4.Sınıf Matematik Sıvıları Ölçme Konu Anlatımı

4.Sınıf Matematik Sıvıları Ölçme Konu Anlatımı dersine hoş geldiniz sevgili öğrenciler. Konu anlatımını pdf formatında da inceleyebilirsiniz.

İşleyeceğimiz konu başlıkları ise şöyle; Litre ve Mililitre, Litre ve Mililitreyi Kullanma, Sıvı Ölçmede Tahmin Etme, Problem Çözme ve Kurma olacaktır.

Litre ve Mililitre

Günlük hayatta miktarı az olan sıvıları ölçmek için mililitre birimini kullanırız.
İçtiğimiz su, meyve suyu, süt gibi içecekler 1 litreden az ise mililitre birimi ile ölçülür.
Hasta olduğumuzda doktor önerisi ile verilen şuruplar, mililitre birimiyle belirlenir.

Zeytinyağı, sirke gibi sıvılar da litre ve mililitre birimleri ile ölçülür.

Bazı meslek grupları, küçük miktarda sıvılarla uğraştığından ölçü birimi olarak mililitreyi kullanır. Örneğin sağlık alanında ilaçlarda ve kozmetik alanında parfümlerde mililitre birimi kullanılır.

*** Mililitre kısaca mL ile gösterilir.

Örneğin; Öğretmenimiz, sınıf pikniğinde 200 mL’lik 25 tane portakal suyu dağıttı. Öğretmenimizin kaç L portakal suyu dağıttığını hesaplayalım.

25 x 200 = 5000 mL portakal suyu
5000 ml = 5 L

Örneğin; Serap günde 450 mL, Yalçın 550 mL süt içiyor. 2 L sütü kaç günde bitireceklerini hesaplayalım.

450 + 550 = 1000 mL
2 L = 2000 mL
2000 ÷ 1000 = 2 günde bitirirler.

Litre ve Mililitreyi Kullanma

Örnekler; Bir su bardağı 200 mL su aldığına göre 12 bardak su kaç L kaç mL’dir?

Cevap: 12 bardağın aldığı su miktarı;

12×200 = 2400 mL yapar.

2400 ml = 2,4 L yapar.

 

Örnek: Bir bebek her gece 180 mL süt içmektedir. Bir haftada bu bebek kaç L, kaç mL süt içer?

Cevap: Bir hafta 7 gün olduğuna ve her bir gün için 180 mL süt içildiğine göre

1 hafta içerisinde;

7×180 = 1260 mL süt yapar.

1260 mL = 1,26 L süt yapar.

 

Örnek: Bir bardak portakal suyu 250 mL’dir. 9 bardak portakal suyu kaç L, kaç mL’dir?

Cevap: Bir bardak portakal suyu 250 mL ise, 9 bardak portakal suyu

9×250 = 2250 mL yapar.

2250 mL = 2,25 L yapar.

 

Sıvı Ölçmede Tahmin Etme

Litre (L) ve mililitre (mL) dereceli ölçme kapları ile ölçülür.
Sıvı ölçümleri ile ilgili tahminlerimizi dereceli ölçme kapları ile ölçerek kontrol edebiliriz

Şİmdi de örnekler yapalım.

Soru: Babaannem, 3 litrelik erik hoşafını 500 mililitrelik şişelere koymuştur. Babaannem, hoşaflar için kaç tane şişe kullanmıştır?

Cevap: 3 litre = 3000 mL yapar.

Erik hoşafını 500 mililitrelik şişelere koyduğuna göre

Toplam da 3000;500 = 6 adet şişe kullanılmıştır.

 

Soru: 1 kâse sütlaç yapmak için 125 mL süt kullanılıyor. 14 kâse sütlaç yapmak için kaç L, kaç mL süt kullanılır?

Cevap: 1 kâse sütlaç yapmak için 125 mL süt kullanılıyorsa,

14 kâse sütlaç yapmak için 14×125 = 1750 mL süt kullanılır.

1750 mL = 1,75 L süt eder.

Aşağıdaki yazımızdan da bu konu ile iligli çözümlü örnek soruları inceleyebilirsiniz.

https://www.matematikogretmenleri.net/4-sinif-matematik-sivilari-olcme-problemleri/

Tartma Konu Anlatımı

Tartma Konu Anlatımı 4. Sınıf ve 3. Sınıf Matematik derslerine ait dersimize hoş geldiniz sevgili öğrenciler.

