f : R R ve g : R R olmak üzere (f-1 og) (x) = 2x + 7 ve g(x) = x + 3 olduğuna göre f(5) değerini bulunuz.

Soru: f : R R ve g : R R olmak üzere (f üssü -1 og) (x) = 2x + 7 ve g(x) = x + 3
olduğuna göre f(5) değerini bulunuz.

Cevap: f ^-1(g(x)) = 2x + 7  olur ve g(x) i yerine yazarsak

 f ^-1(x + 3) = 2x + 7

 f(2x + 7) = x + 3

soruda f(5) değerini sormuşlar. o zaman 2x+7=5

buradan da x= -1 olarak bulunur. x yerine -1 yazarsak

 f(2x + 7) = x + 3

 f(2.-1 + 7) = -1 + 3

f(5) = 2 olarak bulunur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.