3.Sınıf Kilogram Ve Gram İle İlgili Problemler Ve Çözümleri

3.Sınıf Kilogram Ve Gram İle İlgili Problemlerin, Soruların ve Çözümleri ni bu yazımızda paylaşacağız. Bu konu ayrıca tartma problemleri ile ilgili konuyu da kapsamaktadır. Test niteliğinde olacak soruların çözümleri ile birlikte detaylarını paylaşıyoruz.

1) 3 kg mercimeğin 750 gramı yere döküldü. Kaç g mercimek kaldı?

Cevap: 3 kg mercimek = 3000 g mercimeğe eşittir.

750 g mı yere döküldüğünde

geriye 3000 – 750 = 2250 g mercimek kalır.

 

2) 3 kg mercimek, 5 kg nohut, 8 kg bulgur aldık. Bunları iki torbaya ayırıp taşımak istiyorum. Bir torbanın kütlesi kaç kilogramdır?

Cevap: Ürünlerin toplamı 3 + 5 + 8 = 16 kg yapar.

Bunları iki torbaya ayırırsak 16/2 = 8 kg olarak bir torbanın kilosunu bulmuş oluruz.

 

3) 5000 gram un,4 kg elma,3000 gram peynir aldık. Kaç kg ürün aldık?

Cevap: 5000 gram un = 5 kg un yapar.

3000 gram peynir = 3 kg peynir yapar.

Toplamda ise 5 + 4 + 3 = 12 kg ürün almış oluruz.

 

4) 9 kilogram unun önce 3 kilogramını, sonra da 500 gramını kullandık. Kaç gram unumuz kaldı?

Cevap: 9 kilogram unun önce 3 kilogramını kullanırsak

geriye 9 – 3 = 6 kg un kalır.

6 kg un = 6000 g un eder.

Bunun da 500 gramını kullanırsak

geriye 6000 – 500 = 5500 gram un kalmıştır.

 

5) 424 kg makarnayı 8 torbaya koyduk. Bir torba kaç kg olur?

Cevap: 424 ü 8 e bölersek cevabı bulmuş oluruz.

424/8 = 53 olur.

Demek ki bir torba 53 kg olur.

 

6) 700 kg portakalın 2/5 ‘ü satıldı. Kaç kg portakal kaldı?

Cevap: Önce satılan miktarı bulalım.

2/5 i atıldığına göre

700/5 = 140 yapar.

140×2= 280 eder. Demek ki 280 kg satılmış

Geriye ise 700 – 280 = 420 kg portakal kalmıştır.

 

7) Bir asansörün taşıma kapasitesi 140 kg’dır. Asansöre 35 kg, 25 kg ve 30 kg’lık 3 çocuk binmiştir. Asansöre yalnız binemeyecekleri için yanlarına binecek yetişkin 4. kişi en fazla kaç kg olmalıdır?

Cevap: çocukların toplam kütlesi 35+25+30=90 kg dır.

Geriye ise 140 -90 = 50 kg lık yer kalmıştır.

O halde 4. kişinin kütlesi en fazla 50 kg olabilir.

 

8) Bir paket ıhlamur 80 gramdır. 10 paket ıhlamurun kütlesi kaç gramdır?

Cevap: Bir paket ıhlamur 80 gram ise 10 paket ıhlamur.

80.10=800 gramdır.

 

9) Bir aile ayda 5 kilogram pirinç tüketmektedir. Bu aile bir yılda kaç kilogram pirinç tüketir?

Cevap: Bir yıl içerisinde 12 ay vardır. 1 ay içerisinde de 5 kg pirinç tüketildiğine göre 1 yıl içerisinde

12.5=60 kg pirinç tüketilir.

 

10) 1 kg salça, 8 kg domatesten yapılmaktadır. 50 kg salça elde etmek için kaç kg domatese ihtiyaç vardır?

Cevap: 1 kg salça 8 kg domatesten yapılıyorsa

50 kg salça için x kg domates gerekir diyelim.

50.8=1.x denklemi oluşur.

x= 400 kg domates gerekir olarak cevabı buluruz.

 

11) 700 kg portakalın 2/5 ‘ü satıldı. Kaç kg portakal kaldı?

Cevap: Önce satılan miktarı bulalım.

2/5 i atıldığına göre

700/5 = 140 yapar.

140×2= 280 eder. Demek ki 280 kg satılmış

Geriye ise 700 – 280 = 420 kg portakal kalmıştır.