Kesir Problemleri ve Çözümleri 2. Sınıf Matematik

2. Sınıf Kesir Problemleri ve Çözümlerinin olacağı bu yazımızda kesirlerle ilgili cevaplı sorula rpaylaşacağız. Dilerseniz hemen etkinliğe başlayalım.

Soru 1) Kardeşimin boyu şuan da 35 cm dir. 3 ay sonra boyunun  3/7 ‘si kadar uzadı. Kardeşimin boyu uzadıktan sonra kaç cm olmuştur?

Cevap: 35 cm in 3/7 si kaç yapar onu bulalım önce

35/7 = 5 olur.

5 x 3 = 15 cm yapar.

Bunu da başlangıç boyu ile toplarsak

Kardeşimin 3 ay sonraki boyu 35 + 15 = 50 cm olur.

 

Soru 2) Bir yumurtası, 100 adet yumurtanın  3/20 ‘sini sattı. Bu durumda kaç yumurta satmıştır?

Cevap:  100/20 = 5 olur.

5 x 3 = 15 adet yumurta satılmıştır.

 

Soru 3) 24 litre sütün 3/8 ’i satıldı. Geriye kaç litre süt kalmıştır?

Cevap: İlk önce satılan süt  miktarını bulalım.

24/8 = 3

3 x 3 = 9 litre süt satılmıştır.

Geriye ise 24 – 9 = 15 litre süt kalmıştır.

 

Soru 4) 64 sayfalık kitabın  5/8 ‘ini okudum. Okumadığım kaç sayfa kaldı?

Cevap: İlk önce okunan kitap sayfa sayısını bulalım.

64/8 = 8 yapar.

8 x 5 = 40 sayfa kitap okumuşum.

Okumadığım sayfa sayısı ise 64 – 40 = 24 sayfadır.

 

Soru 5) 36 adet cevizin 2/9‘ u kaç ceviz eder?

Cevap: 36/9 = 4 yapar.

4 x 2 = 8 adet ceviz olarak yanıtı buluruz.

 

Soru 6) Ahmet, Mustafa ve Mehmet 8 dilimli bir pizzayı hep beraber yiyorlar.Ahmet pizzanın 1/4‘ünü, Mustafa 1/8 ‘ini. Mehmet te  5/8 ‘ ini yemiştir. Pizzayı en fazla yine kişi kimdir?

Cevap: Soruda verilen kesirli ifadelerin paydalarını ortak bir sayıda eşitleyelim. Sonra da pay kısmı büyük olan, daha fazla pizza yemiştir.

1/4 , 1/8, 5/8 değerlerinin payda kısımları 8 de eşitlenir. O halde 1/4 kesrini 2 ile genişletirsek kesirlerimizin son hali

2/8, 1/8, 5/8 olur.

Bu kesirli ifadeler de pay kısmı en yüksek olan 5/8 dir. 5/8 olan kişi Mehmet olduğuna göre en fazla pizzayı Mehmet yemiştir.

 

Soru 7) Ayşe ,marketteki 42 elmanın 3/7 ‘sini aldı.Ayşe kaç elma almıştır?

Cevap: 42/7 = 6 yapar.

6 x 3 = 18 adet elma almıştır Ayşe

 

Soru 8)  60 sayfalık çizgi roman kitabının 2/5 ‘ini okudum.Bu durumda toplam kaç sayfa kitap okumuşumdur.

Cevap: Toplam sayfa sayısını 5 e bölüp 2 ile çarparsak cevabı bulmuş oluruz.

60/5 = 12 olur.

12 x 2 = 24 sayfa kitap okumuşum.

 

Soru 9) Bir poğaçanın fiyatı 50 kuruş’ tur. Bir ekmeğin fiyatı poğaçanın fiyatının  1/5 ‘inin 10 katına eşittir. Ekmeğin fiyatı ne kadardır?

Cevap: Poğaçanın fiyatının 1/5 i;

50/5 = 10 kuruş yapar.

10 kuruşun da 10 katı 10 x 10 = 100 kuruşu yapar.

Bu durum da ekmeğin fiyatı 100 kuruştur.

 

Soru 10) Hasan 36 lirasının  5/6 ‘ sını oyuncak almak için ayırdı. Sonra kalan parasının yarısını annesine verdi. Hasan’ın kaç lirası kaldı?

Cevap: 36 liranın 5/6 sını bulalım

36/6 = 6 olur.

6 x 5 = 30 lira olarak buluruz.

Geriye 36 – 30 = 6 lira kalmıştır.

kalan paranın yarısını da annesine verdiğine göre

Geriye 6/2 = 3 lira parası kalmıştır.

Dilerseniz aşağıdaki yazımızdan da 3. sınıf kesir problemlerini inceleyebilirsiniz

https://www.matematikogretmenleri.net/3-sinif-kesirlerle-ilgili-problemler-ve-cozumleri/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.