“Manav, 8, 12, 3” verilerini kullanarak bir problem kurunuz

Soru: Manav, 8, 12, 3” verilerini kullanarak bir problem kurunuz ve bu problemi çözünüz.

Cevap: Soruda, 3 tane sayı ve bir de Manav kelimesi verilmiş. Bu verilenler ile bir problem kurmamız ve kurduğumuz bu problemi çözmemiz isteniyor. İlk önce uygun bir problem hazırlayalım.

Problem: Arnavutköy’de bulunan bir manav, 3 liraya aldığı pırasayı 8 liraya, 8 liraya aldığı muzu ise 12 liraya satmaktadır. Bu manav, Salı günü 3 kg pırasa, 2 kg da muz sattığına göre manavın Salı günü elde ettiği karı bulunuz.

Cevap: İlk önce pırasadan elde edilen karı, sonra muzdan elde edilen karı ve en sonda pırasa ve muzdan elde etiğimiz karların toplamını bularak sonucu elde edelim.

1 kg pırasadan elde edilen kar miktarı 8 – 3 = 5 liradır. Toplamda 3 kg pırasa satıldığına göre pırasadan elde edilen toplam kar 5×3 = 15 liradır.

1 kg muzdan elde edilen kar miktarı 12 – 8 = 4 liradır. Toplamda 2 kg muz satıldığına göre muzdan elde edilen toplam kar 4×2 = 8 liradır.

Buna göre Salı günü manavın yaptığı satıştan elde ettiği kar miktarı 15 + 8 = 23 liradır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.