9.Sınıf Matematik Ebob Ekok Çözümlü Sorular

9.sınıf matematik ebob ekok çözümlü soruların, problemlerin ve pdf formatında örnek testlerin olacağı  olacağı yazımıza hoş geldiniz arkadaşlar.

Soru 1: Emre kenar uzunlukları 50 cm ve 70 cm olan bir kartonun içini, renkli el işi kâğıtlarından keseceği eşit büyüklüklerdeki karelerle boşluk kalmayacak şekilde kaplamak istiyor. Bunun için kenar uzunluğu 1 cm olan kare şeklindeki kâğıt parçalarını kullanabileceğini biliyor. Bunun dışında Emre kenar uzunluğu kaçar santimetre olan kare şeklindeki kâğıtlar kullanabilir?

Cevap: 50 ve 70 in ortak bölenlerini bulmamız gerekiyor arkadaşlar.

50 ve 70 i 2 ye bölersek 25 ve 35 kalır
25 ve 35 i 5 e bölersek 5 ve 7 kalır.

Bu durumda ortak bölenler 5 ve 7 dir.
Yani, Emre kenar uzunluğu 5 ve 7 santimetre olan kare şeklindeki kâğıtlar kullanabilir.

 

Soru 2: Farklı tür ilaçların alımı için hatırlatmaya ayarlanan iki saatten birincisi 4 saatte, ikincisi 6 saatte bir çalmaktadır. İkisi birlikte çaldıktan kaç saat sonra tekrar birlikte çalarlar?

Cevap: 4 ve 6 nın ortak katlarını bulmamız gerek arkadaşlar

4 ve 6 yı 2 ye bölersek 2 ve 3 kalır
2 ve 3 ü 2 ye bölersek 1 ve 3 kalır
1 ve 3 ü 3 e bölersek 1 ve 1 kalır

Bu durumda ortak katı, 2.2.3=12 olur arkadaşlar.
Yani her 12 saatte bir bu saatlerin ortak alarmı çalmış olur.

 

Soru 3: 18 litre süt, 24 litre yağ birbirine karıştırılmadan eşit hacimli kaplara doldurulmak isteniyor. Bu iş için kaçar litrelik kaplar kullanılabilir?

Cevap: 18 ve 24 ün ortak bölenlerini bulmamız gerekiyor arkadaşlar.

18 ve 24 ü 2 ye bölersek 9 ve 12 kalır (ortak bölen)
9 ve 12 yi 2 ye bölersek 9 ve 6 kalır
9 ve 6 yı 2 ye bölersek 9 ve 3 kalır
9 ve 3 ü 3 e bölersek 3 ve 1 kalır (ortak bölen)
3 ve 1 i 3 e bölersek 1 ve 1 kalır.

Bu durumda bu iş için 2 ve 3 litrelik kaplar kullanılabilir

 

Soru 4: Ahmet amcanın dükkanında 36 kilogram ve 54 kilogram ağırlığında iki çuval mercimek vardır. Ahmet amca, mercimekleri artmayacak ve birbirine karışmayacak şekilde eşit büyüklüklerde torbalara doldurmak istiyor. Bu iş için kaç kg’lık torbalar kullanılabilir?

Cevap: 36 ve 54 ün ortak bölenlerini bulmamamız gerekiyor arkadaşlar

36 ve 54 ü 2 ye bölersek 18 ve 27 (ortak bölen)
18 ve 27 i 2 ye bölersek 9 ve 27 (ortak bölen)
9 ve 27 i 3 e bölersek 3 ve 9 (ortak bölen)
3 ve 9 u 3 e bölersek 1 ve 3 kalır.

Bu durumda ortak bölenler 2,3 tür arkadaşlar.

Aynı zamanda 2.2.3=12
2.3=6 da dahildir.

Son durumda bu iş için 2,3,6 ve 12 kg lık torbalar kullanılabilir arkadaşlar.

 

Soru 5: 48 ve 60 sayılarının ortak bölenlerini bulunuz.

Cevap: 48 ve 60 ı 2 ye bölersek 24 ve 30 (ortak bölen)
24 ve 30 u 2 ye bölersek 12 ve 15 (ortak bölen)
12 ve 15 i 2 ye bölersek 6 ve 15
6 ve 15 i 2 ye bölersek 3 ve 15
3 ve 15 i 3 e bölersek 1 ve 5 kalır. (ortak bölen)

Bu duurmda ortak bölenler 2.2.3=12 dir.

 

Soru 6: 80’in bölenlerini bulunuz. Bu bölenlerden kaç tanesi tek sayı, kaç tanesi çift sayıdır?

Cevap: 80 nin bölenlerini sırasıyla yazarsak arkadaşlar

1, 2, 4, 5, 8, 10, 16, 20, 40 ve 80 dir.

Bunlardan tek sayı olanlar 1 ve 5 tir.

Çift sayı olanlar ise 2, 4, 8, 10, 16, 20, 40 ve 80 dir.

 

Soru 7: 8 ve 24 sayılarının 130’dan küçük ortak katlarını yazınız.

Cevap: 8 ve 24 ün ortak katını bulalım arkadaşlar.
8 ve 24 ü 2 ye bölersek 4 ve 12
4 ve 12 yi 2 ye bölersek 2 ve 6
2 e 6 yı 2 ye bölersek 1 ve 3
1 ve 3 ü 3 e bölersek 1 ve 1 kalır

Bu durmda ortak kat 2.2.2.3=24 olur.

130’dan küçük ortak katları ise 24, 48, 72, 96 ve 120 olur.

 

Soru 8: 120 kg’lık ve 96 kg’lık iki farklı cins nohut, eşit ölçülerdeki torbalara hiç artmayacak ve birbirine karışmayacak şekilde doldurulmak isteniyor. Bunun için kaçar kilogramlık torbalar kullanılabilir?

Cevap: 120 ve 96 nın ortak bölenlerini almamız gerekiyor arkadaşlar

120 ve 96 yı 2 ye bölersek 60 ve 48 kalır (ortak bölen)
60 ve 48 ı 2 ye bölersek 30 ve 24 kalır (ortak bölen)
30 ve 24 ü 2 ye bölersek 15 ve 12 kalır (ortak bölen)
15 ve 6 yı 2 ye bölersek 15 ve 3 kalır
15 ve 3 ü 3 e bölersek 5 ve 1 kalır (ortak bölen)

Ortak bölen sayılarımız 2,2,2 ve 3 tür arkadaşlar.

O halde 2.2.2.3=24

2.3=6 ⇒   2.2.3=12 olur

O halde 2,3,6,12 ve 24 kilogramlık torbalar kullanılabilir

 

Soru 9: Bir hastanede çalışan Tuğba Hemşire 4 günde bir, Ruşen Hemşire ise 6 günde bir nöbet tutmaktadır. Beraber, ilk nöbetlerini pazartesi günü tuttuklarına göre ikinci nöbetlerini kaç gün sonra ve hangi gün tutarlar?

Cevap: 4 ve 6 nın ortak katlarını almamız gerekiyor arkadaşlar.

4 ve 6 yı 2 ye bölersek 2 ve 3
2 ve 3 ü 2 ye bölersek 1 ve 3
1 ve 3 ü 3 e bölersek 1 ve 1 kalır arkadaşlar

Ortak kat değeri de 2.2.3=12 olur Yani 12 gün de bir aynı gün nöbet tutarlar arkadaşlar

Pazartesi gününden sonra 12 gün ileriye gidersek 12. gün Cumartesi gününe denk gelir arkadaşlar.

“9.Sınıf Matematik Ebob Ekok Çözümlü Sorular” için bir yanıt

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.