Aritmetik Ortalama ve Açıklık Konu Anlatımı 6.Sınıf Matematik

Sevgili öğrenciler, bugün ki dersimiz de  6. Sınıf konusu olan Aritmetik Ortalama ve Açıklık Konu Anlatımını örneklerle açıklamaya çalışacağız.

Aritmetik Ortalama ve Açıklık Konu Anlatımı 6.Sınıf Matematik

Bu konu ayrıca 7. Sınıf ta da çıkmaktadır. Bu konuyu şimdiden öğrenirseniz ileride işiniz daha kolay olacaktır.

İlk önce Aritmetik Ortalama ile başlayalım.

Bir veri grubundaki sayıların toplamının, sayı adetine bölünmesine Aritmetik Ortalama denir. Aritmetik ortalamanın, aşağıda paylaşacağımız örnekle ne kadar kolay olduğunu göreceksiniz.

Örnek: 5 arkadaşın matematik dersinden almış olduğu notlar sırasıyla 70, 75, 70, 80 ve 85 tir. Bu 5 arkadaşın almış olduğu notların ortalaması kaçtır?

Çözüm: İlk etapta öğrencilerin almış olduğu notları toplayalım.

70 + 75 + 70 + 80 + 85 = 380 puan eder. Toplam 5 kişi olduğuna göre;

380/5 = 76 olarak notların aritmetik ortalamasını bulmuş oluruz.

Şimdi de Açıklık Konusunu inceleyelim.

Bir veri grubunda bulunan en büyük sayı ile en küçük sayı arasındaki farka Açıklık denir. Şimdi bu duruma bir örnek yaparak konuyu açıklayalım.

Örnek:  7, 13, 15, 9, 21, 26 olarak sayılarımızı paylaştık.

Çözüm: Yukarıdaki veri grubunda bulunan en büyük sayı 26, en küçük sayı ise 7‘ dir. Buradaki açıklık değerini bulmak için en büyük sayıdan en küçük sayıyı çıkarmamız gerekiyor.  Yani ;

26 – 7 = 19 olarak bu sorunun açıklık değerini bulmuş oluruz.

6. Sınıf Matematik Ders Kitabı Cevapları

Sevgili Öğrenciler, 6. Sınıftaki Milli Eğitim Bakanlığı (MEB 1, MEB 2) ve Berkay Yayıncılık kitaplarında bulunan tüm matematik sorularının detaylıca anlatılarak çözümlenmiş cevaplarını sitemizde yorumladık.

Sitemizin kategoriler kısmındaki 6. Sınıf Bölümünde tüm soruların cevaplarını bulabilirsiniz.

https://www.matematikogretmenleri.net/category/6-sinif/

Aklınıza takılan bir durum olursa yorum kısmından sorularınızı bizimle paylaşabilirsiniz.

Dikdörtgen şeklindeki bir tarlanın uzun kenarı 580 m, kısa kenarı 410 m’dir.

Soru: Dikdörtgen şeklindeki bir tarlanın uzun kenarı 580 m, kısa kenarı 410 m’dir.
a. Bu tarlanın alanı kaç hektardır?
b. Buğday ekiminin bir hektarı için 150 TL gerekiyorsa tarlanın tamamına buğday ekmek için kaç lira gerekir?

Cevap: a. Bu tarlanın alanı  580×410 = 237800 metre kare yapar.

10000 metre kare 1 hektar olduğuna göre

237800 metre kare de 23,78 hektar yapar.

b. Buğday ekiminin bir hektarı için 150 TL gerekiyorsa

23,78 hektar için 23,78×150 = 3567 TL gereklidir.