Bir bakkal aldığı 1 koli yumurtadan 5 tanesinin kırılmış olduğunu görüyor.

Soru: Bir bakkal aldığı 1 koli yumurtadan 5 tanesinin kırılmış olduğunu görüyor. Bakkal tanesini 50 kuruştan aldığı bu yumurtaların tanesini 80 kuruştan satarak 1 koli yumurtadan 5 TL kâr ediyor. Bakkalın aldığı kolide kaç tane yumurta vardı?

Cevap: Yumurtaları 50 kuruştan alıp 80 kuruştan sattığına göre

1 adet yumurtadan 80-50=30 kuruş kar etmektedir.

kolideki tüm yumurta sayısına  x diyelim

kırılan yumurta sayısı 5 adetmiş

o halde kalan yumurta =X-5   tane olur

alış fiyatı 50 kuruş, satış fiyatı 80 kuruş ve kar=5 tl ise

80*(x-5)-50*x=500 kuruş

80X-400-50X=500

30X=900

x=30 tane kolide yumurta vardır.

Bir baba, oğlundan 24 yaş, kızından 30 yaş büyüktür. 3 yıl sonra babanın yaşı,

Soru: Bir baba, oğlundan 24 yaş, kızından 30 yaş büyüktür. 3 yıl sonra babanın yaşı, oğlunun ve kızının yaşları toplamına eşit olacaktır. Her birinin şimdiki yaşlarını bulunuz.

Cevap: Babanın yaşına x diyelim. Bu durumda

Oğlunun yaşı = x -24

Kızının yaşı = x -30 olur.

3 yıl sonra babanın yaşı, oğlunun ve kızının yaşları toplamına eşit olacak denmiş. O halde

x +3 = (x -24 +3) + (x -30 + 3) denklemi oluşur.

x + 3 = x -21 +x -27

x +3 = 2x-48

51 =x olarak x değerini buluruz.

soruda da her birinin  x değerine 80 ni yazarsak

Oğlunun yaşı = x -24 tü buradan 51 – 24 =27 olur.

Kızının yaşı = x -30 tü buradan 51 – 30 =21 olur.

Babanın yaşı da zaten 51 dir.

Hasan Bey, 3 günlüğüne bir otomobil kiralıyor. Yandaki tabloda Hasan Bey’in günlere

Soru: Hasan Bey, 3 günlüğüne bir otomobil kiralıyor. Yandaki tabloda Hasan Bey’in günlere göre aldığı yol miktarları verilmiştir. Buna göre her gün kaçar kilometre yol aldığını bulunuz.

1. gün x
2. gün, 1. günde alınan yolun 2 katından 30 km fazla
3. gün 2. günde alınan yoldan 40 km eksik
Alınan toplam yol 420

Cevap: 

Toplam alına yol 420 olarak verilmiş. O zaman 3 gün boyunca aldığı yolu toplayıp 420 ye eşitleyelim.

ilk gün x km

ikinci gün 2x +30

üçüncü gün (2x+30) -40

Hepsini toplarsak

x + 2x ^30 + 2x +30 -40 =420

5x +20 =420

5x=400

x=80 km dir x değerini her gün için yerine koyarsak

ilk gün x km ydi  o zaman 80 km yol almıştır.

ikinci gün 2x +30 km ydi  o zaman 2.80 +30=190 km yol almıştır.

üçüncü gün (2x+30) -40 km ydi  o zaman  2.80 +30 -40=150 km yol almıştır.