Kesirlerle Toplama ve Çıkarma İşlemleri Problemleri 6. Sınıf Matematik

Kesirlerle Toplama ve Çıkarma İşlemleri Problemleri , çözümlü soruları ve konu anlatımının olacağı bu yazımızda 6. Sınıf Matematik dersinde işlenen soruların çözümlerini yapacağız.

Dilerseniz hemen örnek sorularımıza geçelim arkadaşlar. Bu çözümlü sorular ile de konuyu tam anlamıyla anlayacaksınız arkadaşlar.

 

Soru: Sırma, Ayşe ve Fatma tülbentlerinin kenarına eşit uzunlukta oya örüyorlar. Sırma, oyanın 3/4 ’ünü, Ayşe 1/2 ’ini ve Fatma 2/5 ’sini ördüğüne göre kimin oyasının çoğunu ördüğünü bulunuz.

Cevap:Verilen paydaları birbirleri ile eşitleyip pay değeri büyük olanı bulmamız gerekiyor.

PPayda değerleri en yakın olarak 20 sayısında eşitlenirler

O halde kesirleri sırasıyla 5, 10, 4 ile genişletirsek yeni değerlerimiz

15/20, 10/20, 8/20 olur.

Burada payı en büyük olan 15/20 olduğuna göre

Sırma oyasının çoğunu örmüş olur.

 

Soru: Bir litre ayranın Ahmet 1/8 ’ini, Serap 1/4 ’ünü ve Cengiz 5/8 ’ini içiyor. En çok kimin ayran içtiğini bulunuz.

Cevap: Verilen paydaları birbirleri ile eşitleyip pay değeri büyük olanı bulmamız gerekiyor.

Payda değerleri en yakın olarak 8 sayısında eşitlenirler.

O halde kesirleri sırasıyla 1, 2, 1 ile genişletirsek yeni değerlerimiz

1/8, 2/8, 5/8 olur.

Bu durumda 5/8 ile en çok ayranı Cengiz içmiştir.

 

Soru: Aşağıdaki kesirlerden hangisi 2 ile 3 arasında değildir?

A) 11/5 B) 23/8 C) 11/4 D) 6/3

Cevap: Şıklarda verilenlere göre sadece  D seçeneği 2 ile 3 arasında değildir.

Çünkü D seçeneğinde sonuç 2 dir.

 

Soru: Engin harçlığının 1/8 ’i ile kalem, 2/4 ’si ile defter almıştır. Engin’in harçlığının kaçta kaçı kalmıştır?

Cevap: soruda verilen kesirli ifadelerin paydalarını 8 de eşitleyelim.

Yeni kesirli değerlerimi 1/8 ile 4/8 olur.

Bu iki kesri toplarsak 1/8 + 4/8 = 5/8 i ile kalem ve defter almış olur.

O halde geriye 1 – 5/8 = 3/8 kalmıştır.

 

Soru: Bir şantiyede 100 kg çimentonun 3/5 ’ü kullanılıyor. Şantiyede kaç kg çimento kullanıldığını bulunuz.

Cevap: 100 kg mı 5 e bölüp 3 ile çarpmamız gerekiyor.

100/5=20 olur.

20×3=60 kg olur. Demek ki 60 kg mı kullanılmış.

Geriye ise 100 – 60 = 40 kg çimento kalmıştır.

 

Soru: Alican, 50 bilyesinin 17/25 ’sini arkadaşlarına veriyor. Alican, arkadaşlarına kaç bilye vermiştir?

Cevap: 50 sayısını 25 e bölüp çıkan sonucu 17 ile çarpmamız gerekiyor.

50/25 = 2 olur.

2×17= 24 bilye vermiştir arkadaşlarına.

 

Soru:  Bir otobüs şoförü saatte 120 km hızla gidiyor. Bu otobüs şoförü aynı hızla 5/6 saatte kaç km yol alır?

Cevap: Hız miktarını 6 ya bölüp çıkan sonucu 5 ile çarpmamız gerekiyor.

120/6=20 yapar.

20×5=100 km olarak yapmış olduğu yolu buluruz.

 

Soru: Bir aşçı, su böreği yaparken bir teneke yağın 2/5 ’sinin 3/7 ’ünü kullanıyor. Buna göre aşçı, su böreğine bir teneke yağın kaçta kaçını kullanmıştır?

Cevap: verilen paydaları 35 te eşitleyip soruyu kolayca çözmleyelim arkadaşalr.

kesirleri sırasıyla 7 ve 5 ile genişletirsek

14/35 ile 15/35 olur.

Toplamda ise 14/35 + 15/35 = 29/35 yapar.

 

Soru: Hangi sayının 2/3 ’sinin 1/2’i 12’dir?

Cevap: Sayımıza a diyelim arkadaşlar. O halde denklemi kurarsak

(2.a/3)/2 = 12 olur.

2a/3 = 24

2a=72

a=36 olarak cevabı buluruz.

 

Soru: Türkân, bir romanın 3/12 ’ünü okuyor. Sonra da romanın kalan 2/3 ’sini okuyor. Buna göre Türkân romanın toplam kaçta kaçını okumuştur?

Cevap: Romanın miktarına verilen keirlerdeki paydaların çarpımı 12×3=36A diyelim.

O halde ilk etapta 3/12 si okunmuş Yani 36Ax3/12 = 9A okunmuş olur.

Kalan ise 36A – 9A = 27A olur.

kalan miktarında 2/3 ü okunduğuna göre

27Ax2/3 = 18A yapar.

Toplam okunan miktarı 9A + 27A =36A yapar.

Romanımızda zaten 36A kadar olduğuna göre romanın tamamı okunmuştur.

 

Soru: Aşkın Öğretmen, etüt aralarında öğrencilerine meyve dağıtıyor. Her öğrencisine bir elmanın 4 3 ’ünü (3/4) veren Aşkın Öğretmen, 3 elmayı kaç öğrencisine dağıtmıştır?

Cevap: 3/4 ü 3 ile çarparsak sonucu bulabiliriz.

3/4×3 = 9/4 oalrak yanıtı bulmuş oluruz.

 

Soru: Efe’nin hentbol turnuvasında attığı gollerin 2/3 ’si 8’dir. Efe, bu turnuvada kaç gol atmıştır?

Cevap: Efe nin atmış olduğu gol sayısına a diyelim arkadaşlar.

O halde 2.a/3 = 8 olur

2.a=24

a=12 olarak cevabı bulmuş oluruz.

 

Soru: Bir toptancı bir günde 150 kg bademin 8/12 ’ini satıyor. Toptancının elinde kaç kg badem kaldığını bulunuz.

Cevap: 150 yi 12 ye bölüp çıkan sonucu 8 ile çarpmamız gerekiyor.

150/12×8 = 100 olur.

Yani 100 kg badem satılmış geriye ise

150 – 100= 50 kg badem kalmıştır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.