3. Sınıf Paralarımız İle İlgili Problemler

3. Sınıf Paralarımız İle İlgili Problemler ve Çözümleri etkinlikleri  için siz değerli öğrencilerimize özenle seçilmiş soruları ve detaylıca konu anlatımlı çözümlerini paylaşacağız.

Aşağıda paylaşacağımız para problemleri testi ni çalışma kağıdı üzerinde sizlerde yaparak derslerinizde daha başarılı olmanızı sağlayabilirsiniz.

Sorular ve Çözümleri

2) Bir manav 436 TL’ye elma, 385 TL’ye portakal aldı. Kaç liralık meyve aldı?

Cevap: Her iki parayı da toplamamız gerekiyor.

436 + 385 = 821 TL lik meyve alınmıştır.

 

3) Bir köylü pazara getirdiği koyunu 575 TL’ye, keçiyi ise koyundan 158 TL eksiğine sattı. Köylü bu satıştan kaç TL kazandı?

Cevap: keçiyi ise koyundan 158 TL eksiğine sattığına göre

keçinin satış fiyatı 575 – 158 = 417 TL dir.

Toplam da ise 575 + 417 = 993 TL kazanmıştır.

 

4) Babam bir fırına 836 TL, ütüye ise fırından 362 TL daha fazla ödedi. Babam toplam kaç lira harcadı?

Cevap: ütüye ise fırından 362 TL daha fazla ödediğine göre

ütüye ödenen para 836 + 362 = 1198 TL ödemiştir.

Ütü ve fırına ise 836 + 1198 = 2034 TL para ödenmiştir.

 

5) Bir manav 825 TL’ ye aldığı portakalları bir kısmı çürüdüğü için 767 TL’ye sattı. Manav kaç lira zarar etti?

Cevap: 825 – 767 = 58 TL zarar etmiştir.

 

6) 3 tane iki yüz TL, 5 tane elli, 1 tane yirmi beş TL’den kaç TL fazladır?

Cevap: 3 tane iki yüz TL = 600 TL eder.

5 tane elli = 250 TL eder

1 tane yirmi beş TL = 25 TL eder.

Üçünün toplamı ise 600 + 250 + 25 = 875 TL eder.

3. Sınıf Uzunluk Ölçüleri İle İlgili Problemler

3. Sınıf Uzunluk Ölçüleri İle İlgili Problemler ve Çözümleri etkinlikleri  için siz değerli öğrencilerimize özenle seçilmiş soruları ve detaylıca konu anlatımlı çözümlerini paylaşacağız.

Aşağıda paylaşacağımız uzunluk ölçüleri problemleri testi ni çalışma kağıdı üzerinde sizlerde yaparak derslerinizde daha başarılı olmanızı sağlayabilirsiniz.

Sorular ve Çözümleri

1)Her biri 1 m 25 cm uzunluğundaki 5 parça kumaş, kaç cm uzunluğundaki kumaştan elde edilir?

Cevap:1 m 25 cm uzunluğundaki kumaştan 5 adet olduğuna göre bu uzunluk miktarını 5 ile çarpmamız gerekiyor.

5 x (1 m 25 cm) olur

5 ile 1 i çarparsak 5 metre yapar.

5 x 25 cm = 125 cm yapar. bu da 1 metre 25 cm dir.

Son durumda ise 5 metre + 1 metre 25 cm

Bunların toplamı da 6 metre 25 cm yapar.

 

2)Bir ip 3 eş parçaya ayrılıyor. Her birinin uzunluğu 1 m 12 cm olduğuna göre, bu ip parçalara ayrılmadan önce kaç cm idi?

Cevap: Parçalardan birinin uzunluğu 1 m 12 cm olduğuna göre ve 3 adet parça olduğuna göre bu 2 değeri çarpmamız gerekiyor.

3 x (1 m 12 cm) olur.

3 ile 1 metrenin çarpımı 3 metredir.

3 ile 12 cm in çarpımı 36 cm dir.

Her ikisinin toplamı ise 3 metre 36 cm olarak bulunur.

 

3)Teyzem, aldığı 13 m kumaştan bana ve kardeşime birer elbise dikti. Geriye 5 m 36 cm kumaş kaldı. Teyzem, elbise için kaç m kaç cm kumaş harcadı?

Cevap: 13 metre den, 5 metre 36 cm i çıkarmamız gerekiyor.

cm cinsini katmadan direk 13 – 5 dediğimizde sonuç 8 metre olur.

Son durumda 8 metre kumaşımız kaldı bir de bundan 36 cm daha çıkartmamız gerekiyor.

1 metre 100 cm di. 8 metreyi, 7 metre + 100 cm diye ayırırsak

100 – 36 = 64 cm kalır.

Bu durumda da cevabımız 7 metre 64 cm olarak bulunur.

 

4) 9 metre kablonun önce 2 m 37 cm’si, daha sonra da 1 m 54 cm 2’si kesiliyor. Geriye kalan kablo kaç m kaç cm’ dir?

