla ilgili aşağıda belirlediğimiz sorunların çözümlerine bakarak konuyu daha net anlamaya çalışalım.

1-) Sabah saat 08.45’ da kalktım. 1 saat hazırlık yaptım ve evden ayrıldım. Evden saat kaçta ayrıldım?

Çözüm:     08 45 te uyandığı saat

1: 00  hazırlık yaptı

Topladığımız da ise 09:45 de evden ayrılmış oldu.

2-) Yalova– Sivas arası 2 saat 15 dakikadır. Yalova’dan saat 15.30’da hareket

eden bir araba saat kaçta Bolu’ya varır?

Çözüm:     15:30 başlangıç saatiymiş. Bunun üzerine 2 saat 15 dk eklersek

Cevabımız 17:45 olarak bulunur. Demek ki araba 17:45 te Sivas’a varır.

Soruyu kolay yol dan çözmek için ise şunu deneyebilirsiniz.

İlk önce saat kısmını ekleyin. Sonra da çıkan sonuca dk kısmını ekleyin.

 

3-) Bursa–İstanbul arası 2 saat 45 dakikadır. Bursa’dan saat 11.40’da hareket eden bir otobüs saat kaçta İstanbul’a varır?

Çözüm:     11:40 başlangıç saatiymiş. Bunun üzerine 2 saat 45 dk eklememiz lazım. İlk önce saat kısmını ekleyelim. 11 e 2 eklersek

saat 13:40 olur. Geriye 45 dk daha eklememiz gerekiyor.

13:40 + 45 dk Buraya 20 dk eklersek saat 14:00 olur.

45 ten ise geriye 45-20=25 dk kalır.  Bu 25 dk yı da eklersek

14:00 + 25 = 14:25 olarak cevabı buluruz.

 

4-) Öğleden sonra akrep 1 ile 2 arasında, yelkovan ise 7’ nin üzerindedir. 2 saat 12 dakika sonra saat kaç olur?

Çözüm:     Öğleden sonra akrep 1 ile 2 arasında, yelkovan ise 8’in üzerinde olduğuna göre saatimi 13:35 tir.

Bunun üzerine 2 saat 12 dk eklersek

13:35 + 2 saat 12 dk = 1547 olarak cevabı buluruz.

 

5-) Deneme öğleden sonra on ikiyi beş geçe başladı. Bir buçukta bitti. Sınav kaç saat sürmüştür?

Çözüm:     öğleden sonra on ikiyi beş geçe başladığına göre saatimi 12:05 tir.

Bir buçukta bittiğine göre saatimiz 13:30 dur.

Bu iki saat arasındaki fark ise

13:30 – 12:05 = 1 saat 25 dk dır.

3.Sınıf Bölme İşlemi İle İlgili Problemler

3.Sınıf Bölme İşlemi İle İlgili Problemler ve çözümleri nin olacağı bu yazımızda sizler için özenle seçilmiş soruların çözümlerini paylaşacağız.

3.Sınıf Bölme İşlemi İle İlgili Problemler

3.Sınıf Bölme İşlemi İle İlgili Testler ve örnek sorular için hazır mısınız? İşte sizler için hazırladığımız sorular ve çözümleri

1) Hasan her ay kumbarasına 8 lira atıyor. 8 ay sonra kumbarasını açıp Tanesi 5 liraya 6 kitap alıyor. Hasan’ın kaç lirası kalır?

Cevap: Hasan’ın 8 ay sonra toplam parası 8×8= 64 lira yapar.

Tanesi 5 liraya 6 kitap alırsa 5×6=30 lira ödeme yapar.

Geriye ise 64 – 30 = 34 lira parası kalır.

 

2) Mustafa’nın 150 lirası var. 36 liraya ceket alıyor. Kalan parasını ablası ile paylaşıyor. Her birine kaç lira düşer?

Cevap: 35 liraya ceket aldığında geriye 150 – 36 = 114 lirası kalır.

