3. Sınıf Matematik 2. Dönem 1. Yazılı Soruları 2020

3. Sınıf Matematik 2. Dönem 1. Yazılı Sınavı Soruları ve Cevapları 2019 – 2020 eğitim öğretim yılı için örnek soruları aşağıda görebilirsiniz.

1) Yarım saat kitap okuyan bir öğrenci kaç dakika kitap okumuştur?

Cevap: 1 saat 60 dk olduğuna göre

yarım saatte 60/2 = 30 dk dır.

 

2) Her gün 2 saat ders çalışan bir öğrenci, bir haftada kaç saat ders çalışır?

Cevap: 1 hafta 7 gün olduğuna göre

2 hafta 2 x 7 = 14 gündür.

Her gün 2 saat ders çalıştığına göre

2 x 14 = 28 saat ders çalışmıştır 2 haftada

 

3) 24 litre sütün 3/8 ’i satıldı. Geriye kaç litre süt kalmıştır?

Cevap: İlk önce satılan süt  miktarını bulalım.

24/8 = 3

3 x 3 = 9 litre süt satılmıştır.

Geriye ise 24 – 9 = 15 litre süt kalmıştır.

 

4) 64 sayfalık kitabın  5/8 ‘ini okudum. Okumadığım kaç sayfa kaldı?

Cevap: İlk önce okunan kitap sayfa sayısını bulalım.

64/8 = 8 yapar.

8 x 5 = 40 sayfa kitap okumuşum.

Okumadığım sayfa sayısı ise 64 – 40 = 24 sayfadır.

 

5) 36 adet cevizin 2/9‘ u kaç ceviz eder?

Cevap: 36/9 = 4 yapar.

4 x 2 = 8 adet ceviz olarak yanıtı buluruz.

 

6) Ahmet, Mustafa ve Mehmet 8 dilimli bir pizzayı hep beraber yiyorlar.Ahmet pizzanın 1/4‘ünü, Mustafa 1/8 ‘ini. Mehmet te  5/8 ‘ ini yemiştir. Pizzayı en fazla yine kişi kimdir?

Cevap: Soruda verilen kesirli ifadelerin paydalarını ortak bir sayıda eşitleyelim. Sonra da pay kısmı büyük olan, daha fazla pizza yemiştir.

1/4 , 1/8, 5/8 değerlerinin payda kısımları 8 de eşitlenir. O halde 1/4 kesrini 2 ile genişletirsek kesirlerimizin son hali

2/8, 1/8, 5/8 olur.

Bu kesirli ifadeler de pay kısmı en yüksek olan 5/8 dir. 5/8 olan kişi Mehmet olduğuna göre en fazla pizzayı Mehmet yemiştir.

 

7) 60 sayfalık çizgi roman kitabının 2/5 ‘ini okudum.Bu durumda toplam kaç sayfa kitap okumuşumdur.

Cevap:Toplam sayfa sayısını 5 e bölüp 2 ile çarparsak cevabı bulmuş oluruz.

60/5 = 12 olur.

12 x 2 = 24 sayfa kitap okumuşum.

 

8) Kardeşimin boyu şuan da 35 cm dir. 3 ay sonra boyunun  3/7 ‘si kadar uzadı. Kardeşimin boyu uzadıktan sonra kaç cm olmuştur?

Cevap: 35 cm in 3/7 si kaç yapar onu bulalım önce

35/7 = 5 olur.

5 x 3 = 15 cm yapar.

Bunu da başlangıç boyu ile toplarsak

Kardeşimin 3 ay sonraki boyu 35 + 15 = 50 cm olur.