Cevap: Toplam kesilen miktarı bulalım önce

(2 m 37 cm ) + (1 m 54) = 3 m + 87 cm yapar.

Bu değeri de 9 metre den çıkartırsak

9 m – (3 m + 87 cm) = 5 m 13 cm kalır.

 

5)Yarısı 3 m 43 cm olan kumaşın tamamı kaç cm’ dir?

Cevap: Yarısı 3 m 43 cm olan kumaşın tamamını bulmak için bu değeri 2 ile çarpmamız gerekiyor.

(3 m 43 cm) x 2 = 6 m 86 cm olarak cevabı buluruz.

 

6) 2 m 20 cm ve 6 m 50 cm aynı cins ve renk iki kumaşı birleştirip yarıya bölersek, her parça kaç cm olur?

Cevap: İlk önce verilen değerleri toplayalım.

(2 m 20 cm) + (6 m 50 cm) = 8 m 70 cm yapar.

Bunu da 2 ye bölersek;

(8 m 70 cm) / 2 = 4 m 35 cm olarak cevabı buluruz.

3.Sınıf Paralarımız Problemleri ve Çözümleri

Para problemleri genel de 2. sınıf, 3. sınıf, 4. sınıf ve 5. sınıf ta karşımıza çıkmaktadır.

Para soruları ile ilgili sizler için hazırladığımız sorular ve çözümleri aşağıda bulabilirsiniz.

1-5 tane 20 kr ile 4 tane 100 kr kaç TL eder ?

5×20 = 100 kr yapar.

4×100 = 400 kr yapar.

Her ikisini toplarsak 100 + 400 = 500 kr yapar.

500 kr ta 5 TL ye eşittir.

 

2- Kaç tane 50 TL 450  TL eder ?

450 yi 50 ye bölersek cevabı buluruz.

450/50 = 9 tane olarak cevabı buluruz.

 

3- 100 TL’nin içinde kaç tane çeyrek vardır ?

Çeyrek değeri 25 tir. 100 ü 25 e bölersek

100/25 = 4 adet çeyrek vardır.

 

4- Kaç tane 5 TL 150 TL eder ?

150 yi 5 ye bölersek cevabı buluruz.

150/5 = 30 tane olarak cevabı buluruz.

 

5- 6 tane 20 TL’den 3 tane 10 TL çıkarsa kaç TL kalır ?

6 tane 20 TL 6×20 = 120 TL yapar.

3 tane 10 TL 3×10 = 20 TL yapar.

Farkları ise 120 – 20 = 100 TL dir.

 

6- Ayşe’nin kumbarasında 5 tane 5 TL , 8 tane

100 kr , 20 tane 25 kr çıktı. Ayşe’in kaç TL ‘si vardır ?

5 tane 5 TL = 25 TL yapar.

8 tane 100 kr =  800 kr bu da 8 TL yapar.

20 tane 25 kr = 500 kr bu da 5 TL yapar.

Toplamda ise 25 + 8 + 5 = 38 TL yapar.

3. sınıf matematik 4. ünite değerlendirme soruları çözümleri

Sevgili öğrenciler, 3. Sınıftaki Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve ADA Yayıncılık, Yayınları kitaplarında bulunan 4. ünitedeki matematik sorularının çözümlerini sitemizde sizler için çözümledik.

Sitemizin kategoriler kısmındaki 3. Sınıf Bölümünde tüm soruların cevaplarını detaylı bir şekilde bulabilirsiniz.

Her soru için çözümler adım adım anlaşılır şekilde yazılmıştır.

https://www.matematikogretmenleri.net/category/3-sinif/

Aklınıza takılan bir durum olursa yorum kısmından sorularınızı bizimle paylaşabilirsiniz.

3.Sınıf Saat Problemleri

3.Sınıf Saat Problemleri ve çözümleri ile yine karşınızdayız. Bu yazımızda saat ile ile ilgili kısa bir konu anlatımı ve sonrasında çözümlü soruları işleyeceğiz.

Saatler bildiğiniz üzere 01.00 ile 00.00 arasını kapsamaktadır ve toplamda 24 saat birimi vardır.

Yarım, çeyrek, kala, geçe gibi de saat terimleri vardır. Şimdi bunlarla ilgili aşağıda belirlediğimiz sorunların çözümlerine bakarak konuyu daha net anlamaya çalışalım.

1-) Sabah saat 07.35’ da kalktım. 1 saat hazırlık yaptım ve evden ayrıldım. Evden saat kaçta ayrıldım?

Çözüm:     07: 35 te uyandığı saat

1: 00  hazırlık yaptı

Topladığımız da ise 08:35 de evden ayrılmış oldu.

 

2-) Ankara– Bolu arası 2 saat 15 dakikadır. Ankara’dan saat 15.30’da hareket

eden bir araba saat kaçta Bolu’ya varır?

Çözüm:     15:30 başlangıç saatiymiş. Bunun üzerine 2 saat 15 dk eklersek

Cevabımız 17:45 olarak bulunur. Demek ki araba 17:45 te Bolu’ya varır.

