Sürat hesaplaması problemleri ile ilgili çözümlü sorular

Matematikte sürat nasıl hesaplanır, sürat formülü nedir, yol, sürat, hız sorularısürat problemleri nasıl çözülür, çözümlü sorular, ilgili problemler, test soruları, konu çalışma problemleri, yazılı – sınav soruları, okula yardımcı,  kpss – ygs – lys soruları ve problemleri ilegili örnek sorular arıyorsanız sizlere biraz soru hazırladık.

 

Hepsini detaylı bir şekilde çözdük, anlattık, detaylı anlatım haline getirdik.

 

Sorular alıntı – kopya değildir. Tarafımızdan yazılmış basit, sade, zor olmayan sorulardır. Herkese kolay gelsin.

 

Öncelikle bazı kuralları hatırlatalım:

YOL = HIZ * ZAMAN dır.  Yol, hız ve zaman ile doğru orantılıdır. Hız ile zaman ise ters orantılıdır.

Soru 1: Saatte 3 km yürüyebilen Ahmet, 15 km okul ve ev arası yolu kaç saatte yürüyebilir ?

Cevap:  Yol = hız * zaman formülünden;  15 km = 3 km * zaman  =>  5 saat bulunur.

 

Soru 2: Saatte 15 metre yol gidebilen bir karınca 90 metre yolu kaç saatte gidebilir?

Cevap:  Yol = hız * zaman dan  90 = 15 * zaman (t) =  t= 6 saat bunulur.

 

Biraz soruları zorlaştıralım 🙂

 

Soru 3: A ve B noktasından birbirlerine doğru hareket eden iki araçtan birinin hızı saatte 56 km diğerinin hızı ise 64 km dir. 3 saat sonra araçlar karşılaştıklarına göre A ve B arası kaç km dir ?

Cevap: Birbirlerine doğru hareket ettikleri için bir saatte katedilen toplam yok ikisinin hızının toplamı kadardır. Yani 56 + 64 = 120 km.

3 saat hareket ettikleri için A ve B arası 120 km * 3 saat = 360 km dir.

 

Soru 4: Aynı noktadan aynı anda harekete başlayan iki bisikletten birinin hızı 26 km diğerinin hızı 19 km dir. Kaç saat sonra aralarındaki fark 63 km olur ?

Cevap: Aynı yöne hareket ettikleri için hızı olan öne geçer ve aralarında fark hızları farkı kadar olur.  Yani bir saatte aralarında oluşan fark  26 – 19 = 7 km olur.

Soruda bizden istenen 63 km farkın kaç saatte oluşacağı. Bir saatte 7km ise 63 km kaç saatte oluşur ? Basit bir orantı soru oldu. 63 / 7 = 9 saatte.

 

Soru 5: 15 sn de 150 metre yol alan bir bisikletin hız kaç m/sn dir?

Cevap:  15 sn 150 metre yok alıyorsa 1 sn de 10 metre yol almış olur.

Saniyedeki hızı 10 metredir.

Dakikadaki hızı 10*60 = 600 metre dir.

Saatteki hızı 10*60*60 = 36.000 metre yada 36 km/saattir.

Metre ve santimetre ile ilgili çözümlü sorular

Öğrencilerimizin uzunluk ölçüleri birimlerini daha iyi anlamaları için metre (m) ve santimetre (cm) birimlerinin birbirlerine çevrilmesini konu alan alıştırma niyetine çözümlü sorular hazırladık.

 

Sorularımızın temelinde büyük birimden küçük birime ya da tersi çevirmeler olacak. Bu konumuzda sadece metre ve santimetre birimlerini kullanacağız. Tüm uzunluk ölçüsü birilerinin kullanıldığı ayrı bir çözümlü sorular konusu daha yayınladık oraya da göz atabilirsiniz.

 

Metre ve santimetre ile ilgili problemler aşağıdaki çözümleri ile birlikte yayınlanmıştır. İyi Çalışmalar.

Soru 1: 1 metre kaç santimetredir?

Cevap:  1 metre = 100 cm dir.

 

Soru 2: Bir karınca dakikada 25 cm yol alabilmekte. Bu karınca 8 dakikada toplam kaç metre yol alır ? 

Çözüm : 8 dk da aldığı yolu bulmak için 8 ile 1 dakikada aldığı yolu çarpmak lazım.

8 * 25 = 200 cm yol alır. Ama bize soruda metre cinsinden sorduğundan 200 cm yi metreye çevireceğiz.

200 cm = 2 metre.

 

Soru 3: Bir parçasının boyu 50 cm olan seramikleri uc uca ekleyerek kendine yol yapan bir usta 10 metre yol yapımı için toplam kaç seramiğe ihtiyaç duyar ?

