Uzunluk Ölçme Konu Anlatımı 4. Sınıf

Uzunluk Ölçme Birimleri Konu Anlatımı 4. Sınıf Matematik dersi ile ilgili etkinliğe hoş geldiniz arkadaşlar. Konu anlatımını çözümlü cevaplı örnek sorular ile yapacağız.

İşleyeceğimiz konu başlıkları aşağıdaki gibi oalcak arkadaşlar.

Milimetrenin Kullanımı
Ölçü Birimlerinin Dönüşümü
Uzunluğu Tahmin Etme
Problem Çözme

Milimetrenin Kullanımı

Kullanacağımız ölçü birimleri aşağıdaki gibi olacaktır.

  • Bir metrelik uzunlukta 100 tane birer santimetrelik uzunluk
    bulunur.
  • Cetvelle ölçüm yaparken ölçümü 0’dan başlatmaya dikkat etmeliyiz.
  • 1 km = 1000 metre = 10.000 cm = 100.000 mm dir.

Örnek;  4 kilometrelik bir yolu metre olarak ifade edelim.

1 km = 1000 metredir.
4 km = 4 x 1000 m’dir.
4 km = 4000 m’dir.

Örnek: 7 santimetrelik bir kurdeleyi mm olarak ifade edelim.

1 cm = 10 milimetredir.
7 cm = 7 x 10 mm’dir.
7 cm = 70 mm’dir.

Örnek: 800 santimetrelik telin uzunluğunu m olarak ifade edelim.

800 : 100 = 8
800 cm = 8 m

Şimdi de Uzunluk ölçü birimleri ile ilgili örnekler yapalım.

Soru: Günde yaklaşık 7000 adım atan Gül Hanım’ın bir adımının uzunluğu 50 cm’dir. Gül Hanım’ın haftalık yürüdüğü mesafe kaç metredir?

Cevap: Günde yaklaşık 7000 adım atıyor ise, 1 hafta içerisinde

7×7000 = 49000 adım atmış olur.

Gül Hanım’ın bir adımının uzunluğu 50 cm olduğuna göre

49000 adımının uzunluğu 49000×50 = ‭2450000‬ cm dir.

‭2450000‬ cm de  = ‭24500 m yapar.

 

Soru: Bir top perdenin 12 metresi satılmıştır. Kalan perde dört parçaya ayrılmıştır. Her parça 9 metre uzunluğunda olduğuna göre bir top perde kaç metre uzunluğundadır?

Cevap: Her parça 9 metre uzunluğunda olduğuna göre

4 parçanın uzunluğu, 4×9 = 36 metredir.

12 metreide satılmıştı. O halde

perdenin uzunluğu 36 + 12 = 48 metredir.

 

Soru: 3 km – 2 m = ………… m

Cevap: Metre cinsinden cevap istendiğine göre metreye çevirelim değerleri

3 km = 3000 metre

3000 m – 2 m = 2998 metre olur.

 

Soru: 15 cm + 50 cm = ………… mm

Cevap: mm cinsinden cevap istendiğine göre mm ye çevirelim değerleri

15 cm = 150 mm

50 cm = 500 mm olur.

150 mm + 500 mm = 650 mm yapar.

 

Soru: 4 m + 2 m = ………… cm

Cevap: cm cinsinden cevap istendiğine göre cm ye çevirelim değerleri

4 m = 400 cm

2 m = 200 cm

400 cm + 200 cm = 600 cm olur.

 

Soru: 8 m – 3 cm = ………… cm

Cevap: cm cinsinden cevap istendiğine göre cm ye çevirelim değerleri

8 m = 800 cm

800 cm – 3 cm = 797 cm yapar.

 

Soru: 43 mm + 34 cm = ………… mm

Cevap: mm cinsinden cevap istendiğine göre mm ye çevirelim değerleri

34 cm = 340 mm yapar.

43 mm + 340 mm = 383 mm yapar.

 

Soru: 22 km – 2000 m = ………… m

Cevap: Metre cinsinden cevap istendiğine göre metreye çevirelim değerleri

22 km = 22000 metre yapar.

22000 m – 2000 m = 20000 m olur.

 

Soru: Metresi 24 TL olan kadife kumaştan 4 metre, metresi 36 TL olan saten kumaştan 200 santimetre alan bir terzi, kaç lira ödeme yapmalıdır?

Cevap:  kadife kumaş, 24×4 = 96 tl dir.

saten kumaş ise 200 cm = 2 metredir.

2×36 = 72 tl yaparç

Toplamda ise 96 + 72 = 168 tl olur.

Ölçü birimleri ile ilgili konu anlatımını da aşağıdaki yazımızdan inceleyebilirsiniz.

https://www.matematikogretmenleri.net/olcu-birimleri-konu-anlatimi/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.