Uzunluk Ölçme Problemleri 4.Sınıf

Uzunluk Ölçme Problemleri 4.Sınıf Matematik ve 4. Sınıf Uzunluk Ölçüleri Problemleri ile iligli çözümlü ve cevaplı soruların olacağı etkinliklere hoş geldiniz sevgili öğrenciler.
Kilometre km , metre m, santimetre cm ve milimetre mm ile ilgili sorular paylaşılacaktır.
Soru: Kırşehir’den Adana’ya gitmekte alan Tuna ve ailesi, gidecekleri yolun 3/5’ünü tamamladıklarında Adana’ya 150 km yollarının kaldığını gösteren bir tabela gördüler. Buna göre Kırşehir ile Adana arasındaki mesafe kaç km’dir?
Cevap: Yolun 3/5 ini tamamladıktan sonra yolun geriye 1 – 3/5 = 2/5 miktarı kalmış olur. Bu da 150 km kadarmış.
Yani yolun 2/5 kadarı 150 km ise
1 kadarı ne kadardır onu bulmamız gerek
150 yi 2 ye bölüp, çıkan sonucu 5 ile çarpmamız gerekiyor.
150/2 = 75 olur.
75×5 = 375 km olarak Kırşehir ile Adana arasındaki mesafeyi bulmuş oluruz.
 
Soru: 22 metre uzunluğundaki kurdele topundan 6 metre 75 cm kullanılırsa geriye kaç cm kurdele kalır?
Cevap: Kullanılan miktarı, toplam uzunluktan çıakrtmamız gerekiyor arkadaşlar.
İlk önce metre kısmını çıkartalım.
22 – 6 = 16 metre kalmış olur. Şİmdi de 16 metre de 75 cm miktarını çıkartalım.
1 metre den yani 100 cm den, 75 cm miktarını çıakrtırsak
100 – 75 = 25 cm kalır.
O halde yanıtımız da 15 metre 25 cm olur.
 
Soru: Parça kumaşların satıldığı bir dükkandan alışveriş yapan Filiz teyze; 3 m, 2 m 40 cm ve 900 mm uzunluğunda üç parça kumaş alıyor. Filiz teyzenin almış olduğu kumaşların uzunlukları toplamı kaç cm’dir?
Cevap: Cevabı bizden cm cinsinden istediğikleri için soruda verilen tüm uzunlukları cm cinsine çevirmemizvgerekiyor
3 m = 300 cm yapar.
2 m 40 cm = 200 cm + 40 cm = 240 cm yapar.
900 mm = 90 cm yapar.
Bu uzunlukların toplamları ise;
300 + 240 + 90 = 630 cm yapar.
 
Soru: Günde yaklaşık 7000 adım atan Gül Hanım’ın bir adımının uzunluğu 50 cm’dir. Gül Hanım’ın haftalık yürüdüğü mesafe kaç metredir?
Cevap: Günde yaklaşık 7000 adım atıyor ise, 1 hafta içerisinde
7×7000 = 49000 adım atmış olur.
Gül Hanım’ın bir adımının uzunluğu 50 cm olduğuna göre
49000 adımının uzunluğu 49000×50 = ‭2450000‬ cm dir.
‭2450000‬ cm de  = ‭24500 m yapar.
 
Soru: Bir top perdenin 12 metresi satılmıştır. Kalan perde dört parçaya ayrılmıştır. Her parça 9 metre uzunluğunda olduğuna göre bir top perde kaç metre uzunluğundadır?
Cevap: Her parça 9 metre uzunluğunda olduğuna göre
4 parçanın uzunluğu, 4×9 = 36 metredir.
12 metreide satılmıştı. O halde
perdenin uzunluğu 36 + 12 = 48 metredir.
 
Soru: 3 km – 2 m = ………… m
Cevap: Metre cinsinden cevap istendiğine göre metreye çevirelim değerleri
3 km = 3000 metre
3000 m – 2 m = 2998 metre olur.
 
Soru: 15 cm + 50 cm = ………… mm
Cevap: mm cinsinden cevap istendiğine göre mm ye çevirelim değerleri
15 cm = 150 mm
50 cm = 500 mm olur.
150 mm + 500 mm = 650 mm yapar.
 
