Köklü Sayı Formülleri

Kareköklü Sayıların Formülleri, özelliklerii kuralları ve kareköklü sayı nedir? gibi soruların cevaplarını paylaşacağız bu gün ki yazımızda.
Köklü Sayı Nedir?  Herhangi bir reel sayının 1/n (n≥2 olmak üzere) kuvvetinin alınmasıyla elde edilen sayılara kareköklü sayılar denir.

1) a ∈ R ve n ∈ Z (n≥2) olmak üzere;

Kareköklü sayılarda toplama işlemi yapılabilmesi için; kök derecelerinin ve kök içindeki sayıların aynı olması gerekir. Aksi halde toplanamazlar. Köklerin içindeki değerler aynı olduğunda ise sadece kökün önündeki kat sayılar toplanır ve kökün önüne yazılır.

3) a sayısı ardışık iki tam sayının çarpımına eşit ise sonuç büyük olan sayıya eşittir.

Kareköklü sayılarda çıkarma işlemi yapılabilmesi için; kök derecelerinin ve kök içindeki ifadenin aynı olması gerekir. Kökün önünde bulunan katsayılar üzerinden çıkarma işlemi yapılır. Kökün derecesi ve içi aynı değilse çıkarma işlemi yapılamaz.

Kareköklü sayılarda çarpma işlemi yapabilmek için; köklerin derecelerinin aynı olması gerekir. Kök içinde yazan ifadenin farklı olup olmaması önemli değildir. Kök derecesi ortak olduğundan, kök içindeki değerler çarpılarak kök içine yazılır.

Kareköklü ifadelerde bölme işlemi yapabilmek için; köklerin derecelerinin aynı olması gerekir. Kök dereceleri aynı ise sayılar birbirine bölünerek kök içine yazılır.

Köklü ifadenin üssü alınırken köklü ifade üslü ifadeye çevrilip kuvvetleri birbiriyle çarpılarak hesaplama yapılır.

Kesirli olarak verilmiş köklü sayılarda işlemleri daha kolay yapabilmek için paydanın rasyonel yapılması gerekir. Paydayı rasyonel yapabilmek için ise köklü sayının eşleniği ile yani zıt işaretlisi ile çarpılır ve rasyonel ifadeye geçiş yapılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Insert math as
Block
Inline
Additional settings
Formula color
Text color
#333333
Type math using LaTeX
Preview
\({}\)
Nothing to preview
Insert