Cevap : Önce birimleri birbirine çeviriyoruz. 10 metre yolu cm cinsinden bulalım.

10 metre = 1.000 cm eder.  Şimdi 1.000 cm için boyu 50 cm olan seramiklerden kaç taneye ihtiyaç duyulduğunu bulalım.

1.000 / 50 cm  =  20 adet

 

Soru 4: Dakikada 40 cm hızla giden bir oyuncak arabanın şarjı 10 dk da bitmektedir. Tam dolu şarj ile oyuncak araba toplam kaç metre yol gidebilir ? 

Cevap:  10 dk toplam  40 * 10 =  400 cm yol gider.

400 cm = 4 metre eder. Yani 4 m yol gidebilir.

 

Soru 5: Bir çiftçi arazisinin etrafına 50 cm aralıklar ile ağaç dikmektedir. Dikdörtgen şeklindeki arsasının çevresi 24 metredir. Bu çiftçinin kaç adet ağaca ihtiyacı vardır ? 

Çözüm :  24 metre  = 2.400 cm eder. Her 50 cm bir ağaç dikildiği için;

2.400 cm / 50 cm = 48 adet ağaca ihtiyaç vardır.

 

Soru 6: Bir babanın boyu 188 cm dir. Annenin boyu ise 175 cm dir. 2 çocuklarının boyları toplamı ise 137 cm dir. Tüm aile bireylerinin boyları toplamı kaç metredir ?

Cevap: Her aile bireyinin boyları uzunluğunu toplayalım.

188 + 175 + 137 = 500 cm ..  Şimdi bunu metreye çevirelim.

500 cm = 5 metre olur.

 

Soru 7: 50 metre uzunluğundaki sokağa 20 cm uzunluğundaki parke taşı döşeyen bir makine tüm sokağı bitirdiğine kaç adet parke taşı döşemiş olur ?

Cevap :  50 metreyi cm ye çevirelim.

50 metre = 5.000 cm dir.  Her biri 20 cm ise;

5.000 cm / 20 cm = 250 parke taşı gerekli.

Deltoid ile ilgili çözümlü sorular

Deltoid özel dörtgendir. Tabanları ortak iki adet ikizkenar üçgenden oluşur. Deltoid konusunu daha iyi anlamak için biraz çözümlü sorular paylaşacağız size. Yazılı yada sınavlar için çalışma soruları tarzında çözümleri olabildiğince detaylı şekilde anlatılmış basit ve zor sorulardan oluşacak çözümlü sorularımız. 9. sınıfta – 10. sınıfta ve 11. sınıfta zor seviye soruları ile karşılaşabilirsiniz, 6. sınıf, 7. sınıf yada 8.sınıfta ise daha basit düzeydeki sorular ile karşılaşabilirsiniz.

 

Öncelikle bazı formülleri hatırlayalım:

Alan: Köşegenlerin çarpımının yarsına eşittir. Buun esprisi şu şekildedir. normalde üçgenin alanı taban uzunluğu ile yüksekliğinin çarpımının yarısına eşitti. Deltoid deki köşegenlerden biri yüksekliklerin toplamına diğeri de taban uzunluğuna eşittir. Aslında biz deltoidin alanı ile tabanları eşit iki adet ikiz kenar üçgenin alanını buluyoruz.

 

Soru sayısı sürekli artacaktır. Resimleri büyüterek ve üzerini tıklayarak bir sonraki soruya geçebilirsiniz.

3. Sınıf Matematik Hız Problemleri ve Çözümlü Sorular

3. Sınıf öğrencilerimizden gelen yoğun talep üzerine 10 adet hız problemleri ile ilgili çözümlü sorular hazırladık. 5 adeti zor, 5 adeti de basit seviyede. Matematik dersinin basit ve zevkli konularındandır hız problemleri. Hız problemleri konusunu çalışırken online test niyetine, konuyu pekiştirmek amaçlı çalışabileceğiniz sorular aşağıda. Okulda sınavlarda yada yazılıda çıkabilecek tarzda sorular olarak da görebilirsiniz.

 

Ama öncesinde hız problemleri konusu ile alakalı bazı kuralları, formülleri hatırlayalım, konu anlatımı kısa özet geçelim.

Kolay gelsin.

 

– Yol  X  ile gösterilir. Hız  V ile gösterilir. Zaman T ile gösterilir.

– Yolu bulmak için hız ve zaman çarpılır.  X = V*T

– Hızı bulmak için yolu zamana böleriz. V = X / T

– Zamanı bulmak için yolu hıza böleriz. T = X / V

 

Soru 1 : Saatteki ortalama hızı 60 km olan bir otomobil 4 saatte kaç km yol alır ?

Çözüm 1 : Yolu bulmak için hız ve zamanı çarpmamız gerekli.  hız : 60 km, zaman 4 saat. O halde;

60 *4 = 240 km yol alır.