Soru: 4 m + 2 m = ………… cm
Cevap: cm cinsinden cevap istendiğine göre cm ye çevirelim değerleri
4 m = 400 cm
2 m = 200 cm
400 cm + 200 cm = 600 cm olur.
 
Soru: 8 m – 3 cm = ………… cm
Cevap: cm cinsinden cevap istendiğine göre cm ye çevirelim değerleri
8 m = 800 cm
800 cm – 3 cm = 797 cm yapar.
 
Soru: 43 mm + 34 cm = ………… mm
Cevap: mm cinsinden cevap istendiğine göre mm ye çevirelim değerleri
34 cm = 340 mm yapar.
43 mm + 340 mm = 383 mm yapar.
 
Soru: 22 km – 2000 m = ………… m
Cevap: Metre cinsinden cevap istendiğine göre metreye çevirelim değerleri
22 km = 22000 metre yapar.
22000 m – 2000 m = 20000 m olur.
 
Soru: Metresi 24 TL olan kadife kumaştan 4 metre, metresi 36 TL olan saten kumaştan 200 santimetre alan bir terzi, kaç lira ödeme yapmalıdır?
Cevap:  kadife kumaş, 24×4 = 96 tl dir.
saten kumaş ise 200 cm = 2 metredir.
2×36 = 72 tl yaparç
Toplamda ise 96 + 72 = 168 tl olur.
 
Soru: Melike’nin bir adımı 40 cm, Merve’nin bir adımı 45 cm uzunluğundadır. 9000 cm uzunluğundaki yürüyüş parkurunda birlikte yürürlerse Melike, Merve’den kaç adım fazla atmış olur?
Cevap: Melike’nin adım sayısı 9000/40 = 225 adım yapar.
Merve’nin adım sayısı 9000/45 = 200 adım yapar.
O halde Melike, Merve’den 225-200=25 adım fazla atmış olur
 
Soru: Meral, Ataşehir’den yola çıkıyor ve aynı hızla bisikletini 2 saat boyunca sürüyor. Daha sonra şekildeki levhaya ulaşıyor.
Meral aynı hızla Bahçeşehir’e doğru yoluna devam ediyor. Meral’in levhadan
Bahçeşehir’e gitmesi kaç saat sürer?
(Timss Soru 11/2011)
Bahçeşehir 45 km
Ataşehir 30 km
Cevap: Ataşehirden yola çıkan Meral 2 saat yol aldıktan sonra Ataşehir’ e olan uzuklığı 30 km olduğuna göre 2 saat içerisinde 30 km yol almıştır. 1 saatte ise 30/2 = 15 km yol alır.
Bahçeşehirde 45 km olduğuan göre, 45/15 = 3 saat yol gitmesi gerekiyor.
 
Soru: Şekildeki ip düz hale getirilirse ipin uzunluğuna en yakın değer kaç cm olur?

Cevap: Şekilde görüleceği üzere ipin her iki kıvrılmış tarafının da uzunluğu 1 cm dir. İpin şu anki uzunluğu da 3 ile 8 cm arasında yani 8-3 = 5 cm olduğuna göre
İpi uzunluğu 5 + 1 + 1 = 7 cm dir.
 
Soru: Yandaki şekil bir dikdörtgen ve 3 eşit kenarı olan bir üçgenden oluşmuştur. Buna göre AB kenarının uzunluğu kaç santimetredir?

Cevap: Üçgenin 3 kenarıda eşit olduğuna göre AB kenarının da uzunluğu 8 cm dir.
 
Soru: Aşağıdaki uzunluklardan hangisini ölçerken milimetrenin kullanılması doğru olmaz?
A) Çivinin ucu B) Saç telinin kalınlığı C) Perdenin boyu D) Küp şekerin yüksekliği
Cevap: A, B ve D seçeneklerindeki uzunlukları kısadır arkadaşlar.
C seçeneğindeki perdenin boyu ise uzun olduğundan dolayı mm yerine, cm ya da metre ile ölçmek daha doğru olur.
Yani cevabımız C seçeneğidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Insert math as
Block
Inline
Additional settings
Formula color
Text color
#333333
Type math using LaTeX
Preview
\({}\)
Nothing to preview
Insert