Kalan parasını ablası ile paylaşırsa

Her birine 114 / 2 = 57 lira para düşer.

 

3) Özgür’ün 28 kalemi var . 7 kutuya paylaştırmak istiyor. Her kutuda kaç kalem olur?

Cevap: 28 kalemi 7 kutuya eşit olarak paylaştırırsa

her bir kutuya 28/7= 4 adet kalem düşer.

 

4) Serkan 60 sayfalık kitabın önce 20 sayfasını okudu. Geriye kalan sayfaları 5 günde eşit şekilde okumak istiyor. Günde kaç sayfa kitap okumuş olur?

Cevap: Serkan 60 sayfalık kitabın önce 20 sayfasını okuduğunda

geriye 60 – 20 = 40 sayfa kalır.

Geriye kalan sayfaları 5 günde eşit şekilde okumak isterse

Her bir gün 40/5 = 8 sayfa okuması gerekiyor.

 

5) Zafer’in 50 fındığı vardı.22 fındığı kardeşine verdi. Fındıklarını 4 torbaya eşit şekilde koymak istiyor. Her torbaya kaç fındık koymalı?

Cevap: Zafer 50 adet fındığının 22 tanesini kardeşine verirse

50 – 22 = 28 adet fındığı kalır.

Bunları da 4 eşit torbaya paylaştırırsa

Her bir torbaya 28/4 = 7 adet fındık düşer.

3.Sınıf Kilogram Ve Gram İle İlgili Problemler Ve Çözümleri

3.Sınıf Kilogram Ve Gram İle İlgili Problemler Ve Çözümleri ni bu yazımızda paylaşacağız.

3.Sınıf Kilogram Ve Gram İle İlgili Problemler Ve Çözümleri

Bu konu ayrıca tartma problemleri ile ilgili konuyu da kapsamaktadır. Test niteliğinde olacak soruların çözümleri ile birlikte detaylarını paylaşıyoruz.

1) 3 kg mercimeğin 750 gramı yere döküldü. Kaç g mercimek kaldı?

Cevap: 3 kg mercimek = 3000 g mercimeğe eşittir.

750 g mı yere döküldüğünde

geriye 3000 – 750 = 2250 g mercimek kalır.

 

2) 3 kg mercimek, 5 kg nohut, 8 kg bulgur aldık. Bunları iki torbaya ayırıp taşımak istiyorum. Bir torbanın kütlesi kaç kilogramdır?

Cevap: Ürünlerin toplamı 3 + 5 + 8 = 16 kg yapar.

Bunları iki torbaya ayırırsak 16/2 = 8 kg olarak bir torbanın kilosunu bulmuş oluruz.

 

3) 5000 gram un,4 kg elma,3000 gram peynir aldık. Kaç kg ürün aldık?

Cevap: 5000 gram un = 5 kg un yapar.

3000 gram peynir = 3 kg peynir yapar.

Toplamda ise 5 + 4 + 3 = 12 kg ürün almış oluruz.

 

4) 9 kilogram unun önce 3 kilogramını, sonra da 500 gramını kullandık. Kaç gram unumuz kaldı?

Cevap: 9 kilogram unun önce 3 kilogramını kullanırsak

geriye 9 – 3 = 6 kg un kalır.

6 kg un = 6000 g un eder.

Bunun da 500 gramını kullanırsak

geriye 6000 – 500 = 5500 gram un kalmıştır.

 

5) 424 kg makarnayı 8 torbaya koyduk. Bir torba kaç kg olur?

Cevap: 424 ü 8 e bölersek cevabı bulmuş oluruz.

424/8 = 53 olur.

Demek ki bir torba 53 kg olur.

 

6) 700 kg portakalın 2/5 ‘ü satıldı. Kaç kg portakal kaldı?

Cevap: Önce satılan miktarı bulalım.

2/5 i atıldığına göre

700/5 = 140 yapar.

140×2= 280 eder. Demek ki 280 kg satılmış

Geriye ise 700 – 280 = 420 kg portakal kalmıştır.