Oran Orantı Çözümlü Sorular

Oran Orantı Konusu genellikle 6. sınıf, 7.sınıf ve 8. sınıf ta işlenmektedir. Kolay, orta ve zor seviyedeki problemleri bu yazımızda sizler için paylaşacağız.

Oran Orantı sorularının çözümlerini de açıklayıcı bir şekilde görebilirsiniz.

Soru 1: Bir musluk bir depoyu tek başına 42 saatte dolduruyor.Bu durumda 7 musluk ile bu depo kaç saatte dolar?

Cevap: Arkadaşlar soruda ters orantı var. Çünkü aynı işi daha fazla musluk daha az sürede yapar.

1 adet musluk 42 saatte depoyu dolduruyor ise,

7 adet musluk x saatte depoyu doldurur diyelim ve ters orantıyı kuralım.

1.42 = 7.x olur.

Buradan da x değeri 42/7 = 6 olarak bulunur.

Demek ki aynı depoyu 7 musluk, 6 saatte doldurur.

 

Soru 2: Bir otomobil aynı hızla 30 dk da  60 km yol katetmektedir. Aynı araç aynı hızla  5 saatte kaç km gider?

Cevap:  5 saatin için de 10 adet yarım saat vardır arkadaşlar. O halde orantıyı şu şekilde kurabiliriz.

30 dk ya t saat diyelim, 5 saate de 10t demeliyiz bu durumda

t saatte 60 km yol gidiyorsa

10t saatte x km yol gider diyelim ve doğru orantıyı kuralım.

t.x = 10t.60 denklemi oluşur. Buradan t ler sadeleşir.

x = 10.60 olur ve x = 600 km olarak cevabı buluruz.

 

Soru 3: Bir tatlıcı 8 kg şerbet ile  50 adet tatlı yapmaktadır. Bu tatlıcı 64 kg şerbet ile kaç adet tatlı yapabilir?

Cevap: 8 kg şerbet ile  50 adet tatlı yapabildiğine göre

64 kg şerbet ile  x adet tatlı yapar diyelim ve doğru orantıyı kuralım.

8.x = 64.50 buradan 64 ile 8 sadeleşirse

x = 8.50 olur ve x değerini 400 kg tatlı olarak buluruz.

 

Soru 4: 3  kg  domatesin fiyatı 25 tl’dir.  Bu durumda  125 tl ile kaç kg domates alabiliriz?

Cevap:

3 kg domatesi 25 tl ye alıyorsak

x kg domatesi 125 tl ye alırız diyerek doğru orantıyı kuralım.

3. 125 = x.25 olur ve 25 i 125 ile sadeleştirirsek

3.5 = x olur ve x değerini 15 kg domates olarak buluruz.

 

Soru 5:

Soru 6

Soru 7:

Soru 8:

Soru 9:

Soru 10:

Soru 11:

Soru 12:

Soru 13:

Soru 14:

 

Soru: 20 bilyesi olan Serkan, bilyelerinin 2/5 ’ini kardeşine verdiğinde Serkan’ın kaç bilyesi kalır?

Cevap:  20 yi 5 e bölüp çıkan sonucu 2 ile çarpmamız gerekiyor arkadaşalr.

20/5 = 4 olur.

4×2=8 olur. Yani Serkan 8 adet bilyesini kardeşine vermiştir.

Geriye ise 20 – 8 = 12 adet bilyesi kalmıştır.

 

Soru: Sıla’nın kalemlerinin 8 3 ’i 24 tane olduğuna göre Sıla’nın kaç kalemi vardır?

Cevap:  24 ü 8 ile çarpıp çıkan sonucu 3 e bölmemiz gerekiyor.

= 24.8/3

= 64 olarak Sıla’nın kalem sayısını bulmuş oluruz.

 

Soru: Yandaki dikdörtgenin uzun kenarının uzunluğu 5/6’sı kadar arttırıldığında oluşacak yeni dikdörtgenin alanını hesaplayınız.

Uzun kenar = 18 cm

Kısa kenar = 8 cm

Cevap: Uzun kenar 18 cm olduğuna göre, bunun 5/6 sı

18.5/6 = 15 cm yapar. O halde yeniz uzun kenar 18 + 15 = 33 cm olur.

Yeni alan değeri 33×8 = 264 cm kare olur arkadaşlar.

 

Soru: Hulusi amca, 60 litrelik zeytinyağını 3/4 litrelik şişelere doldurmak istiyor. Hulusi amcanın kaç şişeye ihtiyacı vardır?

Cevap: 60 ı 3/4 e bölmemiz gerekiyor arkadaşlar.

= 60/(3/4)

= 60.4/3

= 80 adet şişeye ihtiyaç vardır

 

Soru: Canan, kendisi ve 4 arkadaşına karışık meyve suyu hazırlar. Canan, bu karışımda; 1 litre portakal suyu, 1/4 litre nar suyu ve 2/3 litre elma suyu kullanır. Hazırlanan karışım eşit şekilde paylaştırıldığında çocukların her birine kaç litre meyve suyu düşer?

Cevap: Tüm kesirleri toplarsak arkadaşlar

= 1 + 1/4 + 2/3

= 1 + 3/12 + 8/12

= 1 + 11/12

= 23/12 olur.

Bunu da 2 e bölersek arkadaşlar

her birine 23/36 litre karışım düşer.

 

Soru: Bir top, 60 metre yükseklikten bırakılıyor. Top yere her çarptığında, bir önceki çıktığı seviyenin 2/3 ’ü kadar yükseliyor. Buna göre top 3. kez yere çarptığında yerden kaç metre yükselir?

Cevap: 1. kere yere çarptığında 60.2/3 = 40 metre yükselir.

2. kere yere çarptığında 40.2/3 = 80/3 metre yükselir

3. kez yere çarptığında 80/3.2/3 = 160/9 metre yükselir.

 

Soru: Aşağıdaki sayı doğrusunda -2 ve -1 arası 4 eşit parçaya, 0 ve 1 arası 5 eşit parçaya bölünmüştür. Buna göre A ve B harflerine karşılık gelen rasyonel sayıları yazınız.

Cevap: A ya karşılık gelen kesri değer -5/4 tür.

B ye karşılık gelen kesri değer 3/5 tir.

“Oran Orantı Çözümlü Sorular” için 4 yanıt

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.