 

Soru 2 : 3 saatte 210 km yol alan bir kamyon 2 saatte kaç km yol alır ? 

Çözüm : Soruyu çözebilmek için ilk öncelikle kamyonun hızı kaç km sorusuna cevap bulmamız gerekli. hızı bulmak için Alınan yolu zaman bölüyorduk.

Alınan yol : 210 km   – Zaman : 3 saat  O halde ;

Hız = 210 / 3 = 70 km dir aracın hız.

Şimdi sorunun ikinci kısmına gelelim. 2 saatte alınan yolu soruyor.

Yol = Hız * Zaman  => 70 * 2 = 140 km.

 

Soru 3: Saatteki ortalama hızı 48 km olan bir traktör 5 saatte kaç km yol gider ?

Çözüm: Hız problemlerinde yolun formülü hız * zaman.

Hız : 48 km  –  Zaman = 5 saat  –  Yol = ?

Yol =   48 * 5 = 240 km.

 

Soru 4: Ahmet’in evi ile okulu arası 1.500 metredir. Ahmet bu yolu 10 dk da gittiğine göre Ahmet’in hızı kaç metre/saniye dir ?

Çözüm : Hız = Yol / Zaman dı.

Yol = 1.500 metre  – Zaman = 10 dk. – Hız = ?

Hız = 1.500 / 10 =  150 metre / dakika.

 

Soru 5 : Murat okula bisiklet ile gidip gelmektedir. Her gün okula gidip gelmek için 20 dk. bisiklet kullanmakta. bisikletin hızı ise 200 mt/dk dır. Murat’ın evi ile okulu arası kaç metredir ? 

Çözüm : Yol = Hız * Zaman

Hız = 200  –  Zaman = 20 dk  – Yol = ?

Yol = 200 * 20 = 4000 metre. Bitti mi ? Hayır. Çünkü bu bulduğumuz gidiş ve gelişte aldığı yol miktarı. Okul ile ev arasındaki uzaklık bunun yarısı kadardır yani 2000 metre.

 

Soru 6: Bir otomobil gideceği yere 80 km hızla 5 saatte gitmektedir. Aynı yolu geri dönerken 4 saatte alması için hızını ne kadar artırmalı ? 

Çözüm : Öncelikle otomobilin gittiği yolu bulalım. Yol = Hız * Zaman

Hız = 80 km  – Zaman = 5 saat – Yol =  ?

Hız = 80 * 5 = 400 km.

Şimdi bu yolu 4 saatte alabilmesi olması gereken hızı bulalım.

400 / 4 = 100 km olmalı hızı. Yani 80 km den 100 km artırmalı hızını.

 

Soru 7 : 4 km uzunluğundaki bir pistte koşan atlet dakikada 200 metre koşabilmektedir. Bu atlet yarışı kaç dakikada bitirir ?

Çözüm : Soruda verilen birimler birbirinden farklıdır. Öncelikle buna dikkat etmek gerek ve birimleri birbirine çevirmek gerekli. Atletin hızı metre cinsinden verildiği için pistin uzunluğunu da metre cinsine çevirmek gerek.

4 km = 4.000 metre

Zaman = Yol / Hız

Zaman = 4.000 / 200  = 20 dakikada koşar.

 

Soru 8 : İstanbul – Ankara arası tren ile 500 km dir.  Saat 16.00 da Ankara’dan kalkan tren ortalama 100 km hızlar gidersen İstanbul’a saat kaçta varır ?

Çözüm : Zaman = Yol / Zaman

Zaman = 500 / 100   = 5 saat.

16.00 da hareket ettiğine göre 5 saat sonra saat 21.00 olur.

 

Soru 9 : A ve B şehirleri arası 600 km dir. A şehrinden 90 km hızla, B şehrinden 60 km hızla birbirlerine doğru hareket eden iki araç kaç saat sonra karşılaşırlar ?

Çözüm : Birbirlerine doğru geldikleri için saatte alınan yol ikisinin hızları toplamı kadardır. Yani ;

90 km + 60 km = 150 km.

Zaman = Yol / Hız

Zaman = 600 km / 150 km = 4 saat sonra karşılaşırlar.

 

Soru 10 :  Aynı yerden birbirlerine zıt yönde hareket eden iki araçtan birinin hızı 45 km, diğerinin hızı 65 km dir. 5 saat sonra aralarında uzaklık kaç km olur ?

Çözüm : Zıt yönde gittikleri için aralarındaki mesafe bir saatte ikisinin hızı kadar açılır. Yani;

45 + 65 = 110 km  (saatteki aralarındaki mesafe)

5 saat için aralarındaki mesafe = 110 km * 5 = 550 km