Konu anlatımızda işleyeceğimiz ana başlıklar; Kilogram ve Gram, Kütle Ölçme, Ton ve Miligramın Kullanım Yerleri, Kütle Ölçü Birimleri Arasındaki İlişki, Problem Çözme ve Kurma

Kilogram ve Gram

500 grama yarım kilogram denir.
1 kilogramın içinde 2 tane yarım kilogram (500 gram) vardır.

250 grama çeyrek kilogram denir.
Yarım kilogramın içinde 2 tane çeyrek kilogram (250 gram) vardır.

1 kilogramın içinde 4 tane çeyrek kilogram (250 g) vardır.

1 kilogramın içinde 1 tane yarım kilogram (500 g) ve
2 tane çeyrek kilogram (250 g) vardır.

Kilogram, gramın 1000 katıdır. 1 kg = 1000 g

Kütle Ölçme

Bir lokanta sahibi, pazardan 15 kg 250 g domates ile 20 kg 350 g patates aldı. Lokanta sahibinin aldıklarının toplam kütlesini bulalım.

15 kg 250 g + 20 kg 350 g =
Önce kilogram ile kilogramlar toplanır. 15 kg + 20 kg = 35 kg
Sonra gramlar ile gramlar toplanır. 250 g + 350 g = 600 g
Aldıklarının toplam kütlesi = 35 kg 600 g

Ton ve Miligramın Kullanım Yerleri

Ton kısaca t ile gösterilir.

Miligram kısaca mg ile gösterilir.

1 Ton = 1000 kilogram
1 t = 1000 kg

Örnek; Tonu kilograma çevirirken 1000 ile çarparız.
7 t = 7000 kg (7 x 1000 = 7000)
13 t = 13 000 kg (13 x 1000 = 13 000)
1 t 250 kg = 1000 kg (1 x 1000) + 250 kg = 1250 kg

1 kilogram = 1000 gram
1 kg = 1000 g

Örnek; Kilogramı grama çevirirken 1000 ile çarparız.
8 kg = 8000 g (8 x 1000 = 8000)
15 kg = 15 000 g (15 x 1000 = 15 000)
2 kg 30 g = 2000 g (2 x 1000 = 2000) + 30 g = 2030 g

1 gram = 1000 miligram
1 g = 1000 mg

Örnek; Gramı miligrama çevirirken 1000 ile çarparız.
6 g = 6000 mg (6 x 1000 = 6000)
45 g = 45 000 mg (45 x 1000 = 45 000)
3 g 620 mg = 3000 mg (3 x 1000 = 3000) + 620 mg = 3620 mg

 

Şimdide bu konu ile ilgili çözümlü örnek sorular çözelim arkadaşlar.

 

Soru: Kütlesi 75 kg olan bir halterci, kütlesinin 2 katını 3 defa kaldırmıştır. Bu sporcunun toplam kaldırdığı kütle kaç kg’dır?

Cevap: Kütlesinin 2 aktını bulalım ilk önce

2×75 = 150 kg yapar.

Bunuda 3 defa kaldırdığına göre

Toplamda 3×150 = 450 kg kaldırmıştır.

 

Soru: Bir kamyon, 30 t kumun önce 12 t 250 kg’ını, sonra 13 t 600 kg’ını taşımıştır. Geriye taşınacak kaç kg kum kalmıştır?

Cevap: Toplam taşınan kum miktarını bulalım ilk önce

12 t 250 kg + 13 t 600 kg = 25 t 850 kg yapar.

Geriye ise 30 t  – 25 t 850 kg = 4 t 150 kg olur.

 

Soru: Hüseyin, her biri çeyrek kilogram olan kuru üzüm paketlerinden 8 tane almıştır. Yanına da yarım kilogramlık 6 paket leblebi almıştır. Buna göre Hüseyin’in kaç kilogram çerez aldığını bulunuz.

Cevap: her biri çeyrek kilogram olan kuru üzüm paketlerinden 8 tanesi

1/4×8 = 2 kg yapar.

yarım kilogramlık 6 paket leblebi ise 1/2×6 = 3 kg yapar.

Toplamda ise 2 + 3 = 5 kg olur

 

Soru: Karpuzların her biri 12 kg, kavun ise 8 kg’dır. Kavun ve karpuzların toplam kütlesi kaç kg’dır?

Cevap: Toplam kütleleri

12 + 8 = 20 kg yapar.

 

Soru: Pazarcı Furkan amca; 3 kg domates, 5 kg soğan, 2 kg havuç, 250 g kuru biber, 500 g sarımsak sattı. Furkan amcanın sattıklarının kütlesi kaç g’dır?