Soruyu kolay yol dan çözmek için ise şunu deneyebilirsiniz.

İlk önce saat kısmını ekleyin. Sonra da çıkan sonuca dk kısmını ekleyin.

 

3-) Bursa–İstanbul arası 2 saat 45 dakikadır. Bursa’dan saat 11.40’da hareket eden bir otobüs saat kaçta İstanbul’a varır?

Çözüm:     11:40 başlangıç saatiymiş. Bunun üzerine 2 saat 45 dk eklememiz lazım. İlk önce saat kısmını ekleyelim. 11 e 2 eklersek

saat 13:40 olur. Geriye 45 dk daha eklememiz gerekiyor.

13:40 + 45 dk Buraya 20 dk eklersek saat 14:00 olur.

45 ten ise geriye 45-20=25 dk kalır.  Bu 25 dk yı da eklersek

14:00 + 25 = 14:25 olarak cevabı buluruz.

 

4-) Öğleden sonra akrep 1 ile 2 arasında, yelkovan ise 7’ nin üzerindedir. 2 saat 12 dakika sonra saat kaç olur?

Çözüm:     Öğleden sonra akrep 1 ile 2 arasında, yelkovan ise 8’in üzerinde olduğuna göre saatimi 13:35 tir.

Bunun üzerine 2 saat 12 dk eklersek

13:35 + 2 saat 12 dk = 1547 olarak cevabı buluruz.

 

5-) Deneme öğleden sonra on ikiyi beş geçe başladı. Bir buçukta bitti. Sınav kaç saat sürmüştür?

Çözüm:     öğleden sonra on ikiyi beş geçe başladığına göre saatimi 12:05 tir.

Bir buçukta bittiğine göre saatimiz 13:30 dur.

Bu iki saat arasındaki fark ise

13:30 – 12:05 = 1 saat 25 dk dır.

Doğru doğru parçası ışın ve açılar ile ilgili sorular

Doğru, Doğru Parçası, Işın ve Açı konusu ile ilgili problemlerin detaylıca açıklanmış çözümlerini bulabilirsiniz.

Doğru Parçası: Doğrunun farklı iki noktası ile bu noktaları arasında bulunan tüm noktaların oluşturduğu kümeye doğru parçası denir.

Uzunlukları eşit olan doğru parçalarına eş doğru parçaları denir.

Işın: Belirli bir noktadan başlayarak bir yöne doğru sınırsız devam eden doğrusal noktalar kümesine ışın denir. Işın için verilebilecek en güzel örnek güneş ışınları dır.

Soru 1 :  Sadece doğru parçaları kullanarak aşağıdaki harflerden hangisini yazabiliriz?

A) R      B) B      C) P      D) T

Cevap 1 : T harfini 2 adet doğru parçası kullanarak yazabiliriz. Diğer harflerde oval şekiller olduğu için sadece doğru parçası ile yazılamaz.

Soru 2 : Zıt yönlü, aynı doğrultulu iki ışın başlangıç noktalarından birleştirildiğinde aşağıdaki hangisi elde edilir?

A) Işın
B) Nokta
C) Doğru
D) Doğru parçası

Cevap 2 : Aynı doğrultuda zıt yöne bakan iki ışın birleşirse doğru oluşur.

Soru 3 :

IşınYanda verilen şekil aşağıdakilerden hangisidir?

A) Doğru
B) Işın
C) Nokta
D) Doğru parçası

Cevap 3 :  Verilen şekil bir ışındır.

3.Sınıf Matematik Bölme İşlemi Konu Anlatımı

Sevgili öğrenciler, bölme işlemi ilk başta zor gibi gelebilir fakat aşağıdaki örnekleri inceledikçe aslında bölme işleminin çok kolay bir konu olduğunu anlayacaksınız.

Şimdi gelin bölme işlemini detaylı anlatımlarla anlamaya çalışalım.

Örnek 1: Ahmet, Mehmet ve Hüseyin 60 bilyeyi eşit olarak paylaşmak istiyorlar. Bilyeleri nasıl bölüşebilir?

Yukarıdaki bilyeleri paylaşma örneğimizde 60 adet bilyeyi 3 arkadaş arasında eşit bir şekilde paylaştırılmak isteniyor.

Bunun için 60 sayısını 3’e bölmeliyiz. Bölme işlemi ile bir sayıyı eşit paylara ayırmış oluruz. Eğer 60 sayısını 3’e bölersek 20 elde ederiz. Yani 3 tane 20 lik pay elde ederiz.

Örnek 2: Aşağıdaki örneği inceleyerek bölme işleminin nasıl yapıldığını anlamaya çalışalım.

Örnek 3: Aşağıdaki örneği birlikte çözerek daha iyi anlamaya çalışalım.

Örnek 4: Aşağıdaki örneği birlikte çözerek konuyu daha iyi anlamaya çalışalım.

Örnek 5:

Dikkat! Bir bölme işleminde her zaman kalan sayı bölenden küçük olmalıdır.