f : R {3}+ R – {4}, x.f(x) – 2 = 3.f(x) + 4x olduğuna göre f-1 (x) i bulunuz.

Soru: f : R {3}+ R – {4}, x.f(x) – 2 = 3.f(x) + 4x olduğuna göre f üssü -1 (x) i bulunuz.

Cevap: önce f(x) değerini bulup sonrasında bulduğumuz ifadenin tersini alırsak cevabı bulmuş oluruz.

x.f(x) – 2 =  + 4x

x.f(x) – 3.f(x) = 4x +2

f(x).(x-3) =4x-2

f(x) = (4x-2) / (x-3) olur. Bunun da tersini alırsak

f^-1(x) = (3x+2) / (x-4) olarak cevabı buluruz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.