Cevap: Hepsini toplarsak arkadaşlar

3 kg + 5 kg + 2 kg + 250 g + 500 g = 10 kg 750 g olur.

Soru: Pazarcı Furkan amca; 10 gün boyunca her gün 15 kg salatalık, 25 kg patates, 20 kg soğan, 10 kg limon, 15 kg lahana, 15 kg kırmızı biber satmıştır. Furkan amcanın sattıklarının kütlesi kaç tondur?

Cevap: Toplam kg miktarını bulup 10 gün ile çarpalım arkadaşlar

15 kg + 25 kg + 20 kg + 10 kg + 15 kg + 15 kg = 100 kg olur.

100×10 = 1000 kg satış olmuştur 10 gün boyunca

1000 kg = 1 ton miktarına eşittir.

 

Soru: Bir laboratuvarda çalışan 30 bilim insanı, 15 gramlık kimyasal bir maddeyi paylaşarak deneyler yapacaklardır. Buna göre her bir bilim insanının araştırması için payına düşen kimyasal maddenin kütlesi kaç miligramdır?

Cevap: Her bir bilim insanına 15/30 = 0,5 gr düşer arkadaşlar.

1 gr (gram) 1000 mg (miligram) olduğuna göre

0,5 gr = 500 mg yapar.

 

Soru: Görselden ve aşağıda verilen bilgilerden yararlanarak bir problem kurunuz ve çözünüz.

Balıkçı Dursun Reis – 2 ton hamsi – 300 kg palamut

Cevap: İlk önce sorumuzu oluşturalım arkadaşlar

Balıkçı Dursun Reis bugün ki satışında 2 ton hamsi ile 300 kg palamut satışı yapmıştır. Toplamda satılan balık miktarı kaç kg dır?

Şİmdi de sorumuzu çözelim.

2 ton = 2000 kg yapar. O halde

2000 + 300 = 2300 kg balık satışı yapılmıştır.

Alan Ölçme Konu Anlatımı 4. Sınıf

Alan Ölçme Konu Anlatımı dersi bazı ders kitaplarında alan hesaplama konu anlatımı olarakta geçmektedir. Genellikle de 3. sınıf, 4. sınıf ve 5. sınıf Matematik derslerinde işlenen kolay bir konudur.

Konu anlatımını biz çözümlü örnek sorular ile destekleyerek yapacağız. Dilerseniz hemen geçelim konu anlatımına

İşleyeceğimiz başlıklar Düzlemsel Şekillerin Alanı  ile Kare ve Dikdörtgenin Alanı  olacaktır.

Düzlemsel Şekillerin Alanı

Not: Standart olmayan alan ölçme birimlerine kare ve dikdörtgen kâğıt parçalarını, kareli defterdeki birim kareleri, defteri, kitabı örnek olarak verebiliriz.

Örneğin; Aşağıdaki şeklin alanının kaç birim kare olduğunu hesaplayalım.

Cevap:  Şekilde tam karelerin sayısı 8 tanedir.
Yarım karelerin sayısı 4 tanedir.
2 yarım kare bir tam karedir.

Öyleyse 4 yarım kare 2 tam kare eder.
( 4 ÷ 2 = 2 )
Şeklin alanı 8 + 2 = 10 birim karedir.

Kare ve Dikdörtgenin Alanı

Örneğin; Aşağıda verilen karenin içindeki her birim kare farklı bir renge boyanmıştır. Kaç farklı renk kullanıldığını bulalım. Bulduğumuz renk sayısı ile şeklin kapladığı alan arasındaki ilişkiyi inceleyelim.

Cevap: Şekilde her satırda 4 tane birim kare vardır.
Toplam 4 satır olduğuna göre 4 + 4 + 4 + 4 = 16 birim kare vardır.

Şekildeki karenin bir kenarı 4 birimdir.
Karenin alanını bulmak için iki kenarı çarpılır.
Karenin alanı: 4 x 4 = 16 birim karedir.

Karede 16 farklı renk kullanılmıştır.
Karenin alanı ile karede kulllanılan renk sayısı eşittir.

Örneğin; Aşağıda verilen dikdörtgenin içindeki her birim kare farklı bir renge boyanmıştır. Kaç farklı rengin kullanıldığını bulalım. Bulduğumuz renk sayısı ile şeklin kapladığı alan arasındaki ilişkiyi inceleyelim.

