3. Sınıf Çevre Problemleri

3. Sınıf Matematik Çevre Ölçme Problemleri nin çözümlü sorular eşliğinde siz değerli öğrencilerimiz için kolay, orta ve zor seviye de hazırlanmış soruları paylaşıyoruz.

1) Uzun kenarı 10 cm , kısa kenarı da, uzun kenarının yarısı olan dikdörtgenin çevresi kaç cm dir?

Cevap: kısa kenarı da, uzun kenarının yarısı olduğuna göre

10/2 = 5 cm olarak kısa kenarı buluruz.

Dikdörtgenin çevresi ise 5 + 5 + 10 + 10 = 30 cm dir.

2) Mahallemizdeki futbol sahasının çevresi  146 m’dir.  Sahanın kısa kenarı  28 m  olduğuna göre uzun kenarı kaç metredir ?

Cevap: Futbol sahası bildiğiniz üzere dikdörtgen şeklindedir.

kısa kenarı 28 verilmiş, uzun kenarına x dersek

28 + 28 + x + x = 146 olmalıdır.

2x + 56 = 146

2x = 90

x= 45 olarak uzun kenarı buluruz.

3) Dedem ,kenar uzunluğu  46 m  olan kare şeklindeki tarlasının etrafına çit döşetmek istiyor. Çitin metresi 23  TL  olduğuna göre toplam kaç lira ödemesi gerekir ?

Cevap: İlk önce karenin çevresini bulalım.

46 + 46 + 46 + 46 = 184 m olarak buluruz.

Çitin metresi 23  TL  olduğuna göre

184 x 23 = 4232 TL olarak cevabı buluruz.

4) Kenar uzunlukları  98 m  ve   77 m  olan dikdörtgen şeklindeki bahçenin  etrafına  10 m  aralıklarla fidan dikilecektir. Kaç fidan gereklidir ?

Cevap: Dikdörtgen şeklindeki bahçenin çevresini bulalım.

98 + 98 + 77 + 77 = 350 m olarak buluruz.

10 m  aralıklarla fidan dikileceğine göre

350/10 = 35 adet fidan gereklidir.

5) Bir kenarı 50 m olan kare şeklindeki tarlamızın çevresi kaç metredir?

Cevap: Karenin çevresi 4 kenarının toplamına eşittir.

O halde 50 + 50 + 50 + 50 = 200 m olarak buluruz.

4 İşlem Problemleri, Dört İşlem Problemleri Çözümlü

Sevgili öğrenciler, 4, dört İşlem Matematik Problemleri genellikle, 2. sınıf, 3. sınıf,, 4. sınıf ve 5.sınıf derslerinde görülen bir konudur.

4 İşlem Problemleri ile ilgili sizler için seçtiğimiz karışık çözümlü soruları bu yazımızda paylaşacağız.

1) Bir sayının 3 katı 48 ise sayının kendisi kaçtır?

Cevap: Sayımıza x dersek,

3.x = 48 olur. Buradan da x = 48/3

x= 16 olarak cevabı buluruz.

2) Banu 260 sayfalık kitabının 197 sayfasını okudu. Kalan sayfaları bir haftada bitirmek isteyen Banu günde kaç sayfa okumalıdır?

Cevap: İlk önce okunmayan sayfa sayısını bulalım.

260 – 197 = 63 sayfa okunmamış.

Bir haftada 7 gün olduğuna göre

63 / 7 = 9 olur.

Bu durumda günde 9 sayfa okumalıdır.

3) Babam maaşından 185 lirayı elektrik faturasına, 750 lirayı kiraya, 300 lirayı da markete harcadı. Babam maaşından toplam kaç lira harcamış oldu ?

Cevap: Soruda verilen tüm harcamaları toplamamız gerekiyor.

185 + 750 + 300 = 1235 TL olarak cevabı buluruz.

4) 62 sayısının yarısının 9 katı kaç eder ?

Cevap: 62 sayısının yarısı 62/2 = 31 eder.

31 x 9 = 279 olarak cevabı buluruz.

5) Sınıfımızda 30 öğrenci vardır. Öğretmenimiz her öğrenciye birer deste kalem dağıttı. Öğretmenimiz toplam kaç kalem dağıtmış oldu?

Cevap: 1 adet deste 10 olduğuna göre

30 x 10 = 300 olur.

Demek ki öğrencilere dağıtılan kalem sayısı 300 adettir.

6) Annem ile alışveriş yapmaya gittik. Tanesi 60 liradan 3 tane tişört ve tanesi 150 liradan 2 tane kaban aldık. Bu alışverişte kaç lira harcamış olduk ?

Cevap: Tanesi 60 liradan 3 tane tişört 60 x 3 = 180 TL yapar.

Tanesi 150 liradan 2 tane kaban 150 x 2 = 300 TL yapar.

Toplamda ise 180 + 300 = 480 TL harcama yapmış olduk.

2.Sınıf Matematik Bütün Yarım Çeyrek Soruları

2.Sınıf Matematik Bütün Yarım Çeyrek Soruları, problemleri, ve testleri nin olacağı bu yazımıza hoş geldiniz.

Bu konuda okulda görülen konu Bütün, Yarım ve Çeyreği Öğrenelim Etkinliği dir. Hemen çözümlü  sorularımıza geçelim arkadaşlar.

1) Yarım deste kalemin 8 fazlası kaç kalemdir?

Cevap: Bir deste 10 tanedir. yarım deste ise 10/2 = 5 tanedir.

Bununda 8 fazlası 5 + 8 = 13 eder.

 

2) 60 sayısının yarısının 5 fazlası kaçtır?

Cevap:  60 sayısının yarısı 60/2 = 30 yapar.

30 unda 5 fazlası 30 + 5 = 35 eder.

 

3) 32 sayısının çeyreğinin 9 fazlası kaçtır?

Cevap: Bir sayının çeyreği demek o sayının 4 e bölümü demektir.

O halde 32 sayısının çeyreği 32/4 = 8 dir.

8 in de 9 fazlası 8 + 9 = 17 dir.

 

4) Çeyrek düzine kalem, yarım düzine kalemden kaç tane azdır?

Cevap: Bir düzine 12 adettir.

Çeyrek düzine kalem = 12/4 = 3 eder.

yarım düzine kalem = 12/2 = 6 eder.

O halde 6 – 3 = 3 adet azdır.

 

5) Yarısı 24 olan fındığın tamamı kaç fındıktır?

Cevap: Yarısı 24 ise tamamı 24 x 2 = 48 adettir.