Cevap: Şekilde her satırda 3 tane birim kare vardır.
Toplam 4 satır olduğuna göre 3 + 3 + 3 + 3 = 12 birim kare vardır.

Şekildeki her sütunda 4 birim kare vardır.
Toplam 3 sütun olduğuna göre 4 + 4 + 4 = 12 birim kare vardır.

Şekildeki dikdörtgenin kısa kenar uzunluğu 3 birim,
uzun kenar uzunluğu 4 birimdir.
Dikdörtgenin alanını bulmak için iki kenarı çarpılır.
Dikdörtgenin alanı: 3 x 4 = 12 birim karedir.

Dikdörtgende 12 farklı renk kullanılmıştır.
Dikdörtgenin alanı ile karede kulllanılan renk sayısı eşittir.

Şimdi de bi kaçtane çözümlü örnek sorular yapalım.

Soru:  Aşağıdaki dikdörtgen birbirine eş karelere ayrılmıştır. Boyalı bölgenin alanı 11 birim karedir. Boyalı olmayan bölgenin alanının kaç birim kare olduğunu bulunuz.

Cevap: Arkadaşlar, dikkat ederseniz kırmızı renk ile boyanmış alanda 11 adet kare bulunmaktadır. Bu boyalı alan 11 birim kare olanduğuna göre, her bir kare de 1 birim kare ye denk geliyor demek ki.

Boyalı olmayan kareli alanları sayarsak toplam 31 adet kare alan vardır.

O halde boyalı olmayan alanda 31 birim kare yapar.

 

Soru: Aşağıdaki şekilde BCDK karesinin alanı 4 birim karedir. JKLM karesinin alanı 16 birim karedir. Buna göre ABKJ dikdörtgeninin alanını hesaplayınız.

Cevap: BCDK karesinin alanı 4 birim kare olduğuna göre br kenarının uzunluğu 2 br dir.

JKLM karesinin alanı 16 birim kare olduğuna göre bir kenarının uzunluğu 4 br dir.

O halde ABKJ dikdörtgeninin alanını 2×4 = 8 birim karedir.

 

Soru: Bir dikdörtgenin uzun kenarı 12 cm, kısa kenarı 4 cm’dir. Bir kenarı 7 cm olan karenin alanı ile bu dikdörtgenin alanının farkını bulunuz.

Cevap: Dikdörtgenin alanı 12×4 = 48 cm karedir.

Karenin alanı ise 7×7 = 49 cm karedir.

Karenin alanı ile bu dikdörtgenin alanının farkı ise 49 – 48 = 1 cm karedir.

 

Soru: Aşağıdaki karenin ve dikdörtgenin alanları toplamı kaçtır?

Cevap: Dikdörtgenin alanı 8×3 = 24 m karedir.

Karenin alanı ise 4×4 = 16 m karedir.

Karenin ve dikdörtgenin alanları toplamı 24 + 16 = 40 m karedir.

Zaman Ölçme Konu Anlatımı 4.sınıf

Zamanı (saat, dakika, saniye, yıl, ay gün) Ölçme Konu Anlatımı 4.sınıf Matematik dersinde ilenen bir konu olup zaman ölçü birimleri ile ilgili konu anlatımını örnek sorular ile birlikte yayınlayacağız.

Zaman Ölçü Birimleri Arasındaki İlişki

Önemli Notlar;

  • 1 saat 60 dakikadır
  • 1 dakika 60 saniyedir

Aşağıda verilen örnekleri inceleyip anlamaya çalışalım.

2 saat = …… dakika
1 saat 60 dakikaya eşittir.
2 x 60 = 120 dakikadır.
2 saat = 120 dakikaya eşittir.

3 dakika = …… saniye
1 dakika 60 saniyeye eşittir.
3 x 60 = 180 saniyedir.
3 dakika = 180 saniyeye eşittir.

ÖNEMLİ NOT: 1 yıl, 365 gün 6 saatten oluşmaktadır. 1 yılda 12 ay vardır.

Örnekler;

2 yıl = …… ay
1 yılda 12 ay vardır.
2 x 12 = 24 aydır.

4 yıl = …… ay
4 x 12 = 48 aya eşittir.

3 ay = ….. gün
1 ayda 30 gün vardır.
3 x 30 = 90 güne eşittir.

6 ay = ….. hafta
1 ayda 4 hafta vardır.
6 x 4 = 24 haftaya eşittir.

11 hafta = ….. gün
1 haftada 7 gün vardır.
11 x 7 = 77 güne eşittir.

2 yıl = ….. hafta
1 yılda 52 hafta vardır.
2 x 52 = 104 haftaya eşittir.

Örnek; Samet 19.08.2010 tarihinde dünyaya gelmiştir. Samet 29.12.2018’de kaç yaşında olacaktır?

Çözüm;

Çözümlü Örnek Sorular

Soru: Meltem, her gün 45 dakika tempolu yürüyüş yapmaktadır. Meltem 1 hafta sonunda kaç dakika yürümüş olur?

Cevap: 1 hafta içerisinde 7 gün olduğuna göre

Meltem’ in toplam yürüyüşü 45×7 = 315 dakika yapar.

 

Soru: Aynı alana bırakılan tavşan ve kaplumbağanın hedefe varış süreleri belirlenmiştir. Tavşan hedefe 2 saat 16 dakikada, kaplumbağa ise 216 dakikada varmıştır. Buna göre tavşan ve kaplumbağanın hedefe varış sürelerini karşılaştırarak aradaki farkı bulunuz.

Cevap: 2 saat 16 dakikanın ne kadar dakika yaptığını bulalım arkadaşlar.

2 saat = 2×60= 120 dakika yapar.

120 + 16 = 136 dakika Tavşan’nın varış süresidir.

Kaplumbağanın varış süresi de 216 dakika olduğuna göre

216 – 136 = 80 dakika yapar. Demek ki tavşan, kaplumbağadan 80 dakika daha önce varmış olur.

 

Soru: Bir insan, bir dakikada ortalama 17 kez nefes almaktadır. 180 saniyede alınacak ortalama nefes sayısını bulunuz.

Cevap: 180 dakika, 180/60 = 3 dakika yapar.

bir dakikada ortalama 17 kez nefes aldığına göre

3 dakika da 3×17 = 51 kez nefes alınır.

 

Soru: Yağız’ın annesi 23.10.1976 tarihinde doğmuştur. Yağız ise 15.05.2008 tarihinde dünyaya gelmiştir. Yağız doğduğunda annesi kaç yaşındadır?

Cevap: Verilen iki zamanı birbirinden çakartmamız gerekiyor arkadaşlar.

15.05.2008 – 23.10.1976

İlk önce gün sayısını çıkartalım. 15 – 23 olur 15 ten 23 ıkmadığı iiçn ay kısmından 30 gün alıp 15 e ekliyoruz. O halde 45 – 23 = 22 olur.

şimdi de ay kısmını çıkartalım. gün çıkarımda 05 ten 1 ay almıştık o hald e04 kaldı Yani 04 – 10  olur. Buradan da yıl kısmında bir yıl almamız gerekiyor. Yani 04 e 12 eklememiz gerekiyor.

16 – 10 = 6 olur.

Şİmdi de yıl kısmını çıkartalım  ay çıkarımında 2008 den 1 yıl almıştık.

O halde 2007 – 1976 = 31 olur.

Bu durumda annesi 31 yaş 6 ay 22 gün yaşındadır.

 

Soru: Bir kurbağa, ileriye doğru 2 m zıplamaktadır. Bir zıplayışını 5 saniyede tamamladığına göre 3 dakika sonunda kaç metre ilerlemiş olur?

Cevap: 3 dakika içerisinde 180 saniye vardır arkadaşlar.

Bunu da 5 e bölersek zıplama sayısını buluruz.

180/5 = 36 kere zıplamıştır.

Her zıplaması da 2 m olduğuna göre toplam ilerlediği yol

36×2 = 72 m olur.

 

Soru: 97 saat kaç gün ,kaç saattir?

Cevap: 1 gün 24 saat olduğuna göre, 97 saat için de kaç tane 24 var onu bulalım.

97/24 = 4 olur ve kalan da 1 olur.

O halde cevabımız 4 gün 1 saattir.

 

Soru: Ayın 5’ i Pazartesi günü ise 15’ i hangi gündür?

Cevap: 1 hafta içerisinde 7 gün olduğuna göre

5 + 7 = 12 gün de Pazartesi olur.

13. gün salı, 14. gün çarşamba ve 15. günde perşembe olur.

 

Soru:  20 dakika kaç saniyedir?

Cevap: 1 dakika 60 saniye olduğuna göre

20 dakika da 20 x 60 = 1200 saniyedir.

Aşağıdaki yazımızdan da zaman ölme ile ilgili çözümlü örnek sorularımızı inceleyebilirsiniz arkadaşlar.

https://www.matematikogretmenleri.net/4-sinif-matematik-saat-dakika-saniye-problemleri/